Акція "Free Azov": на Майдані в Києві зібрались родичі полонених захисників "Азовсталі"

Акція "Free Azov": на Майдані в Києві зібрались родичі полонених захисників "Азовсталі"

Акція "Free Azov": на Майдан у Києві вийшли родичі полонених захисників "Азовсталі"
. Акція "Free Azov", Київ, 3 грудня 2023 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

У Києві в неділю, 3 грудня, родичі полонених військовослужбовців, зокрема, захисників "Азовсталі" зібрались на Майдані Незалежності на акцію "Free Azov". Вони вимагають звільнення захисників, яких тривалий час утримує Росія.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Суспільного.

У центрі Києва зібралися понад 200 людей. Натовп розтягнувся у дві шеренги по обидва боки від Хрещатика з плакатами та прапорами.

Акція "Free Azov": на Майдані в Києві зібрались родичі полонених захисників "Азовсталі"
Родичі захисників "Азовсталі" на акції у центрі столиці, Київ, 3 грудня 2023 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Акцію влаштували родини військовополонених захисників Маріуполя, військових Маріупольського гарнізону, розповіла одна з організаторів Наталія Кравцова.

Вона — мати захисника Маріуполя, якого нині утримують у полоні. За словами жінки, це не перша акція, на яку вийшли рідні військовополонених. Подібні мітинги були в жовтні і в листопаді в різних містах України.

"Дуже багато наших хлопців і дівчат знаходяться в полоні. Це я кажу, зокрема, про захисників Маріуполя, захисників "Азовсталі". За словами жінки, їх близько двох тисяч і російська сторона утримує цих людей півтора року. Серед них до 800 бійців —представники полку "Азов".

На мітингу присутні не лише рідні "азовців", а інших громадян, які з тієї чи іншої причини опинилися в полоні. Прийшли також люди, які не мають полонених родичів, але хочуть висловити свою підтримку в питанні звільнення бранців.

Акція "Free Azov": на Майдані в Києві зібрались родичі полонених захисників "Азовсталі"
Плакат однієї з учасників мітингу, Київ, 3 грудня 2023 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

"Ми цією акцією, перш за все, звертаємось до нашого суспільства, до людей, щоб вони не тільки відчули наш біль, а й відчули все, що відбувається в нашій країні", — зазначила пані Наталія.

За її словами, родичі військових обирають будь-які майданчики, щоб розказати історію оборонців Маріуполя і нагадати, що війна триває: "Ми звертаємось до суспільства, щоб вони це почули, щоб вони про це не забували".

"Я дуже рада, що їдуть машини і вони нам сигналять. Значить, вони читають те, що написано (на плакатах мітингувальників — ред.)", — каже мама військового.

"Кожна родина чекає свого рідного додому, і все ж таки ми б хотіли, щоб обміни, які пригальмувалися, поновилися і щоб якомога більше сімей зустріли своїх рідних", — додає учасниця мітингу. На її думку, самі родичі без підтримки суспільства, без підтримки світу зробити можуть небагато.

Наталія Кравцова зауважила, що в родичів полонених є стала комунікація з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, але, за словами жінки, "питання обміну лежить в іншій площині, зважаючи на певні обставини".

Акція "Free Azov": на Майдані в Києві зібрались родичі полонених захисників "Азовсталі"
Родичі полонених військових вийшли на акцію "Free Azov", Київ, 3 грудня 2023 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Про зусилля української сторони для повернення українців із полону розповіла Суспільному представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Вікторія Цимбалюк. Вона теж долучилась до сьогоднішньої акції.

Вікторія Цимбалюк координує роботу з родинами.

"Робота над поверненням (полонених — ред.) триває постійно, вона не зупиняється. Незалежно від того, як активно Росія готова брати участь, ми зі своєї сторони робимо все можливе", — каже вона.

За словами Вікторії Цимбалюк, представники Координаційного штабу прийшли на сьогоднішню акцію, щоб висловити підтримку і єдність з родинами військових:

"Ми стоїмо тут за їхнє повернення, за їхню пам'ять, щоб показати, що ми за них боремось, і ми їх обов'язково повернемо".

Головна причина припинення обмінних процесів — це небажання Російської Федерації повертати українців. "Ми пам'ятаємо, що це країна-агресор, перемовини і робота (щодо звільнення полонених — ред.) дуже важка і в складних умовах", — зазначає представниця Координаційного штабу.

З її слів, дані про полонених збираються по всіх місцях утримання українців, як на окупованих територіях, так і в Росії.

Акція "Free Azov": на Майдані в Києві зібрались родичі полонених захисників "Азовсталі"
Акція "Free Azov", Київ, 3 грудня 2023 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Що відомо про українців, які перебувають у російському полоні

Наприкінці листопада з'явилось повідомлення від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, що РФ призупинила обміни військовополоненими. Так Кремль хоче вплинути на українців й створити враження, ніби українська влада не працює над цим питанням.

Президент Володимир Зеленський на початку грудня заявив, що обміни полоненими з Росією тривають. Часто вони відбуваються не публічно, а іноді безпосередньо на полі бою.

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, у російському полоні станом на 17 листопада поточного року перебувають 4 тисячі 337 українців. З них — 3 тисячі 574 військових та 763 цивільних. Йдеться про тих, кого вдалось встановити.

Тим часом у липні цього року уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що у російському полоні перебуває понад 25 тисяч цивільних заручників, Україні вдалося повернути 144 людини.

11 червня відбувся останній обмін. Тоді Україна повернула з російського полону 95 українських захисників. Серед них оборонці Маріуполя, "Азовсталі" та Донбасу.

25 травня Україна повернула з російського полону 106 людей, серед яких 68 вважалися зниклими безвісти.

За даними Координаційного штабу, станом на 25 травня внаслідок обмінів додому повернули 2430 людей. Серед них — 139 цивільних.

На початок