"Операційну довелось обладнувати з нуля", — хірург з Маріуполя Захар Івановський, який понад рік живе на Житомирщині

"Операційну довелось обладнувати з нуля", — хірург з Маріуполя Захар Івановський, який понад рік живе на Житомирщині

В лікарні Романівської громади із травня 2022 року працює лікар-хірург Захар Івановський, який на Житомирщину переїхав з окупованого Маріуполя. В Романівській лікарні планує працювати до перемоги, а після звільнення Маріуполя — повернутися в рідне місто.

Кореспонденти Суспільного побували в лікарні Романівської громади. Захар Івановський, який працює там вже понад півтора року, розповів, що переїхав на Житомирщину з окупованого Маріуполя, де працював в обласній лікарні.

"Дружні відносини деяких лікарів дозволили знайти мій номер телефону директору Романівської лікарні, і вона мене запросила. Спочатку я працював лікарем-ординатором, а згодом, після того, як почалася більш активна діяльність і відділення переформатувалося на інші види оперативних втручань, став завідуючим", — сказав Захар Івановський.

Хірург розповів, що у Романові пацієнти не завжди вчасно звертаються до лікаря, як це роблять у містах. Тому інколи бувають більш запущені випадки. За словами Захара Івановського, операційну в лікарні довелось обладнувати з нуля. Закупили також і ендоскопічне обладнання, призначене для гінекологічних та хірургічних операцій.

"В перев’язочній стоїть лазер, який ми теж використовуємо в хірургії, є в ендоскопічному кабінеті ще одна ендоскопічна стійка, яка допомагає обстежувати хворих. Ще є люди, які не знають, що у нас є таке обладнання. Є люди, які приходять на прийом, і я бачу виписки, що вони лікувались ще десь. Вони кажуть, що, навіть, не знали, що у нас є такі інструменти або така апаратура", — розповів Захар Івановський.

Переселенець, лікар, хірург, лікарня, Маріуполь, Романів, Житомирщина
Переселенець із Маріуполя лікар-хірург Захар Івановський. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

У зв’язку із воєнним станом у відділенні хірургії в Романівській лікарні збільшилась кількість місць в стаціонарі. Відділення розраховане на 65 хворих, сказав лікар-хірург.

"Я не можу сказати, що одразу, як я тут з’явився, одразу всі пацієнти сюди прибігли. Люди теж побоювалися спочатку, придивлялися, але після декількох перших операцій люди зрозуміли, що можна звертатися і буде надана сучасна допомога не по застарілій методиці".

Переселенець, лікар, хірург, лікарня, Маріуполь, Романів, Житомирщина
Переселенець із Маріуполя лікар-хірург Захар Івановський оглядає пацієнта. Романів, Житомирщина, грудень 2023 року. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

Переселенець, лікар, хірург, лікарня, Маріуполь, Романів, Житомирщина
Переселенець із Маріуполя лікар-хірург оглядає пацієнта. Романів, Житомирщина, грудень 2023 року. Фото: Марія Кравчук/Суспільне Житомир

Захар Івановський розповів, що в Романівській лікарні планує працювати до перемоги, а після звільнення Маріуполя повернутися в рідне місто, де залишилася матір.

В травні 2022 року кореспонденти Суспільного спілкувалися із Захаром Івановським, який тоді тільки переїхав на Житомирщину. Він був вимушений виїхати з рідного міста через його окупацію російськими військами. У Маріуполі чоловік працював в обласній лікарні та викладав на кафедрі хірургії у медичному університеті.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок