Суд відхилив клопотання прокуратури про оголошення у міжнародний розшук обвинуваченого у держзраді Руслана Коцаби

Суд відхилив клопотання прокуратури про оголошення у міжнародний розшук обвинуваченого у держзраді Руслана Коцаби

Коломийський міськрайонний суд 27 листопада відхилив клопотання прокуратури про оголошення у міжнародний розшук обвинуваченого у держзраді Руслана Коцаби, а також тримання його під вартою та екстрадицію в Україну.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

"Коцаба шляхом обману, з метою уникнення кримінальної відповідальності, покинув територію України. Тому прошу обрати щодо нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з метою подальшого оголошення обвинувачуваного у міжнародний розшук, з подальшою екстрадицією його зі США для продовження розгляду кримінального провадження", — сказав прокурор Олексій Безрукий.

Суд у справі Руслана Коцаби
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Я зобов'язуюся з’являтися на кожне засідання. В мене є посвідчення, український паспорт, в мене є американське ID, де вказана моя адреса. Я не переховуюся, я — в процесі набуття статусу надання мені політичного притулку", — повідомив Руслан Коцаба.

Клопотання прокурора відхилили. Суддя Олександр Калинюк не повідомив деталей цього рішення. Сказав, що його текст оприлюднять не пізніше 1 грудня в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Ухвала може бути оскаржена безпосередньо в Івано-Франківському апеляційному суді протягом семи днів з дня її оголошення. Чому суд дійшов висновку про необхідність відмови у задоволенні клопотання прокурора, буде вказано в повному тексті цієї ухвали", — сказав суддя Олександр Калинюк.

Наступне засідання у справі Коцаби проведуть 14 грудня.

Що відомо про обвинуваченого у держзраді Руслана Коцабу

Руслан Коцаба — проросійський пропагандист, який закликав українців бойкотувати мобілізацію. У лютому 2015 його звинуватили у державній зраді та перешкоджанні діяльності ЗСУ. У травні 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс обвинувальний вирок Руслану Коцабі — три з половиною роки позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України.

Після оскарження вироку Апеляційний суд області повністю виправдав Коцабу та визнав його невинним. Внаслідок оскаржень прокуратури з квітня 2019 року справа Коцаби про державну зраду перебуває на розгляді у Коломийському суді.

Коцабі вдалося втекти з України під час повномасштабного вторгнення РФ. Він і його адвокати під час онлайн-засідань у суді розповідають різні версії перетину пропагандиста через кордон.

22 лютого 2023 року адвокатка обвинуваченого Світлана Новицька під час судового засідання у Коломийському міськрайонному суді повідомила, що Руслан Коцаба виїхав з України у США зі статусом політичного біженця.

9 березня суддя Олександр Калинюк сказав, що обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав у Сполучені Штати Америки за програмою "Єднання заради України", яку для допомоги українським біженцям запровадив президент США Джо Байден.

9 листопада Коцаба розповів, що виїхав за межі країни 24 серпня 2022 року, супроводжуючи свою матір. Однак у той же день вона повернулася до України з Польщі, а обвинувачений у держзраді залишився за кордоном і зараз перебуває у Сполучених Штатах Америки.

У Держприкордонслужбі відмовилися повідомити, яким чином і коли обвинувачений у державній зраді журналіст Руслан Коцаба перетнув державний кордон, посилаючись на те, що це — інформація з обмеженим доступом.

31 серпня 2023 року прокуратура подала клопотання про оголошення обвинуваченого у державній зраді Руслана Коцаби у міжнародний розшук і тримання його під вартою.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок