Справа Шеремета: суд відібрав п'ятьох кандидатів у присяжні

Справа Шеремета: суд відібрав п'ятьох кандидатів у присяжні

Оновлено
Справа Шеремета: суд відібрав п'ятьох кандидатів у присяжні
. Суспільне/Дарина Коломієць

Шевченківський райсуд Києва відібрав п'ятьох кандидатів у присяжні у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, тепер автоматизована система вибере серед них трьох основних і двох запасних. Наступне слухання відбудеться 28 вересня о 15.00.

Суспільне транслювало засідання на своєму YouTube-каналі.

Присяжних обирали з-поміж сімох кандидатів. Кожного мали заслухати й оцінити адвокати та прокурори. Якщо є сумніви щодо неупередженості присяжного, то йому можуть заявити відвід. У результаті відбору, має залишитися п'ятеро присяжних, з яких троє є основними, а двоє - запасні.

Двом з кандидатів суд задовольнив відводи. Ганні Чупіній через те, що серед кандидатів у присяжні є її чоловік. Іншій кандидатці, Інні Крамаренко, заявили про відвід через те, що раніше вона була членом окружних виборчих комісій від різних політичних партій.

Відводи кандидатам у присяжні, про які клопотали адвокати обвинувачених, суд не задовольнив. Йде мова про чоловіка Ганни Чупіної Юрія Михайленка та Наталія Глоба, яка, за версією адвокатів, має майно та близьку родичку на окупованій території.

У розгляді справи Шеремета братимуть участь присяжні Григорій Фірсов, Людмила Яковенко, Наталя Глоба, Юрій Михайленко і Юрій Федоренко.

Як повідомила кореспондентка Суспільного, наступне слухання відбудеться 28 вересня о 15.00.

Підозрювані у справі Шеремета та їхні адвокати
Підозрювані у справі Шеремета та їхні адвокати. Суспільне/Дарина Коломієць

На засіданні були присутні усі троє підозрюваних у справі Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугарь. Андрій Антоненко перебував у скляному боксі. На початку засідання адвокати хотіли подати клопотання про можливість перебування Антоненка поряд з ними, проте головуюча суддя зауважила, що згідно з процедурою клопотання не передбачені.

Андрій Антоненко
Андрій Антоненко. Суспільне/Дарина Коломієць

На засіданні також були присутні багато журналістів.

Журналісти на засіданні
Журналісти на засіданні. Суспільне/Дарина Коломієць

Трансляція суду

Що відомо

  • Український журналіст білоруського походження Павло Шеремет загинув у 2016 році внаслідок вибуху авто.
  • 12 грудня 2019 року на брифінгу поліція назвала підозрюваних у його вбивстві. Це лідер гурту Riffmaster, військовий Андрій Антоненко, кардіохірургиня та волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.
  • У ході слідства слідчі змінили підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь, прибравши з переліку мотивів "ультранаціоналістичні ідеї" та "велич арійської раси".
  • Антоненко постійно перебуває під вартою. Дугарь у травні змінили запобіжний захід і призначили заставу у розміні 168 тисяч гривень й електронний браслет. Дівчина сказала, що таких коштів на це немає. Пізніше всю суму для застави за Дугарь зібрали за три години.
  • Суд змінив запобіжний захід Кузьменко з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт
На початок