"Штурм з усіх боків, з окупованих сіл". У Нацгвардії розказали про атаку Авдіївки, де РФ втратила 50 танків і 900 вояк

"Штурм з усіх боків, з окупованих сіл". У Нацгвардії розказали про атаку Авдіївки, де РФ втратила 50 танків і 900 вояк

Ексклюзивно
Український військовий тримає протитанкову зброю, Авдіївський фронт, серпень 2023 року
. Український військовий із ПТРК, Авдіївський фронт, 18 серпня 2023 року. Фото: Libkos/АР

Нова хвиля штурмів на Авдіївському фронті, яка почалась 19 жовтня, призвела до безпрецедентних, за визначенням речника Нацгвардії Руслана Музичука, втрат російської армії. За його словами, російські війська намагались штурмувати Авдіївку з усіх напрямків, зокрема і з окупованих сіл, зрештою мети не досягли, втратили 900 солдатів та 50 танків.

"Цієї доби противник продовжив наступ на Авдіївському напрямку з залученням великої кількості бронетехніки і особового складу, аби прорвати рубежі, які утримують українські захисники. Спроби штурму велися з усіх напрямків, з усіх окупованих сіл, проте більшість штурмів, які ворог застосовував з використанням так званого “бронекулака” із залученням бронетехніки, були відбиті", — розповів Суспільному Донбас речник Національної гвардії Руслан Музичук.

За добу українські військові на Авдіївському напрямку, за даними Генштабу ЗСУ, підбили:

  • 50 танків,
  • 100 одиниць броньованої техніки,
  • вбили або поранили 900 російських солдатів.

"Втрати у бронетехніці, у живій силі ворога, про які прозвітував Генеральний штаб у своєму ранковому зведенні, просто безпрецедентні. Що стосується підрозділів Національної гвардії, які виконують задачі на цьому напрямку, то протягом доби вони знищили тут десять одиниць броньованої техніки: танки, БТРи, БМП", — розказав Руслан Музичук.

Військовий оглядач Михайло Жирохов пояснює кількість спаленої техніки та ліквідованих російських вояк вигідним положенням Сил оборони України:

"Росіяни не пропрацювали тактику наступу, вони її використали таку, яку вважали за потрібну. Наші були готові, і там є певні дороги, де можна наступати, і ці дороги були простріляні, заміновані, тому росіяни використовуючи свою стару тактику втрачають велику кількість особового складу плюс техніку".

З якої зброї уражають російську техніку

По російській військовій техніці українські військовослужбовці б’ють FPV-дронами та артилерією, розказав Руслан Музичук:

"Крім артилерії, застосовуються і протитанкові, наші ракетні комплекси і, звичайно, це — війна дронів. Щодо знищення техніки, якщо подивитися на офіційні зведення, вона досить зросла. І разом з тим, що дійсно велика кількість їх знищується, ми бачимо, що впливає на зріст знищення техніки: те, що противник почав досить масштабно її застосовувати".

Нині, за словами речника Нацгвардії, армія РФ перегруповується, аби попри втрати продовжити наступ на Авдіївку. Ситуація на цій ділянці фронту складна.

"Деякі позиції ми втратили, на деяких навпаки просунулися. Але в цілому ситуація дуже важка і потенційно небезпечна, тому що там невеликі відстані зараз між лівим і правим флангом — вісім кілометрів. Тобто для того, щоб зімкнути кільце, напівоточення, росіянам потрібно пройти всього вісім кілометрів", — пояснює Михайло Жирохов.

Що відомо про наступ та штурми Авдіївки

Армія РФ розпочала великий наступ на місто Авдіївка Донецької області 10 жовтня. Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, а також військові, зокрема і ті, хто боронить місто від 2014 року, назвав ці штурми наймасштабнішою атакою на місто за дев'ять років війни.

Під час наступу 10-11 жовтня російські війська застосували піхоту, яка була підкріплена танками, іншою бронетехнікою та діяла за підтримки штурмової авіації.

"Мінімум було 60 одиниць броньованої техніки різного типу, приблизно до 2 тисяч "живої сили". Із величезною підтримкою авіації, як гелікоптерів, так і винищувачів, вони здійснили масові обстріли, авіаракетні удари. Ці авіаудари вимірювались десятками за день", — розповідав в коментарі Суспільному Донбас командир спецроти легіону "Свобода" Максим "Лютий".

Зменшення кількості обстрілів по Авдіївській громаді міська адміністрація зафіксувала 16 жовтня. Військові також відзначили зниження інтенсивності штурмів Авдїівки, проте вважали це тимчасовим: сили РФ через втрати перегруповувались.

20 жовтня військовослужбовці, які несуть службу на Авдіївському напрямку, повідомили: спостерігають нову хвилю наступу російської армії на місто.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок