Експосол США в Україні про новообраного спікера Конгресу: Джонсон не буде блокувати допомогу для України

Експосол США в Україні про новообраного спікера Конгресу: Джонсон не буде блокувати допомогу для України

Ексклюзивно
Джон Гербст
. Колишній посол США в Україні Джон Гербст. Фото: УНІАН

Експосол США в Україні Джон Гербст вважає, що у Конгресі є певне розуміння, що новообраний спікер, республіканець Майк Джонсон не буде блокувати допомогу для нашої держави, попри те, що він тісно співпрацював із колишнім президентом Штатів Дональдом Трампом.

Про це Джон Гербст розповів у коментарі Суспільному.

"Джонсон тісно співпрацював з експрезидентом Трампом. І він не завжди голосував "ЗА" нові пакети допомоги для України для боротьби з агресією РФ. Водночас він є фахівцем у питаннях безпеки США та американського оборонного бюджету. Важливим є той факт, що конгресвумен Еліз Стефанік із Нью-Йорка, яка голосує за тих, хто розуміє небезпеку Росії для США та підтримує допомогу Україні, відгукувалася про нього дуже схвально. Тому, я думаю що у Конгресі є певне розуміння, що він не буде блокувати допомогу Україні", — пояснив Гербст.

Гербст також заявив, що запропонований Джо Байденом пакет на 106 мільярдів доларів для підтримки України та Ізраїлю має значну підтримку в Конгресі та адміністрації президента. За його словами, його також підтримує й американський народ, а саме 60% населення.

"Я вважаю, що напад ХАМАС на Ізраїль нагадує всім у Сполучених Штатах, що насправді у нас багато ворогів. Тож я думаю, що зараз в України є хороший шанс, що цей пакет підтримають. Проте багато залежить від спікера Майка Джонсона", — сказав колишній посол США в Україні.

Гербст зазначив, що Джонсон наголошує на ретельному нагляді за допомогою від США, яка йде в Україну.

"Джонсон говорить про ретельніший нагляд за нашою допомогою. Я думаю, що всіх влаштують його пропозиції, включно з урядом України. Якщо ж він буде пропонувати скорочення будь-якої допомоги — це уже буде проблемою. Тож треба трохи почекати й ми побачимо. Але я сприймаю його слова, як обнадійливі. Хоча знову ж таки, ми не можемо бути певними в цьому", — сказав Гербст і додав, що було б непогано, якщо у цьому році схвалять продовження лендлізуСистема, за якою Сполучені Штати Америки, частково на безоплатній основі, передавали своїм союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти. для України.

"Цей законопроект був ухвалений минулого року, як потужна відповідь США на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Я думаю, було б непогано, якби його схвалили й цьогоріч. Але я не думаю, що це нині критично необхідно Україні. Це була радше заява про наші наміри. Отже, справжня проблема наразі стосується скорше наших бюджетних асигнувань на підтримку України", — сказав Гербст.

25 жовтня палата представників США обрала новим спікером республіканця Майка Джонсона, який є прихильником колишнього американського президента Дональда Трампа. Своєю чергою президент США Джо Байден привітав Джонсона з обранням на посаду спікера Палати представників і закликав його сприяти ухваленню в Конгресі додаткового фінансування, зокрема й для України.

Що відомо про Майка Джонсона

Джонсон перебуває в Палаті представників із 2016 року та був заступником голови Республіканської фракції. Представляє один із найконсервативніших округів Луїзіани і вважається прихильником крайніх правих поглядів.

Окрім цього, новий спікер Палати представників є прихильником колишнього президента США Дональда Трампа. Він захищав Трампа під час слухань щодо імпічменту, а також підтримував позов про скасування результатів виборів 2020 року в чотирьох штатах.

Джонсон критикував допомогу Україні та здебільшого голосував проти додаткової допомоги Україні, мовиться в інформації поширеній проєктом "Республіканці за Україну". Проект відстежує й оцінює, як американські законодавці від Республіканської партії ставляться до України — голосують за ті чи інші проукраїнські законопроєкти, публічно висловлюються щодо України. Джонсон отримав оцінку F (дуже погано).

Що відомо обрання спікера Палати представників Конгресу США

Палата представників Конгресу США у вівторок, 3 жовтня 2023 року, проголосувала за усунення конгресмена Кевіна Маккарті з посади спікера. Раніше жоден спікер Палати представників США ніколи не був усунений з посади через проголосовану резолюцію.

Маккарті звільнили через кілька днів після того, як він в останню мить успішно організував двопартійне голосування, щоб запобігти закриттю уряду.

На початок