"Ці глечики показували у Парижі". Чим відомий музей у Зінькові, що на Хмельниччині

"Ці глечики показували у Парижі". Чим відомий музей у Зінькові, що на Хмельниччині

Сторічні вироби з глини, давні комплекти одягу, а також історії про них збирають та зберігають у музеї Зінькова, що на Хмельниччині.

Про це Суспільному розповіла співзасновниця музею, членкиня національної спілки краєзнавців України Валентина Когут.

За її словами, є тут, як зразки трипільської доби, так і сучасні предмети.

"В одній із кімнат представлені, зокрема гончарний круг та уламки гончарних виробів, яким шість тисяч років, є цілі глечики, яким сто років. В іншій залі представлені вишиті рушники й старовинний одяг", — каже Когут.

Валентина Когут біля стінки із експонатами у музеї в Зінькові, 15 листопада 2023. Фото: Суспільне Хмельниччина/Вікторія Мельник
Валентина Когут біля стінки із експонатами у музеї в Зінькові, 15 листопада 2023. Фото: Суспільне Хмельниччина/Вікторія Мельник.

Усього, у музеї представлено 50 виробів майстрів кераміки з різних куточків України, але найбільше із села Адамівка.

"В Адамівці не було, напевне такої людини, яка б не займалася гончарством, вони, або вдома займалися, або допомагали. Є у нас глечик адамівського гончаря Якова Бацуци, котрий жив та творив у кінця 19-го століття та на початку 20-го в селі Адамівка. Виріб цього майстра у музеї Зінькова такий один. Саме його вироби показували на виставці у Парижі, у Санкт-Петербурзі та по наших місцевих музеях", — додає посадовиця.

Аби зберегти культурну спадщину українських майстрів Валентина Когут разом із сестрою-краєзнавицею Галиною Бернацькою створили цей музей. У майбутньому там планують облаштувати зал новітньої історії України.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок