Лідери ЄС обговорюють надання Україні 50 млрд євро, Угорщина хоче розділити кошти на 4 роки — джерела

Лідери ЄС обговорюють надання Україні 50 млрд євро, Угорщина хоче розділити кошти на 4 роки — джерела

Ексклюзивно
Лідери ЄС обговорюють надання Україні 50 млрд євро, Угорщина хоче розділити кошти на 4 роки — джерела
. Прапор Євросоюзу. Ілюстративне фото: Getty Images

На саміті у Брюсселі 14 грудня лідери держав-членів Європейського союзу провели обговорення надання Україні 50 мільярдів євро допомоги.

Про це Суспільному повідомив один з високопосадовців ЄС.

За словами співрозмовника, лідери держав Євросоюзу понад 2 години дискутували щодо виділення коштів, але не змогли домовитись і перешли до питання розширення. Проте, згодом повернулися до обговорення надання 50 мільярдів євро Україні.

Високопосадовець Європейського союзу вказав, що документ про виділення коштів "все ще на столі". Однак Угорщина виступає проти голосування за всі 50 мільярдів одразу й хоче розділити надання відповідної суми на 4 роки.

Лідери ЄС делегували своїх представників, аби обговорити це окремо.

Окрім того, інше джерело Суспільного в дипломатичних колах Євросоюзу поінформувало, що упродовж саміту мають бути схвалені позитивні рішення щодо бюджету для України та санкцій проти Росії.

Раніше європейський комісар з питань бюджету Йоганнес Ган розповів, що Євросоюз узгодив пакет фіндопомоги для України на 50 мільярдів євро.

Що відомо про 50 мільярдів євро для України

Єврокомісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 мільярдів євро для покриття витрат на наступні 4 роки, частина з яких піде на фінансову підтримку України у 50 мільярдів євро.

3 жовтня Європарламент підтримав ініціативу, яка передбачає створення Українського фонду — нового фінансового інструменту для України обсягом до 50 млрд євро на період від 2024 по 2027 рік.

Угорщина запропонувала членам ЄС розділити пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро і спершу надати тільки половину від ухваленої суми.

Щоб змусити Угорщину відмовитись від блокування допомоги Україні, ЄС може розблокувати майже 13 мільярдів євро фінансування для Будапешта. Ці кошти наразі заморожені через проблеми з верховенством права в Угорщині.

На початок