"Безпечне місто". У Миколаєві впроваджують нові етапи проєкту

"Безпечне місто". У Миколаєві впроваджують нові етапи проєкту

"Безпечне місто". У Миколаєві впроваджують нові етапи проєкту
Відділ поліції зі спостереження за вулицями Миколаєва, 2020 рік. Фото: Архів Суспільне Миколаїв

У Миколаєві відновлюють проєкт "Безпечне місто". Його розділили на чотири етапи, що планують реалізувати за кілька років. До кінця 2023 року встановлять 150 камер у майже 90 точках Центрального та Заводського районів міста. Станом на жовтень 2023 року триває перший етап.

Про це кореспондентам Суспільного розповів начальник відділу стандартизації та впровадження електронного врядування Миколаївської міської ради Дмитро Канарський.

За його словами, з початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України проєкт з відеоспостереження "Безпечне місто" скоригували. Фахівці налаштували систему, щоб вона допомагала виявляти загрози.

"Суттєво збільшили кількість "номерних" камер, що фіксують реєстраційні знаки автомобілів, які проїжджають на певних ділянках міста. Адже за час війни ця система відеоаналітики себе дуже зарекомендувала, вона автоматично розпізнає автотранспортні засоби. Виявили багато правопорушників, які зараз більше цікавлять навіть не поліцію, а Службу безпеки України", — говорить Дмитро Канарський.

У 2023 році у Миколаєві планують впровадити першу з чотирьох черг будівництва нових ділянок, каже посадовець. Етапи проєкту визначені за територіальним принципом. Кількість камер будуть збільшувати: встановлюватимуть нові і не зніматимуть старі.

"Кількість камер на точках однакова. А територіально, тому що будуватиметься мережа від нашого обладнання, яке в центрі міста. Тому ми закриємо Центральний та Заводський райони частково, а наступні черги вже покриють Інгульський і Корабельний райони. Ми будуємо ще й мережу волоконно-оптичну Система, що складається із пасивних та активних елементів, що призначена для передачі інформації у оптичному (як правило — ближньому інфрачервоному) діапазоні. Лінії мають переваги перед дротяними (мідними) і радіорелейними системами зв'язкудля під'єднання камер. Бо на зараз більшість камер ввімкнені за допомогою місцевих вайберів фіксованого зв'язку", — зазначив Дмитро Канарський.

Крім безпеки, система ще задовольняє потреби Департаменту ЖКГ, комунальних підприємств, Служби оперативного реагування. Побудова систем відеоспостереження — це перший крок до створення "Смарт-сіті" — розумного міста.

Начальник управління інформаційно-аналітичної підтримки Головного управління Нацполіції України в Миколаївській області Сергій Сухляк стверджує, камери відеоспостереження сприяють профілактиці та попередженню порушень, розкриттю злочинів.

"Це розумні системи зі штучним інтелектом, які мають змогу розпізнавати обличчя, номерні знаки, марку, модель, колір транспортного засобу в потоці. Відслідковувати інтенсивність автомобільного трафіку, виявляти певні події та об'єкти, як то залишені в громадських місцях предмети, людей, які лежать на землі, проникнення на певні території, виявляти пожежі тощо", — говорить Сергій Сухляк.

В умовах повномасштабної війни така система допомагає документувати злочини військових РФ, встановлювати конкретних осіб, які вчинили чи причетні до злочинів, виявляти та знешкоджувати диверсійно-розвідувальні групи, колаборантів, корегувальників вогню тощо.

"Ми з початку війни за допомогою систем відеоспостереження встановили багато негідників, які корегували вогонь по місту, наводили ракети на будинки. І могли б набагато більше зробити, якби ця система була потужна. Є надія, що ситуація покращиться. Головне тепер, щоб система була побудована, і Миколаївська міська рада вчасно і в повному обсязі забезпечувала фінансування", — розповідає Сергій Сухляк.

Поліцейський пропонує створити єдину обласну систему відеонагляду, до якої можна було б під'єднати ті камери, що вже встановлені в громадах області.

Що відомо

  • За даними Дмитра Канарського, перший варіант проєкту "Безпечне місто" у Миколаєві розробили у 2015 році, міську цільову програму затвердили у 2017 році. Згодом було встановлено 48 камер за один мільйон 100 тисяч гривень.
  • Придбати, встановити та підключити 147 "розумних" камер відеоспостереження на вулицях міста – з цією пропозицією керівництво Нацполіції звернулось до депутатського корпусу під час сесії міської ради.
  • Миколаєву передали камери відеоспостереження з румунського міста Брашова. 10 камер призначені для систем "Безпечне місто". Гроші на їх придбання збирали жителі різних містечок Румунії.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок