Від початку року майже 1,5 тисячі бійців пройшли реабілітацію на Полтавщині

Від початку року майже 1,5 тисячі бійців пройшли реабілітацію на Полтавщині

Реабілітація
. Суспільне Полтава

Від початку року в медзакладах Полтавщини реабілітаційну допомогу в стаціонарних відділеннях отримали 1766 людей, із них 1468 – військовослужбовці ЗСУ.

Про це 17 жовтня під час брифінгу повідомив директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

За його словами, нині реабілітаційну допомогу у стаціонарах регіону надають у 15 медичних закладах, амбулаторну – у 22. Ще три стаціонарні реабілітаційні відділення відкриють у трьох лікарнях області. Це у Миргороді, Хоролі та в 2-й міській лікарні Полтави. Зараз там ведуть підготовчі роботи, зокрема, готують приміщення та проводять навчання фахівців.

У кожному із відділень розгорнуть від 30 до 60 ліжок.

"Система полягає у тому, щоб побудувати таку систему, щоб людина не їхала, наприклад, із Полтави у віддалене місто. Хоча сьогодні є такі випадки, відправляються люди, але здебільшого ця допомога надається в тих закладах, які сьогодні створені в області. У нас є сьогодні захисники, захисниці, і сьогодні це перевага, щоб ми це розуміли. Але в нас є такі потреби – це пацієнти цивільні, які мають політравми, травми, навіть беремо заміну кульшового суглобу чи інше, вони потребують відразу проведення реабілітаційних заходів. І це є надзвичайно важливо. І в нас кількість пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, інсульти, вони теж першочергово потребують реабілітаційних заходів."

За словами Віктора Лисака, у всіх реабілітаційних відділеннях регіону працюють мультидисциплінарні команди. Вони складаються з вузькоспеціалізованих фахівців, які пройшли відповідне навчання. Це, зокрема, лікарі-реабілітологи, фізичні терапевти, ерготерапевти, терапевти мовлення, психологи, асистенти лікарів та медичні сестри.

"Всі ми пам’ятаємо наші фізіотерапевтичні відділення, які були, де ми отримували дарсонваль (спеціальний апарат, що здійснює лікувальний вплив на організм за допомогою змінних електричних струмів високої частоти і напруги – ред.), електрофорез і таке інше, то сьогодні система доказової і ефективної реабілітації будується за принципом мультидисциплінарної команди. Це відповідно підготовлені фахівці, які зобов’язані надавати допомогу при реабілітаційних відділеннях. Якщо немає усіх спеціалістів, які не мають усіх сертифікатів і відповідної підготовки, жодна лікарня, жодна установа не отримає відповідний дозвіл для роботи по реабілітаційному пакету."

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок