"З кожною сім'єю спілкувалися щонайменше двічі": як відбувалася примусова евакуація родин з дітьми з Куп'янського району

"З кожною сім'єю спілкувалися щонайменше двічі": як відбувалася примусова евакуація родин з дітьми з Куп'янського району

Евакуація з Куп'янського напрямку
Евакуація з Куп'янського напрямку. листопад 2023 року. Фото: Нацполіція

З Куп'янського району вдалося евакуювати майже 270 дітей в рамках примусової евакуації з 10 населених пунктів. Через воєнну ситуацію в районі дорога до деяких сіл займала майже дев'ять годин у дві сторони. Тих, хто потребував житла розмістили у гуртожитку Харкова.

Про це 29 листопада в етері "Суспільне.Спротив" розповів керівник відділу евакуації координаційного гуманітарного центру Олег Іванов.

"На моїй пам'яті саме ця примусова евакуація сімей з дітьми була найважчою і найбільшою з Харківської області, бо це було майже 270 або більше дітей, яких треба було евакуювати. Волонтери допомогли з евакуацією 120 дітей. Було важко вмовляти сім'ї. Бо ті, хто залишилися, — це найсильніші люди. Було важко і з логістичної сторони, бо оперативна ситуація на Куп'янському напрямку складна: важко було дістатися до деяких населених пунктів, і дорога туди й назад зайняла приблизно 8-9 годин", — сказав Іванов.

За його словами, з кожною родиною, яку треба було вивезти, спілкувалися двічі.

"З кожною сім'єю спілкувалися щонайменше двічі. По гарячій лінії та особисто. З деякими доводилося розмовляти про примусову евакуацію щодня", — розповів очільник відділу евакуації.

Олег Іванов каже, що більшість евакуйованих дітей з родинами залишилися у Харкова. Тих, хто потребував житла поселили до гуртожитку.

"Тих, хто індивідуально бажав кудись виїхати, наприклад, у Красноград або Полтаву, ми їх туди довезли", — сказав Олег Іванов.

Також керівник відділу евакуації розповів, що деякі родини евакуювали повторно.

"Спроби людей повернутися бувають постійно. Хтось хотів забув речі, й приїхав з дитиною їх забрати, хтось не хотів виїжджати, повертався, і ми їх знову вивозили", — розказав Олег Іванов.

27 листопада поліція Харківщини повідомила, що примусову евакуацію з 10 населених пунктів родин з дітьми завершили — вивезли 296 дітей. В обладміністрації 28 листопада цю інформацію спростували, сказавши, що залишається вивезти ще трьох дітей.

Що відомо про евакуацію з Куп'янського району після часткового звільнення

У листопаді 2022 року жителям деокупованої Куп'янської громади запропонували евакуюватися у зв'язку з обстрілами та проблемами з комунікаціями.

На початку березня в Куп'янській та Курилівській громадах почали обов'язкову евакуацію дітей та маломобільних людей. Таке ж рішення щодо всіх груп населення ухвалили стосовно десяти населених пунктів Вільхуватської громади, усієї Дворічанської та Петропавлівської громад.

9 серпня в районі оголосили обов'язкову евакуацію з усіх громад, окрім Великобурлуцької та Шевченківської. Станом на 11 серпня з Куп'янська та сусідніх сіл і селищ планували примусово евакуювати близько 800 дітей.

Впродовж місяця з району вивезли 700 людей, 4 тисячі написали відмови від евакуації.

Про те, що з 10 населених пунктів Харківської області планують оголосити примусову евакуацію дітей, в обладміністрації повідомили 25 жовтня. Примусову евакуацію оголосили 27 жовтня.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок