Комік та волонтер з Рівного виходить на місця ремонтів з плакатом і закликає давати більше грошей на ЗСУ

Комік та волонтер з Рівного виходить на місця ремонтів з плакатом і закликає давати більше грошей на ЗСУ

Ексклюзивно

Волонтер й стендап-комік Павло Євчук з Рівного організовує мирні акції, щоб звернути увагу на нераціональне, на його думку, використання бюджетних коштів міською радою. Чоловік знімає відео на місцях ремонтних робіт й закликає людей долучатися до акції у своїх містах. Таким чином рівнянин збирає гроші на боєприпаси для дронів у 68-й єгерській бригаді.

Як Павло проводить акції

Волонтер виходить на місця ремонтів у Рівному, коли з'являється вільний час, стояти там може декілька годин щотижня. Суспільне спілкувалось із ним на вулиці Чорновола, там понад кілометровий відрізок ділянки капітально ремонтують за майже 100 млн грн.

До акцій долучає й 5-річну дочку Василину:

"Вона каже: «Я хочу з тобою», я кажу: «Окей». Намалював їй плакат, і вона зі мною пішла, біля луцького кільця разом стояли”.

Комік та волонтер з Рівного виходить на місця ремонтів з плакатом і закликає давати більше грошей на ЗСУ
Фото: Суспільне Рівне

Як реагують на акції

Люди реагують по-різному: здебільшого дякують, сигналять, репостять його дописи в соцмережах, зазначив Павло Євчук:

"Військові кажуть: «Я буду на ротації, приїду на кілька днів на вихідних, чи можна долучитись до акції?».

Волонтер пригадав, як стояв з плакатом на ділянці тротуару біля озера Басів Кут і до нього підійшли ремонтники, які там працювали:

"Стояв і просто знімав відео, нікого не чіпав. А до мене підходять хлопці, і кажуть: «Якщо ти будеш нас знімати, ми тобі лице наб'ємо»".

Акції — благодійні: на що збирає Павло

Павло розповів Суспільному, що збирає гроші на засоби, які рівненські волонтери друкують на 3D принтері. Потому українські військовослужбовці туди закладають вибухову суміш, а готовий виріб скидають з дронів на військових РФ:

"Ми вже зробили близько тисячі бомбочок. Кожна бомбочка коштує всього 200 гривень, і реалізація — 80%, тобто 800 окупантів ми вже з ними знищили. Вони можуть скинути в день до двохсот бомбочок".

Поки із запланованих 200 тисяч гривень Павло зібрав 50 тисяч. Подібні акції відбуваються не тільки у Рівному — з волонтером ділилися відео з Вінниці та Житомира, додав він.

Рівнянину військові розповідали про обстріли українських позицій касетними боєприпасами:

"Буває в день по них, по одних позиціях, по одному й тому ж самому напрямку випускають по сто таких ракет. Щоб вдарити у відповідь, вони просять дозволу вистрілити хоча б один снаряд. Один снаряд, як мені розказували, у 777 гаубиці коштує дві тисячі доларів, і командир думає, чи випускати ці дві тисячі доларів, чи ні. За мною (показує на ремонт вулиці Чорновола, - ред) дорога — сто мільйонів!"

Що кажуть у мерії

Начальник міського департаменту інфраструктури та благоустрою Руслан Гудима повідомив, що до оголошеної вартості ремонтних робіт на вулиці Чорновола входять облаштування тротуарів, велодоріжок, нанесення розмітки й встановлення світлофорів:

"Ця дорога — про водовідведення, де збоку будуються і приймачі, водоприймачі та очисні споруди, які надалі будуть переробляти воду, яка буде забиратися з дороги й віддаватися в природу у вигляді води, яка дозволена санітарними нормами. Є проєктна документація, яка пройшла експертизу, де є розцінки".

Комік та волонтер з Рівного виходить на місця ремонтів з плакатом і закликає давати більше грошей на ЗСУ
Фото: Суспільне Рівне

Посадовець розповів, чому прийняли рішення робити дорогу на Чорновола:

"Чи це на часі — це питання до депутатів, до мешканців Квасилова, сусідніх тергромад, питання до мешканців мікрорайону "На Щасливому", які станом на сьогодні не мали ні тротуарної інфраструктури. Це питання до матерів, які з колясками не могли добратися до тієї ж лікарні, яка зовсім поруч. Дана дорога, за рішенням експертів і спеціалістів, не приймала вже того машинопотоку, який відбувався. Є потреба — ми працюємо".

Він додав, що ремонт на цій ділянці триватиме і впродовж 2024 року. Павло ж планує свої акції продовжувати й надалі.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок