Капремонт вулиці у Рівному за майже 100 млн: в мерії пояснили, чому у воєнний стан це можуть робити

Капремонт вулиці у Рівному за майже 100 млн: в мерії пояснили, чому у воєнний стан це можуть робити

Капремонт вулиці у Рівному за майже 100 млн: в мерії пояснили, чому у воєнний стан це можуть робити
. Фото: Суспільне Рівне

Капітальний ремонт на частині вулиці Чорновола Рівному за майже 100 мільйонів гривень зроблять, бо в урядову постанову № 590, яка забороняла це робити під час воєнного стану, внесли зміни. Про це Суспільному повідомив начальник міського департаменту інфраструктури та благоустрою Руслан Гудима. Згідно з тендером, усі роботи переможець має виконати до кінця 2024 року.

Чому дозволили капремонт

У тендері на 98 млн грн для капітального ремонту йдеться про дорогу протяжністю у приблизно 1,1 км, що від перехрестя з вулицею Карнаухова до вулиці Бачинського, у напрямку мікрорайону На щасливому.

Раніше у мерії зазначали, що під час воєнного стану проводити капітальні ремонти забороняла постанова № 590. Пізніше, каже Руслан Гудима, у неї внесли зміни:

"Наприкінці минулого року, якщо я не помиляюся, десь у 20 числах грудня, була внесена зміна в 590 постанову, у якій є чіткий перелік робіт, які можна буде виконувати. Туди входить так само і ремонт доріг, які дозволяють капітальні видатки. Власне, тому вже у цьому році сесійно депутати проголосували за виділення коштів на капітальний ремонт".

Чому виникла потреба

Питання капремонту дороги загострилося, коли до громади Рівного приєднався Квасилів, каже Руслан Гудима:

"Фактично на сьогодні немає як такого сполучення з нами. Вважаємо, що квасилівчани так само долучені до міста, а якогось прямого зв'язку станом на сьогодні у нас немає. Я думаю, це початок закладання фундаменту фізичного приєднання Квасилова до Рівного".

Ремонт на Чорновола у Рівному: у мерії прокоментували, чому вирішили виділити гроші на капремонт
Фото: Суспільне Рівне

"Тут, власне, стоїть питання, що буде розвиватися повністю дорога. Вона передбачає у техзавданні і розширення, і будівництво тротуарів, які станом на сьогодні фактично відсутні на цій ділянці дороги. І одна з найбільших проблем — це водовідведення. Будуть збудовані дві локальні очисні споруди, які будуть забирати воду з твердих поверхонь", — пояснює Руслан Гудима.

Що кажуть місцеві жителі

З-поміж проблем, з якими стикаються місцеві жителі на цій ділянці, рівнянка Дар'я Скрипченко називає відсутність тротуарів:

"До Щасливого дуже тяжко йти. Якось невчасно вийшла з маршрутки, то там трохи незручно, немає ні переходу, нічого. Але війна в країні — не до того такий ремонт, це все ж таки зараз не на часі. Краще все ж таки ті ж бомбосховища, зайнятися такими питаннями, нагальними".

Ремонт на Чорновола у Рівному: у мерії прокоментували, чому вирішили виділити гроші на капремонт
Фото: Суспільне Рівне

"Те, що тут треба дорога — це однозначно, тому що якщо йти пішки, то тут пройти немає де, дуже брудно. Життя продовжується, ми живемо, працюємо, гуляємо тут, ходимо тут, діти у нас тут є. Не знаю, як на мене, то життя має продовжуватися, але чи це доцільно, чи ні — я некомпетентна", — каже рівнянка Тетяна Шарапова.

Що передбачили у тендері

Інформація про тендер з’явилась 3 травня. Якщо він відбудеться і визначать переможця, який візьметься до робіт, то капремонт він має зробити до кінця наступного року — 31 грудня 2024-го вказано кінцевою датою.

Значну частину робіт у документації відведено на демонтаж майже усього, що знаходиться на дорозі, узбіччях, під дорогою та збоку. Будівельники мають розкопати та замінити комунікації, які проходять під ділянкою. Це стосується як труб, так і електромереж.

Мають прокласти трубопроводи під зливову каналізацію, облаштувати збірні та дощоприймальні колодязі, а також дві установки для очищення стічних вод.

У ході робіт передбачена повна заміна електромереж, включно з десятками елементів та приладів, які з ними пов’язані. Повинні встановити десятки LED-світильників, зокрема, на переходах. З’явиться пів сотні світлофорів різного типу, деякі будуть зі звуковим супроводом.

Під час реконструкції дороги передбачене кількашарове вкладання асфальту й армування шарів геотекстилем — такий спосіб дозволяє полотну витримувати більше навантаження та служити довше. На дорогу наноситимуть лише пластикову розмітку — вона теж довговічніша, аніж просто фарба.

Обабіч дороги будуть нові металеві паркани та обмежувальні стовпчики задля безпеки пішоходів. Встановлять сотні дорожніх знаків різних типів. Серед них будуть такі, що вказують на велодоріжки та смугу для пішоходів. Станом на тепер тротуарів як таких на ділянці немає, рівняни підтримали петицію із проханням про їх облаштування.

Коли почнуть ремонт, ділянку для руху перекриватимуть частково.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок