"Якесь відчуття було, що повинно щось статися": як містяни згадують атаки по Покровську та Новогродівці

"Якесь відчуття було, що повинно щось статися": як містяни згадують атаки по Покровську та Новогродівці

У Новогродівці Донецької області триває рятувальна операція: під завалами можуть перебувати двоє дорослих і дитина. За даними ДСНС Донеччини на 18:00, їх продовжують шукати. Минулої ночі війська РФ обстріляли три міста у Покровському районі — Новогродівку, Покровськ та Мирноград. Як містяни згадують ракетну атаку — репортаж.

Обстріл Новогродівки

Рятувальники розбирають завали на місці ракетного удару у місті Новогродівка, Донецька область, 30 листопада
Розбір завалів будинку у Новогродівці триває від півночі 29 листопада. Фото: Олександр Буряк/Суспільне Донбас

Житель Новогродівки Олексій розказав, що його 91-річна матір, що живе в будинку навпроти зруйнованої 3-поверхівки, була вдома, спала. Вибуховою хвилею в квартирі, за словами чоловіка, винесло вікна, а пенсіонерку накрило уламками.

"Прилетів карниз, картини попадали, багато чого. Мама в шоці, забрали додому, будемо ремонтувати вікна. Страшно".

Житель Новогродівки після ракетного обстрілу, 30 листопада 2023, Донецька область
Житель Новогродівки Олексій. Кадр з відео Суспільне Донбас

Жінку, каже Олексій, з квартири вивели сусіди, наразі він забрав її до себе додому, сам наводить лад у квартирі.

Поблизу місця ракетного удару живе Анжеліка, жінка згадує: почула вибухи ближче до півночі: "Біля 12-ї години ночі відчула дуже різкий запах горілого повітря і диму коли вийшли на вулицю побачили що зруйнований будинок повністю".

За словами начальника Новогродівської МВА Олександра Шевченко, в місті відразу почали ліквідовувати наслідки.

Люди поряд із будинком, пошкодженим ракетним ударом РФ, Новогродівка, Донецька область
Люди на місці ракетного удару допомагають один одному. Фото: Олександр Буряк/Суспільне Донбас

"Зараз прибираємо те, що повинні прибрати, потім порахуємо збитки. Зараз вже буде надана допомога з матеріального резерву, що в нас є, вже виїхали дві гуманітарні організації. "Проліска" везе будівельні матеріали і ще одна гуманітарна організація", — розказав Шевченко.

Рятувально-пошукова операція розпочалася вночі, внаслідок ракетної атаки загинули двоє чоловіків 55 та 62 років, їхні тіла дістали з-під завалів, повідомили у облуправлінні ДСНС у Донецькій області.

ДСНС працює на місці ракетної атаки по Новогродівці на Донеччині
Рятувальники від початку знали, що під завалами п'ятеро людей. Двох загиблих дістали вдень 30 листопада. Рятувальники шукають під людей під завалами будинку у Новогродівки. Фото: ДСНС у Донецькій області

Як повідомляє ДСНС, станом на 18:00 розбір завалів і пошук людей триває. Є ймовірність, що під завалами перебуває родина: 33-річна жінка, 38-річний чоловік та 8-річна дівчинка, додали у поліції Донеччини.

"Рятувальники розібрали понад 153 тонн будівельних конструкцій зруйнованого будинку, але ні на мить не припиняють шукати людей під завалами", — повідомили в ДСНС.

Дві ракети по Покровську

Дві ракети армія РФ випустила цієї ночі по Покровську. Одна з них влучила в подвір'я приватного будинку, шестимісячне немовля та батьки опинилися під завалами, повідомили у поліції. Поліцейським вдалося врятувати родину із 6-місячним хлопчиком.

Друга ракети поцілила поблизу багатоповерхівки.

"Ми спали, як зазвичай з чоловіком. Вибухи почули. Та ще я полізла дивитися у вікно — "прильот" був сюди. Досі все трясеться: і душа, і все . А перед цим якесь відчуття було, що повинно щось статися, воно і сталося", — розповіла жителька Покровська Любов.
Жителька Покровська після ракетної атаки по місту, 30 листопада, Донецька область
Кадр з відео Суспільне Донбас

Ліквідувати наслідки обстрілів у Покровську комунальники почали зранку. Російські окупанти випустили по місту також ракети С-300, встановили у поліції.

Що відомо про поранених та травмованих внаслідок ракетної атаки

У Покровську поранення отримали п’ятеро людей, серед них, крім немовля, ще двоє дітей хлопці 13 й 16 років, повідомили у прокуратурі Донеччини.

Вирва на місці ракетного удару по будинку, де поранений 6-місячний хлопчик, Покровськ, Донецька область, 30 листопада 2023 рік
Вирва на місці удару по приватному подвір'ю родини у Покровську. Наслідки обстрілу Покровська 30 листопада, Фото: Суспільне Донбас

У Новогродівці також п’ятеро поранених: троє жінок віком 42, 58, 63 роки та 62-річний чоловік. Також, за даними прокуратури, з мінно-вибуховою травмою, струсом головного мозку та забоями у тяжкому стані доправили до лікарні 13-річного підлітка.

Покровськ, Донецька область, наслідки ракетної атаки РФ в ніч на 30 листопада
Такий вигляд має подвір'я родини. Батько, мати та 6-місячний Ілай були під завалами літньої кухні, де вони ночували. Фото: Олександр Буряк/Суспільне Донбас
"Перший обстріл був в 23:27, другий в 23:35 — це по центру міста. Зазнали пошкоджень дві адміністративні будівлі, 15 приватних будинків, 4 багатоквартирних будинки. Це вже четвертий обстріл за цей місяць. Гатять по центру, гатять по приватним будинкам просто знищують наше мирне населення", — розказав начальника Покровської МВА Сергій Добряк.

У Покровський лікарні допомогу надавали 7 пораненим через обстріли, троє — двоє жителів Новогродівки та чоловік з Покровська — госпіталізували, розповів завідувач хірургічного відділення Геннадій Куропяткін.

Руїни на місці удару російської ракети у Покровську, Донецька область, 30 листопада
Руїни на місці удару ракет С-300 у Покровську. Фото: Олександр Буряк/Суспільне Донбас

Одна з ракет, які випустили окупанти по Донеччині в ніч на 30 листопада, влучила у Мирнограді. Там пошкоджені відділ поліції, суд, державні автомобілі.

На початок