"Саме тут поблизу фронту потрібні тверді знання". Розмовний клуб української мови працює у Костянтинівці на Донеччині

"Саме тут поблизу фронту потрібні тверді знання". Розмовний клуб української мови працює у Костянтинівці на Донеччині

Курси української мови Костянтинівка Донецька область
Курси з української мови, Костянтинівка, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Жителі Костянтинівки вдосконалюють знання з української мови в розмовному клубі. На безплатні заняття ходять півтора десятка містян. Збираються раз на місяць. Як відбувалось заняття напередодні Дня української писемності та мови — репортаж.

Надія Арапова у розмовному клубі навчається з червня. Жінка добре пам'ятає, як за радянської влади їм штучно намагались "прищепити" російську мову. І тепер намагається надолужити втрачене:

"В побуті у моєї рідної сім'ї, де я народилася, розмовляли дуже красивою українською мовою. А я пішла вже в російську школу. За радянські часи, ми розмовляли всі російською мовою. Мені дуже гріє оце, пам'ять моя, пам'ять моєї сім'ї, і моєї рідні всієї. І тому я повертаюсь, хочу вернутися до витоків".

Курси української мови Костянтинівка Донецька область
Відвідувачка курсів з української мови Надія Арапова, Костянтинівка, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Ярослав Маланчук каже, прийшов на курси, аби вдосконалити свої знання з української мови.

"Скільки було заборон української мови, скільки переламу. От я вживаю багато таких слів російських. Тому треба займатися, працювати над собою. В основному люди переходять на українську мову в цей момент. Важливо повертатися не тільки до української мови. Українська мова — це як код нації. Ми знаємо це все, але повертатися — до всього українського, в першу чергу, до розуміння історії правильної, яка вона є", — каже відвідувач курсів з української мови Ярослав Маланчук.

Жителі курси української мови Костянтинівка Донецька область
Фото: Суспільне Донбас

На заняття ходять близько п'ятнадцяти жителів Костянтинівки, каже викладачка української мови Надія Зубатюк.

"Саме тут, у нас за 30 кілометрів до лінії фронту, набагато більше потреби в розмовному клубі. Не в форматі навчання онлайн, коли учні, студенти, дорослі, які вивчають мову, здобувають знання української мови, на якийсь рівень — В2, В1. Саме розмовний клуб створює україномовне середовище, де люди потребують спілкування більше, ніж якихось формальних знань", — переконана викладачка.
Курси української мови Костянтинівка Донецька область
Викладачка курсів з української мови Надія Зубатюк, Костянтинівка, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Відвідувач курсів з української мови Іван Гаврюченко, каже, що мова у людини в душі.

"Рідна мова — це коли в тебе в душі вона сидить. Ти ніколи її не зрадиш. Вона завжди приносить радість, коли ти спілкуєшся на своїй рідній мові. Але російський імперіалізм нищив нашу українську мову усіма методами, які можливі", — каже відвідувач курсів з української мови Іван Гаврюченко.

Курси української мови Костянтинівка Донецька область
Фото: Суспільне Донбас

Надія Зубатюк додає: ці курси української мови безплатні, заняття проходить раз на місяць на базі громадської організації "Український інститут антикризового менеджменту".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок