Bloomberg: Євросоюз навряд зможе виконати обіцянку надати Україні мільйон артснарядів до березня 2024 року

Bloomberg: Євросоюз навряд зможе виконати обіцянку надати Україні мільйон артснарядів до березня 2024 року

Bloomberg: Євросоюз навряд зможе виконати обіцянку надати Україні мільйон артснарядів до березня 2024 року
Прапор Євросоюзу. Getty Images

Євросоюз навряд виконає зобов'язання надати Україні мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року.

Про це повідомило агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

Як зазначається, відповідну інформацію цього тижня передала дипломатам держав-членів блоку Європейська служба зовнішньополітичної діяльності, вказавши, що затверджений план стосовно боєприпасів для України, ймовірно, не вдасться виконати за рік, тобто до березня 2024.

Відповідно до планів, складених раніше, Євросоюз зобов'язався постачати Україні артилерійські боєприпаси протягом 12-місячного періоду, спочатку за рахунок використання наявних запасів, а потім за допомогою контрактів на спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

Однак, підкреслює Bloomberg, вже минула понад половина озвученого часу, а передати вдалося лише 30% артилерійських снарядів.

Представник EAS відмовився надавати коментар, посилаючись на конфіденційний характер обговорень. Деякі країни-члени ЄС не розкривають деталі постачань, але блок може попросити їх дати більше даних. Це питання обговорять на зустрічі міністрів оборони Євросоюзу наступного тижня.

Агентство додає, що постачання України боєприпасів стає ще більш актуальним на тлі повідомлень про передачу КНДР снарядів для Росії.

Яка ситуація з постачанням Україні боєприпасів

15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії.

Крім цього, держконцерн "Укроборонпром" презентував перший продукт спільного виробництва з однією з країн НАТО— 120-мм мінометні міни. Вони вже поступили на фронт для потреб Збройних сил України.

1 березня канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков на зустрічі своїх колег з ЄС у Стокгольмі заявив, що Україні потрібні системи ППО, мільйон боєприпасів, а також бронетехніка і танки.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план закупівлі боєприпасів, що передбачає постачання Україні мільйона снарядів.

Через три дні лідери ЄС схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно.

На початок