"Більше для досвіду". Олег Верняєв повертається до виступів зі спортивної гімнастики на клубному рівні

"Більше для досвіду". Олег Верняєв повертається до виступів зі спортивної гімнастики на клубному рівні

Ексклюзивно
"Більше для досвіду". Олег Верняєв повертається до виступів зі спортивної гімнастики на клубному рівні
Олег Верняєв. IFSG

Олімпійський чемпіон поновить виступи в елітній німецькій Бундеслізі.

Олег Верняєв здійснив повноцінне повернення до змагань після вимушеної перерви, що склала 2.5 роки. Гімнаста дискваліфікували через знайдений в організмі допінг, але на початку 2023-го скоротили бан, відкривши можливість виступити на Олімпіаді.

У другій частині 2023 року Верняєв встиг виступити на етапі Кубка світового виклику в Мерсіні, завоювавши "золото" на паралельних брусах та "срібло" на коні. Також Олег виступив на чемпіонаті світу в Антверпені, де разом з командою здобув ліцензію на Олімпіаду.

На цьому сезон 2023 року для гімнаста не завершений. Верняєв продовжить виступи, однак вже не на рівні збірної України, а на клубному — виступатиме в німецькій Бундеслізі за "Саар".

Про формат змагань та принципову відмінність німецьких клубних стартів від головних міжнародних турнірів Олег Верняєв розповів Суспільне Спорт за підсумками світової першості в Антверпені.

  • У чому різниця між Бундеслігою і турнірами збірних:

"У всьому. У тому, що чемпіонат світу чи Європи — це найвищі офіційні змагання, там ти представляєш не тільки себе, а й свою країну, виступаєш за Україну. А тут просто виступаєш за клуб".

  • Про формат змагань у Бундеслізі:

"Там така система, що іноді навіть не потрібно робити максимально складну програму: просто вийти і перемогти свого суперника, бо ти знаєш, що там суперник не робить. Там не всі чемпіони світу чи Європи: хтось робить дуже такі прості програми, і ти можеш просто вийти і зробити просту програму або спробувати обкатати нову. Це зовсім різні змагання: то офіційні за країну, а це як більше для досвіду".

"Крім того, у Німеччині така цікава система: не знаєш, коли будеш виступати. До змагань ти приблизно з командою вирішуєш, хто проти кого виступає. Там віч-на-віч виступають, і хто вищу оцінку отримує, той і перемагає. Але буває і так, що планують на одного гімнаста, він припускається помилки, а мене запускають на іншого. Тобто ти не знаєш, коли тобі скажуть виступати, тому завжди готовий. Це дуже крутий досвід для всіх наступних змагань".

"Саар" у першій Бундеслізі-2023: що відомо?

  • Після трьох перших турів чемпіонату команда Верняєва посідає шосте місце в турнірній таблиці з восьми команд, маючи два очки.
  • У суботу, 21 жовтня, в четвертому турі "Саар", за який Верняєв виступає з 2014 року, змагатиметься з франкфуртським "Айнтрахтом" на виїзді.

Українці в Бундеслізі: хто ще виступає?

  • Новий віцечемпіон світу в особистому багатоборстві Ілля Ковтун представляє у Німеччині клуб "Штраубенгардт", який очолює турнірну таблицю.
  • "Коттбус" на сьомому місці в таблиці представляють Ігор Радівілов та Радомир Стельмах.
  • Чемпіон Євро-2020 у командних змаганнях Петро Пахнюк представляє команду "Зігерлендер" у другому дивізіоні Бундесліги.
На початок