Єврокомісія може розморозити фонди Угорщини в обмін на підтримку України – FT

Єврокомісія може розморозити фонди Угорщини в обмін на підтримку України – FT

ЄС
. Брюссель, Бельгія — 18 вересня: штаб-квартира Ради ЄС. Фото: Getty Images

Європейська комісія готується виділити Угорщині мільярди євро з коштів Євросоюзу, які наразі заморожені через проблеми з верховенством права, щоб забезпечити підтримку Будапешта щодо збільшення бюджету ЄС та значної фінансової допомоги Україні.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела.

За словами трьох чиновників, знайомих з перебігом переговорів, ЄК має намір розморозити близько 13 мільярдів євро фінансування до кінця листопада. Двоє з них сказали, що виплата була частково зумовлена бажанням заручитися підтримкою Орбана для збільшення бюджету.

FT зазначає, що вивільнення заморожених коштів означатиме перемогу прем’єр-міністра Віктора Орбана, який пообіцяв не погоджуватися на збільшення бюджету ЄС, доки доступ Угорщини до нього не буде відновлено.

У грудні минулого року ЄС заморозив 22 млрд євро з Фонду згуртованості, виділених Угорщині, вирішивши, що країна не дотримується правил захисту прав людини і верховенства права. Фонди згуртованості покликані допомогти менш розвиненим членам блоку подолати інвестиційний розрив і поліпшити їхню інфраструктуру.

У травні Угорщина провела судову реформу у відповідь на вимоги Брюсселя, що дозволило б Єврокомісії розблокувати 13 млрд євро, а це більш ніж половина замороженого фінансування, повідомили чиновники на умовах анонімності.

Речник Єврокомісії Штефан де Кеерсмакер заявив, що 26 вересня Брюссель направив угорському уряду листа з проханням надати "роз'яснення" щодо деяких деталей реформ.

"Як тільки Угорщина відповість на ці питання, комісія продовжить свою оцінку", – сказав він.

Прогрес у відновленні доступу Угорщини до фондів відбувається в той момент, коли Брюссель прагне отримати одностайну підтримку свого збільшення бюджету до кінця року, зокрема, щоб забезпечити продовження фінансової допомоги Києву.

Відчуття терміновості додає рішення Конгресу США минулого тижня відмовитися від допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, щоб узгодити новий законопроєкт про державне фінансування, зазначає видання.

Єврокомісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 млрд євро для покриття витрат, частина з яких піде на програму фінансової підтримки України у розмірі 50 млрд євро, щоб допомогти покрити витрати блоку на наступні 4 роки.

FT зазначає, що будь-яке рішення про розблокування виплат Будапешту, швидше за все, викличе засудження з боку Європарламенту, який неодноразово вимагав жорсткої лінії проти уряду Орбана. Парламент не має формальних повноважень блокувати виплати столицям, але він може затримати потенційну угоду про збільшення бюджету ЄС.

На початок