"Сума перевищила вказану у контракті": скільки коштувала евакуація Delfi і які виникли труднощі

"Сума перевищила вказану у контракті": скільки коштувала евакуація Delfi і які виникли труднощі

"Сума перевищила вказану у контракті": скільки коштувала евакуація Delfi і які виникли труднощі
. Фото: Telegram-канал Владислава Криклія

Евакуація танкера Delfi обійшлася у понад 500 тисяч доларів та перевищила суму, вказану у контракті, розповів Андрій Іванов, представник компанії "Трансшип", яка займалася евакуацією. Кошти на транспортування судна, яке сіло на мілину на пляжі "Дельфін" в Одесі, виділили приватні компанії.

Скільки точно витратили на евакуацію судна Іванов не озвучив. Послався на те, що це "засекречена інформація".

Також він розповів, що зняття судна з кіля та його транспортування до порту "Чорноморськ" ускладнило пошкодження правого борту танкера. Він зазначив, що відновити його не можна.

Іванов додав, що про пошкодження стало відомо під час підйому танкера. Крім того, за його словами, Delfi був перевантажений металевими конструкціями, якими його заповнили в ході експлуатації, а також піском і намулом, що зібралися в ньому за 9,5 місяців лежання біля берегів Одеси.

За словами представника компанії "Краншип" Івана Ніякого, наступний крок – підняти танкер Delfi на берег та гарантувати його безпечну стоянку в порту Чорноморська. Він додав, що наразі немає ухваленого плану дій з вирішення подібних ситуації із евакуацією суден, що зазнали краху.

"Повинні бути розроблені інструкції з взаємодії різних органів, для того, щоб коли з'являється повідомлення про якусь аварійну ситуацію відразу проводилось реагування. Випадок з Delfi показав, що місяць служби не могли між собою розібратися. Також для виконання робіт, яким ми займалися, повинна бути спеціальна служба," — зазначив Ніякий.

Додамо, за словами Андрія Іванова, порт "Чорноморськ" для стоянки обрали, через те, що там є можливість зберігати Delfi без шкоди навколишньому середовищу. Саме там зараз перебуває затонулий торік катер "Іволга".

Зазначимо, 10 вересня голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований розповів, загальна сума збитків, завдана витіканням забруднюючих речовин з танкера Delfi, склала 16,3 тисячі доларів, що у гривнях — близько 453 тисяч гривень.

Нагадаємо, що судно знаходилося на одеському узбережжі майже рік - з листопаду 2019 року.

Про прибирання танкера 10 вересня повідомив керівник Одеської ОДА Максим Куций на своїй сторінці в Facebook. За його словами, роботи почалися на світанку. Куций зазначив, що операція "дуже непроста у технічному виконанні" та потребує "точних і неквапливих дій".

9 вересня Криклій опублікував допис, в якому запевнив, що "фінал операції вже скоро". Однак коли саме танкер приберуть з узбережжя Одеси, він не зазначив. Тоді Суспільне звернулося за коментарем до Адміністрації морських портів, аби дізнатися, на якому етапі робити. Там порадили "чекати на допис міністра".

Що відомо

  • 22 листопада 2019 року через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні.
  • 25 листопада 2019 року капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам. Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
  • 25 червня судновласнику танкера Delfi продовжили термін прибирання судна з узбережжя пляжу "Дельфін" до 20 липня. Як запевнив Максим Куций, судновласник двічі відмовляв у передачі права на підйом судна державним структурам.
  • Роботи з вирівнювання судна почалися 18 липня. Однак підняти його не вдалося. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальник кінців канату.
  • 23 липня Адміністрація морських портів України оголосила тендер на прибирання затонулого танкера Delfi з акваторії морського порту в Одесі. Оголошена вартість робіт – 24 мільйони 682 тисячі гривень.
  • Представники судновласника не змогли підняти танкер Delfi 24 липня і 25 липня. Під час останньої спроби відірвався металевий трос.
На початок