"Це прогрес": як на Полтавщині впроваджують реформу у шкільному харчуванні

"Це прогрес": як на Полтавщині впроваджують реформу у шкільному харчуванні

Впровадження реформи шкільного харчування на Полтавщині мають завершити до 2027-го року. Для цього необхідно, зокрема, навчити персонал харчоблоків та оновити обладнання.

Що передбачає реформа шкільного харчування на Полтавщині

Із червня 2023-го року на Полтавщині впроваджують реформу шкільного харчування. Вона передбачає, зокрема, більш ретельний відбір продуктів та спрощення процесів приготування. Про це Суспільному повідомила заступниця директора департаменту освіти Полтавської міськради Леся Марталішвілі:

"Люди в шкільних їдальнях ― це ті люди, які на 8:00 вже готові вам щось запропонувати. Готують на 500, 600 іноді на 1000 дітей. Це величезні обсяги їжі. І для того, щоб ці процеси технологічні відбулися правильно, щоб дитина отримала якісну здорову їжу, потрібно, щоб і продукти були завезені вчасно, і кухарі були обізнані в своїй роботі".

Реформа шкільного харчування: на Полтавщині закуплять нове обладнання
Для впровадження реформи харчування у школах регіону будуть навчати фахівців. Суспільне Полтава

Навчання у кулінарному хабі в Кременчуці улітку 2023-го пройшла перша група кухарів із профтехучилищ. Це 22 спеціалісти, які передаватимуть досвід колегам. Наступні навчання влаштують 2024-го року, розповів на брифінгу директор обласного департаменту освіти Євген Кончаковський:

"Навчання пілотне у кулінарному хабі тривало два тижні. Тиждень дистанційно, тиждень ― безпосередньо в кулінарному хабі. Якщо у році в нас 52 тижні, то 26 партій по, мінімум, 22 особи зможуть пройти навчання".

За словами Євгена Кончаковського, після навчання кухарі працюватимуть в оновленій мережі закладів харчування.

Реформа у шкільному харчуванні: яка мережа харчоблоків буде на Полтавщині
У рамках реформи на Полтавщині створять нову мережу харчоблоків у закладах освіти. Суспільне Полтава

Як розповів директор обласного департаменту освіти Євген Кончаковський, повністю впровадити реформу шкільного харчування у регіоні планують до 2027-го року.

Що кажуть кухарі про реформу шкільного харчування на Полтавщині

Майстриня-кухарка одного з полтавських профтехучилищ Оксана Нескоромна пройшла підвищення кваліфікації у кременчуцькому кулінарному хабі. Про зміни, які треба впровадити, розповіла так:

"Це збалансоване харчування, яке пропонують відповідно до добової норми (калорій ― ред.). Відповідно до норми, рекомендовано вживати овочі, третину має складати білкова їжа, чверть ― їжа з цільнозернових продуктів".

Оновлення харчоблоків та нова їх система: як працюватиме реформа шкільного харчування на Полтавщині
Оксана Нескоромна показує колегам продукти, з яких краще готувати страви для школярів. Суспільне Полтава

У харчоблоках працівники будуть використовувати нове обладнання. Зокрема, пароконвектомати, які дозволяють одночасно готувати великі обсяги кількох страв одночасно, каже майстриня виробничого навчання Наталія Гвіздзжинська.

"Пароконвектомат призначений для смаження, приготування на пару та варіння. У нас є можливість вибору вологості, температури потрібного процесу і вмикаємо на потрібний час", ― розповіла Суспільному Наталія Гвіздзжинська.

Реформу шкільного харчування на Полтавщині мають впровадити до 2027-го року
Наталія Гвіздзжинська готує їжу в параконвектоматі. Суспільне Полтава

Майстриня виробничого навчання Ніна Бондарук Суспільному повідомила:

"Раніше треба було витратити дуже багато часу, дуже багато зусиль, щоб приготувати 300 чи 600 котлет, при цьому дуже багато олії йшло. На цьому обладнанні, яке комп’ютеризоване, за невеликий термін можна приготувати велику кількість страв. Це великий прогрес у шкільному харчуванні. Якщо таке обладнання буде встановлено, то це буде дуже круто".

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок