Як проходитимуть різдвяні богослужіння у Свято-Покровському соборі Рівного

Як проходитимуть різдвяні богослужіння у Свято-Покровському соборі Рівного

Свято-Покровський собор у Рівному
. Фото: архів Суспільне Рівне, осінь 2023 року

Усі парафії ПЦУ на Рівненщині 25 грудня 2023 року вперше відзначатимуть Різдво за новоюліанським календарем. Богослужіння розпочнуться напередодні — 24 грудня. Нічних богослужінь не буде, комендантську годину не послаблювали.

Клірик Свято-Покровського собору Рівного Петро Мартинюк розповів Суспільному, як проходитимуть богослужіння:

“Напередодні Різдва Христового о 16:00 у нашому храмі, Свято-Покровському соборі, буде служитися Велике повечір’я з ранньою службою. І в сам день свята буде звершено дві літургії: о 7:00 і о 9:30. Відвідавши богослужіння і сідаючи за святковий стіл, помолімось до Бога, пам’ятаймо про наших воїнів. Заколядуймо, зателефонуймо їм і таким чином будемо єднатися”.

Перехід на новоюліанський календар

Із 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар. Раніше за таке рішення проголосували більшість делегатів під час Помісного Собору, що відбувся 27 липня в Софії Київській.

З переходом на новий календар православні християни східного обряду України Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая — 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще — 6 січня, а не 18 січня, Покрову — 1 жовтня, а не 14 жовтня. При цьому на Великдень та інші свята, дати яких визначаються за місячним календарем, це рішення не вплине.

“Новоюліанський календар — є той календар, який був створений на початку двадцятого століття на основі сучасних досліджень і був схвалений якраз 100 років тому”, — коментував раніше рішення митрополит Білоцерківський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

За його словами, прийняття нового календарного стиля чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів. Тобто, в цілому, церква починає цей перехід, але якщо релігійні громади ПЦУ чи монастирі, за рішенням двох третин своїх членів вважають за необхідне продовжувати дотримуватися традиційного календаря, архієрейський собор ПЦУ закріпив за ними таке право.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок