Блокада на польському кордоні: як українські водії живуть у вантажівках та навіть варять борщ

Блокада на польському кордоні: як українські водії живуть у вантажівках та навіть варять борщ

Близько двох тисяч водіїв чекають, аби перетнути кордон у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Хребене" та "Шегині-Медика". З листопада ці пункти пропуску блокують польські страйкарі.

Як українські водії живуть у вантажівках та облаштовують побут, дізнавалося Суспільне.

Водій вантажівки Валерій очікує у черзі в ПП "Хребене" на в'їзд в Україну майже неділю.

"Тяжко, а що робити, живемо ми в машині. Кашу готую, супи готую, картоплю жарю, ну картоплю жарю на вулиці, бо буде дуже запах в машині. Балон газовий маю, щоб варити їсти. От вода закінчується, треба було спитати, може, в них вода є, от каструлька. Так варимо і так живемо — романтика", — каже Валерій.

Водій вантажівки Валерій
Водій вантажівки Валерій, який очікує на перетин кордону в ПП "Хребене", 30 листопада 2023 року. Фото: Олена Данило/Суспільне Львів

Водій Андрій у черзі більше тижня. Каже, за день може проїхати від трьохсот метрів до кілометра. Хоч везе пальне – без черги його не пропустили.

"Нас тут тримають в заручниках. Я не розумію цього. Тяжко жити одному в машині, готувати. От борщу наварив, хлопців пригощаю борщиком тільки-тільки звареним. Український, справжній, з квасолею. Правда не затовчений салом, але є часничок. З голоду не пропадемо, це точно. Пішов в одну машину — узяв капусту, пішов у другу – взяв томатну пасту. У мене картопля була. Перець теж ще в третій машині знайшов. Часничок, цибулька, все в мене було. Сів і кришу потихенько. Жінка навчила, батьки навчили", — розповідає чоловік.

Водій Андрій на ПП "Хребене"
Водій Андрій показує зварений борщ у вантажівці на ПП "Хребене". Фото: Олена Данило/Суспільне Львів

Українські водії, з якими поспілкувалася кореспондентка Суспільного, кажуть, що черга до пункту пропуску "Хребене" становить понад 50 км.

"Вночі сьогодні було -15 о першій годині ночі по Україні. Прилад в машині показував -15. Хлопці не позаводились після того, як простояли. У багатьох літня солярка. Пічки повідмовляли. Це неправильно під час війни. Хай би робили, але в мирний час таку акцію, але не під час війни", — каже водій вантажівки Олег.

Водій Олег, який чекає на перетин кордону в ПП "Хребене", 30 листопада 2023 року
Водій Олег, який чекає на перетин кордону в ПП "Хребене", 30 листопада 2023 року. Фото: Олена Данило/Суспільне Львів

Зараз польські страйкарі блокують чотири пункти пропуску, три з них межують з Львівською областю. На цих трьох пунктах сумарно у черзі на в’їзд в країну очікують близько 2 тисяч вантажівок, каже речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

"З того, що ми бачимо і спостерігаємо в пунктах пропуску, і зі слів водіїв, які заїжджають до України, це те, що пропускають дві вантажівки на годину. Така категорія як гуманітарна допомога, паливо, товари, які швидко псуються, і небезпечні вантажі — їх представники Патрульної поліції Республіки Польща супроводжують з цієї черги до пунктів пропуску, і вони не очікують такий тривалий період", — говорить Олександра Кучковська.

Черги з вантажівок на ПП "Хребене", 30 листопада 2023 року
Черги з вантажівок на ПП "Хребене", 30 листопада 2023 року. Фото: Олена Данило/Суспільне Львів

Польські мітингарі на пункті пропуску "Хребене" відмовились спілкуватися із кореспонденткою Суспільного. Раніше учасник страйку Томаш Борковський розповідав, що вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України. Тоді говорили, що дозвіл на проведення акції мають до 3 січня.

Вимоги польських страйкарів на вантажівці у ПП "Хребене", 30 листопада 2023 рік
Вимоги польських страйкарів на вантажівці у ПП "Хребене", 30 листопада 2023 рік. Фото: Олена Данило/Суспільне Львів

Поки страйк триває, український далекобійник Валерій сподівається, що вдасться перетнули кордон до Різдва чи Нового року.

"Треба так встигнути, аби заїхати і поїхати додому до Києва, а, може, і не встигну, то буду тут", — додає водій вантажівки Валерій.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади руху вантажівок долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, щоб повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Учасники блокади заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків – надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

11 листопада стало відомо, що у Польщі на парковці неподалік пункту пропуску "Дорогуськ – Ягодин", очікуючи на перетин кордону помер 54-річний водій вантажівки з України.

23 листопада у Польщі на стоянці неподалік пункту пропуску "Корчова-Краківець", де відбувається страйк польських перевізників, помер ще один український водій. Через це посол України в Польщі Василь Зварич оголосив про офіційну ноту польському МЗС.

Того ж дня польські страйкарі розпочали блокаду четвертого пункту пропуску — "Медика", який суміжний з українським ПП "Шегині".

1 грудня українські водії вантажівок, які очікують на перетин українсько-польського кордону у ПП "Краківець-Корчова", оголосили голодування. Після перемовин з польськими страйкарями за участі консула голодування призупинили.

На початок