Латвія не планує повністю закривати кордони з Росією і Білоруссю

Латвія не планує повністю закривати кордони з Росією і Білоруссю

Глава МВС Латвії сказав, що поки не закриватимуть кордони з РФ і Білоруссю
Глава МВС Латвії Ріхард Козловскіс і посол Польщі в Латвії М. Михалишина, 29 листопада 2023 року. Фото: МВС Латвії/Iekšlietu ministrija/Facebook

Міністр внутрішніх справ Латвії Ріхард Козловскіс 29 листопада повідомив, що поки що латвійські кордони не будуть перекриті для перетину зі сторони РФ і Білорусі.

Про це пише видання Apollo.

Раніше Фінляндія оголосила, що перекриє свої кордони для росіян із 30 листопада до 13 грудня. Фінська влада обумовила рішення безпековою ситуацією.

У зв'язку з цим органи внутрішніх справ Латвії, за словами глави МВС, уважно стежать за подальшим розвитком ситуації з потоками нелегальної імміграції із Росії чи Білорусі.

Міністр сказав, що останнім часом спроби нелегально потрапити в Латвію з Білорусі поменшали. До прикладу, 28 листопада прикордонники взагалі не зафіксували таких випадків. Козловскіс каже: може здатися, що це через погіршення погодних умов узимку, але ж Фінляндія має значно суворішу погоду — і це не стало перешкодою для скупчення мігрантів на її кордоні.

Якщо ситуація кардинально зміниться і загрожуватиме безпеці країни, не виключено, що Латвія також може повністю закрити свій східний кордон.

"Наразі я налаштований стримано оптимістично, хоча й не можна вважати, що все вже остаточно виконано [для безпеки]", — каже міністр.

Також на сайті МВС Латвії повідомляється, що Ріхард Козловскіс 29 листопада зустрівся з послом Польщі в Латвії Монікою Міхалішиною та обговорив ситуацію на межі обох країн з Росією та Білоруссю, а також співпрацю Латвії і Польщі у питаннях охорони кордону. Сторони привітали успішне створення формату B3+PLТри країни Балтії та Польща та залучення до нього Фінляндії.

Ситуація на кордоні між Фінляндією та Росією

У вересні 2022-го міністр закордонних справ країни Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія не бажає бути "транзитною країною" і починає національні заходи щодо запобігання в'їзду в країну громадянам РФ. Фінляндія також направила лист до Європейської комісії з проханням дати спільні рекомендації всім країнам Шенгенської зони щодо скасування або анулювання віз виданих громадянам Росії. Пізніше Хаавісто повідомив, що з 30 вересня 2022 року Фінляндія закриває кордон для російських туристів із шенгенськими візами.

У квітні на тлі війни в Україні та для уникнення міграційної кризи Фінляндія розпочала будівництво першої ділянки паркану на кордоні з Росією.

А з 16 вересня країна заборонила в'їзд легкових автомобілів, зареєстрованих у Росії. Це зробили після роз'яснення Єврокомісії, аби уникати ухилення від санкцій ЄС.

Прикордонна служба Фінляндії ухвалила рішення з 9 листопада не пропускати російських велосипедистів на територію країни, аби запобігти в'їзду нелегальних мігрантів.

22 листопада прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що Фінляндія закриє всі пропускні пункти на кордоні з Росією, окрім одного, у зв'язку з надмірним потоком шукачів притулку.

На початок