Отруйні, їстівні та умовно отруйні: які гриби є на Рівненщині та як їх відрізнити. Пояснює біолог

Отруйні, їстівні та умовно отруйні: які гриби є на Рівненщині та як їх відрізнити. Пояснює біолог

На Рівненщині можна знайти понад 20 неїстівних грибів. Окрім них, існують також отруйні та умовно отруйні. Останні можна купити на ринку.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розповів біолог, доцент кафедри географії та туризму Міжнародної економіко-гуманітарного університету Ростислав Шикула.

Як відрізнити їстівний гриб від неїстівного

"Основна проблема 95% отруєнь — це те, що люди плутають їстівні гриби з неїстівними. У нас в області є понад 20 неїстівних грибів, тому тут треба бути дуже обережним. Коли людина опиняється в якихось незвичних умовах, наприклад, заблукала, хоче вижити і щось з'їсти, то на виживанні гриби не рекомендують вживати взагалі, тому що можна переплутати гриби та отруїтися. Тому перед тим, як іти збирати гриби, треба чітко розуміти і знати, за чим полюєте", — розповів біолог.

Він також додав:

"Найбільше плутаються з такими грибами як сироїжки, які плутають із блювотними блідими поганками. Також плутають сатанинський гриб із білим грибом, рижики — з різними поганками, грузді плутають із молочайними поганками, які не можна вживати".

їстівні і отруйні гриби
Ліворуч — бліда поганка, праворуч — сироїжка. Колаж: Суспільне Рівне, фото: Вікіпедія

Умовно отруйні гриби: правда чи міф

Ростислав Шикула зазначив, що існують умовно отруйні гриби, однак до них слід варто ставитися насторожено:

"Є такі умовно отруйні гриби, наприклад, до них належать строчки і сморчки. Вони популярні у нас на Поліссі, їх можна навіть купити у нас на ринках. Але річ у тому, що треба знати ці гриби, скільки їх смажити, варити. Я це робив, але я б не радив людям з цим експериментувати".

їстівні і отруйні гриби
Ліворуч — білий гриб, праворуч — сатанинський (чортів) гриб. Колаж: Суспільне Рівне, фото: Вікіпедія

Як відрізнити отруйного гриба від їстівного за зовнішнім виглядом

Біолог розповів, що універсальних відмінностей в зовнішньому вигляді отруйних та їстівних грибів немає.

"Отруйні гриби настільки схожі на неотруйні, що іноді здається, що природа так задумала для того, аби нас заплутати. Це підтвердження того, що для того, щоб збирати гриби, треба дуже добре їх розрізняти. Наприклад, якщо це сироїжка, то в сироїжки буде зніматися верхній шар на шляпочці, а у блідої поганки не здирається ця плівочка. Якщо це опеньки, то вони під шляпкою мають захисну плівочку, в поганки її немає", — розповів Ростислав Шикула.

їстівні і отруйні гриби
Ліворуч — рижик, праворуч — поганка. Колаж: Суспільне Рівне, фото: Вікіпедія

Він зауважив, що гриби загалом є корисними, містять вітаміни В і D. Також їх можна вживати як делікатес, однак величезної цінності вони для організму не відіграють. Саме тому, якщо людина погано розрізняє гриби, їй не варто ризикувати та самій збирати.

їстівні і отруйні гриби
Ліворуч — бліда поганка, праворуч — грузді. Колаж: Суспільне Рівне, фото: Вікіпедія

Чи є способи відрізнити отруйні та неотруйні гриби за допомогою речовин, реактивів

Ростислав Шикула зауважив, що гриби на вміст отрути можуть перевірити біологи в лабораторії, але це — вузька спеціалізація.

"Отруйні гриби, як правило, наносять дуже велику шкоду організму. Наприклад, коли люди отруюються грибами, перший симптом — це запаморочення, блювотиння, підвищення температури. Є дві фази отруєння грибами, перша — до шести годин і друга — від шести до 24. Перша — це легка фаза, коли людину нудить, є блювота. А друга — це вже коли людина після шести годин отримує ураження печінки і нирок. Фактично людина наближається до межі смерті і це — найнебезпечніший період".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок