"Удар по волонтерству". Які зміни в ввезенні гумдопомоги обурили волонтерів Хмельниччини

"Удар по волонтерству". Які зміни в ввезенні гумдопомоги обурили волонтерів Хмельниччини

Ударом по волонтерству вважає урядову постанову за №953 волонтерка з Польщі Галина Андрушков. За її словами, виконати її вимоги — нереально, тому більша частина благодійних, волонтерських організацій та фондів згорнуть свою роботу.

Волонтерські організації Хмельниччини отримують від благодійників внески чи товари, які везуть військовослужбовцям, жителям деокупованих територій, внутрішньо переміщеним особам. У багатьох випадках це й допомога з-за кордону: харчі тривалого зберігання, одяг, засоби гігієни, ковдри, запчастини, автівки, розповідає правозахисниця Хмельницької громадської організації "Фундація "Калина" Лариса Зданевич.

"Міста де постійні обстріли, немає світла, де надзвичайно складно, там є люди й вони перебувають в надскладних умовах. Ці люди потребують гуманітарної допомоги. Потребують гуманітарної допомоги й хлопці, які боронять наш спокій. Маленькі волонтерські організації та благодійні фонди, фізичні особи-волонтери закривали такі потреби по швидкому збору і швидкій доставці", — каже Лариса Зданевич.

Правозахисниця Хмельницької громадської організації "Фундація "Калина" Лариса Зданевич, листопад 2023, Хмельницький
Правозахисниця Хмельницької громадської організації "Фундація "Калина" Лариса Зданевич, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Лариси Зданевич, з 1 грудня відправляти гуманітарну допомогу швидко туди, де її найбільше чекають, не вийде: цього дня набуває чинності урядова постанова №953, яка стосується ввезення в Україну гуманітарної допомоги. Згідно з якою, весь гуманітарний вантаж треба декларувати, бажано в електронній системі. А коли митники помітять розбіжності в вазі, категорії, кількості вантажу в декларації та на перетині кордону, його не пропустять. А також слід вкладатися в визначені терміни, каже начальник відділу забезпечення митного контролю та оформлення Хмельницької митниці Олег Лазунін.

"Ввезти товари за сформованою декларацією можна впродовж 30 днів. Якщо впродовж 90 днів з моменту формування переліку товарів гуманітарної допомоги товар не буде ввезений, ці товари втратять статус гуманітарної допомоги, систему буде блокувати подальше їх ввезення", — пояснив Олег Лазунін.

За його словами, декларацію та потім звіт бажано подавати в електронному вигляді. Лариса Зданевич каже: на територіях, куди везуть допомогу, часто немає ні зв'язку, ні інтернету.

"Не втримаються маленькі гуманітарні хаби, які працюють у громадах, де немає можливості утримувати бухгалтера, де не завжди є інтернет, зв'язок, де нема можливості проконсультуватися, щодо правильності заповнення цієї попередньої декларації або реєстрації", — вважає Лариса Зданевич.

Гуманітарний вантаж, який доставляють волонтери Хмельниччини, листопад 2023, Хмельницький
Гуманітарний вантаж, який доставляють волонтери Хмельниччини, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Постанова знищить більшу частину волонтерів, які допомагають Україні, каже Галина Андрушков, яка працює в волонтерській організації в Польщі: "Дуже-дуже складні умови ставлять перед волонтерами, і я думаю, що в дуже короткому часі 70% громадських організацій, окремих волонтерів — вони просто закриють свою діяльність".

За її словами, їхня організація найбільше постачає в Україну медикаментів на фронт, адресно медичним батальйонам. Згідно з новою постановою, волонтери мають працювати з зареєстрованими фондами чи організаціями, а не з безпосередніми отримувачами допомоги.

"Від 24 лютого минулого року наш фонд передав 5,5 тисяч тонн гуманітарної допомоги. Понад 60 тисяч аптечок типу "Айфак", ми самі аптечки складаємо, ми самі закупляємо інгредієнти, і ми відсилаємо безпосередньо для батальйонів, до підрозділів, що зараз нам практично унеможливлює постанова. Ми розробили унікальний рюкзак медичний, запатентували його. Рюкзак, який дозволяє робити операції на полі бою, щоб швидко стабілізувати пацієнта, солдата пораненого десь на полі бою, щоб він не втратив багато крові", — говорить Галина Андрушков.

Волонтери розвантажують гуманітарний вантаж, листопад 2023, Хмельницький
Волонтери розвантажують гуманітарний вантаж, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

За її словами, волонтери Європи й Америки, які допомагають Україні, незадоволені новим порядком ввезення гумдопомоги.

"Ми зараз збираємо підписи під відкритим листом до Кабінету Міністрів від всього світового волонтерства, від європейського конгресу українців. Це неприйнятно, тому що ця бюрократія, вона просто закриє волонтерський рух. Це якесь дивне покарання людей, які працюють безкоштовно, які тягнуть на собі війну вже десятий рік і, чесно кажучи, мені трохи соромно, що ми, організації зі світу, зараз мусимо збирати підписи, просити український кабінет міністрів, щоб нам дозволили безперешкодно допомагати", — сказала волонтерка.

Олег Лазунін каже: ця постанова — задля посилення контролю: "Введення цього порядку ускладнить безпосередньо процедуру ввезення, переміщення через митний кордон України товарів гуманітарної допомоги, але з іншого боку, запровадження автоматизованої системи контролю дозволить виключити випадки несанкціонованого ввезення під виглядом гуманітарної допомоги інших товарів".

Що, за його словами, митники фіксують на кордонах України. Та волонтери кажуть: домагатимуться, аби постанова №953 не набула чинності й не ускладнила їхню роботу в час війни.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок