Під Радою відбулася акція з вимогою створити ТСК у справі "вагнерівців"

Під Радою відбулася акція з вимогою створити ТСК у справі "вагнерівців"

Ексклюзивно
Під Радою відбулася акція з вимогою створити ТСК у справі "вагнерівців"
. Суспільне/Дарина Коломієць

Біля будівлі Верховної ради відбулася акція з вимогою створити тимчасову слідчу комісію парламенту для розслідування справи "вагнерівців". Учасники перекривали дорогу, поліція нікого не затримувала.

Як передає кореспондентка Суспільного, співкоординатор акції Павло Білоус повідомив, що в акції взяли участь близько 500 людей.

Вони вимагали створити тимчасову слідчу комісію ВРУ щодо розслідування фактів можливої державної зради в діях посадових осіб у справі "вагнерівців", депутатів закликають заслухати звіт представників Тристоронньої контактної групи, очільника СБУ та командування ЗСУ, а також відставки президента Володимира Зеленського.

Акція розпочалася о 10-й ранку біля п'ятого входу до будівлі Ради і тривала кілька годин. Учасники принесли з собою прапори та палили фаєри.

Під Радою влаштували акцію з вимогою створити ТСК у справі "вагнерівців"
Під Радою влаштували акцію з вимогою створити ТСК у справі "вагнерівців". Суспільне/Дарина Коломієць

До мітингувальників виходив нардеп від ЄС Володимир Ар'єв. Він розповів, що питання створення ТСК під час погоджувальної ради піднімали народні депутати "Європейської солідарності" та "Голосу".

Читайте також: СБУ спростовує свою причетність до "вагнерівців". Керівник ГУР також

У поліції Києва Суспільному повідомили, що заворушень під час акції не було, нікого не затримували. Порядок під час мітингу забезпечували правоохоронці, однак їхню кількість у поліції не уточнили.

Що відомо

  • Раніше петиція з вимогою створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування можливої державної зради у справі "вагнерівців" зібрала 25 тисяч голосів.
  • "Вагнерівців" білоруські силовики затримали 29 липня. У Білорусі їх підозрювали у підготовці теракту й порушили кримінальну справу.
  • Україна заявила, що серед "вагнерівців" є 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі і СБУ зібрала достатньо доказів. Офіс генпрокурора направив до Білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих "вагнерівців". Відповідь ОГПУ не отримав.
  • Через тиждень після українського запиту Білорусь віддала 32 "вагнерівців" Росії. В Офісі президента сприйняли це "з прикрістю".
  • Пізніше Путін назвав розміщення "вагнерівців" у Білорусі "спецоперацією США та України".
На початок