Суд залишив Коломойського під вартою до 2 грудня

Суд залишив Коломойського під вартою до 2 грудня

Суд залишив Коломойського під вартою до 2 грудня
. Ігор Коломойський на судовому засіданні, 27 жовтня 2023 рік. Фото: Дар'я Нематіан Золбін / Суспільне

27 жовтня суддя Шевченківського районного суду Києва залишила під вартою українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Підозрюваний перебуватиме у СІЗО до 2 грудня.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Ризики досі існують, сказав під час судового засідання прокурор Сергій Дем'янчук. За його словами, залишається ймовірність, що Коломойський може виїхати з країни, тиснути на свідків у справі та знищувати документи. Водночас захисники бізнесмена ці ризики відкидають.

"За рішенням судді, Ігор Валерійович може здати всі паспорти", — сказав під час засідання адвокат Олександр Лисак.

Водночас на засідання прийшло п'ятеро людей, аби взяти Ігоря Коломойського на поруки. Серед них керівник "1+1 media" Ярослав Пахольчук та народний депутат від парламентської фракції "Слуга Народу" Сергій Демченко.

"Я можу гарантувати, що доставлятиму Ігоря Валерійовича на судові засідання, допити та інші необхідні процесуальні дії. Зокрема, я розумію наслідки, якщо він не дотримуватиметься", — розповів нардеп Демченко.

Серед іншого Олександр Лисак під час засідання допитав лікаря бізнесмена. За словами медика, стан здоров'я Коломойського погіршується. Зокрема й через малорухливість.

Ігор Коломойський перебуває під вартою з 2 вересня. Його підозрюють у справі про заволодіння 5,8 млрд гривень.

Що цьому передувало

15 вересня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському, який отримав нову підозру за трьома статтями — у справі про заволодіння 5,8 млрд гривень. Суддя змінив запобіжний захід у частині застави, встановивши її розмір 3 млрд 891 млн гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень ПриватБанку.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура після оголошення підозри Ігорю Коломойському вжили заходи щодо арешту його активів.

Коломойському 2 вересня обрали запобіжний захід в справі про шахрайство у вигляді тримання під вартою на 60 діб із можливістю внесення застави у понад 509 мільйонів гривень.

До цього Коломойський отримав підозру в шахрайстві за матеріалами Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.

"Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад пів мільярда грн шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ", — вказали в СБУ.

У лютому правоохоронці провели обшуки в будинку Коломойського. Служба безпеки тоді заявила, що вони пов'язані з виявленими схемами привласнення 40 мільярдів гривень на ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".

На початок