Намети, їжа та Пункти Незламності для бездомних: як Миколаївщина готується до зими

Намети, їжа та Пункти Незламності для бездомних: як Миколаївщина готується до зими

У Миколаєві заклади соціального захисту населення станом 24 листопада облаштовують намети, Пункти обігріву та незламності для бездомних громадян, які потребують допомоги взимку. Також вони забезпечують їх теплим одягом, гарячою їжею та медичною допомогою.

Про це кореспондентам Суспільного розповіли працівники Центру реінтеграції бездомних.

У Центрі реінтеграції облаштували намет в якому є обігрівач, рукомийник, стіл, лави, медичні засоби, одноразовий посуд. Станом на 24 листопада намет закритий для перебування, але запрацює, якщо температура впаде нижче -5 градусів.

Як Миколаївщина готується до зими: намети, їжа та Пункти Незламності для бездомних
Облаштований намет. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

На території вже працює менший Пункт обігріву, де бездомні можуть зігрітися або отримати гарячу їжу.

"Цілодобово вони приходять, але ізолятор працює з 17:00. Їдять, он там в нас є харчоблок, там вони харчуються. А тут вони тільки ночують. Готують тут для цього та інших центрів соцзахисту, для точок видачі гарячої їжі на вулицях міста", — говорить соцпрацівниця Неля Бондарева.

Сам заклад розрахований на 50 людей. Зараз він заповнений на три чверті, говорить Неля Бондарева. Цілий рік сюди приходять громадяни, в яких або немає документів, або яким немає де жити. Серед них й Микола, який також прийшов з вулиці.

"На вулиці так. Працював по фермах там, по господарству. У людей працював. Отак мене вивезли до міста і залишили. А я у місті нікого не знаю. Ходив-ходив, людей запитував от так сюди й потрапив", — каже Микола.

Подібні намети також розгорнуть на територіях Інгульського, Центрального, Корабельного та Заводського районних центрів соцзахисту. Також в усіх центрах є соціальні гардероби.

"В основному вживані речі. Для дітей у нас новий одяг від Міжнародного дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй. Від народження до 2-3 років. Курточки чоловічі, жіночі", — розповідає соцробітниця Лідія.

Намет для допомоги безхатькам.
Намет для допомоги безхатькам. Фото: Олександр Гордієнко

Одночасно з Пунктами обігріву облаштовуються і комунальні Пункти Незламності. Цей пункт облаштували в соціальному центрі Центрального району. Є приміщення для тимчасового перебування людей, чиї помешкання потрапили під обстріли. Тут є ліжка, ковдри, дитячі ліжечка та інші речі першої потреби.

"Ми розуміємо, що взагалі місто в нас досить велике і розтягнуте по території. Тому облаштувати всюди такі Пункти обігріву досить тяжко. Але ми не забуваємо, що в місті створені Пункти Незламності, які також можуть бути використані. Тому і при наших територіальних центрах є кімнати, які будуть використані як Пункти Незламності", — зазначає директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Василенко.

Як Миколаївщина готується до зими: намети, їжа та Пункти Незламності для бездомних
Тимчасовий прихисток, для людей, чиї квартири обстріляли, Центральний район Миколаєва. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

У центрі соціальної реабілітації "Відновлення" в районі Великої Коренихи є люди, які живуть довгостроково. Це єдиний подібний заклад в області, де приймають і жінок. На час морозів, у центрі є намет, розрахований на одночасне перебування 50 людей.

Центр соціальної реабілітації "Відновлення".
Центр соціальної реабілітації "Відновлення". Фото: Олександр Гордієнко

Керівник центру Володимир Тимошенко розповідає, що станом на 24 листопада 2023 року, у центрі перебуває 80 людей. З них 25 — це люди з інвалідністю, це лежачі люди. У закладі може одночасно перебувати до 110 людей.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок