11 українських проєктів номінували на архітектурну премію Європейського Союзу: перелік

11 українських проєктів номінували на архітектурну премію Європейського Союзу: перелік

11 українських проєктів номінували на архітектурну премію Європейського Союзу: перелік
. Фото: mot.object/Instagram

Одразу 11 українських проєктів номінували на архітектурну премію Європейського Союзу імені Міса ван дер Рое (The European Union Prize for Contemporary Architecture — Mies van der Rohe Award). Це як присвячені мистецтву проєкти, так і благодійні, спрямовані на людей, які втратили житло внаслідок дій російської армії.

Список розмістили на сайті премії.

"Модуль тимчасовості"

На премію претендує проєкт від архітектурної студії Balbek Bureau — МОТ (Module of Temporality, Модуль тимчасовості).

MOT — це двоповерховий простір, площею 417 квадратних метрів, створений з 27 металевих контейнерів-модулів. Їх можна розібрати, транспортувати та зібрати наново. Одночасно в MOT можуть перебувати до 100 людей. Простір містить декілька різних за розміром зал.

У команді зазначають, що МОТ — "це спроба зафіксувати плинність життя та часу в мистецтві, а також показати його невизначеність і водночас підтримати бажання в усіх, хто залишається в Україні, продовжувати жити, створювати та виборювати".

архітектурна премія
"Модуль тимчасовості" у Луцьку. Фото: Суспільне Луцьк

"Рейтарське коло"

Номінацію отримав проєкт "Рейтарське коло" — це постмодерністська будівля, створена архітекторами Авраамом Мілецьким та Володимиром Шевченко, які відомі своєю роботою над готелем "Салют". У 2021 році коло відреставрувала команда архітектора Еміля Дервіша.

Комплекс на Рейтарській, 15, збудували у 1986 році для поліклініки Спілки письменників України. Центральним елементом оновленої будівлі стало живе дерево. Наразі там розташовуються заклади харчування.

"Це місце для зустрічі. Ще до того, як з’явилися будівлі, люди зустрічалися біля дерев, — пояснює ідею креативний директор та співзасновник проєкту Марк Вілкінс. — Ми майже одразу знали, що хочемо висадити тут дерево. Хоча це й виявилося дуже дорого".

архітектурна премія
"Рейтарське коло". Фото: Evgen Karev/miesarch.com

Благодійні проєкти

До лонгліста архітектурної премії ввійшли три проєкти для внутрішніх переселенців:

  • Co-Haty від Metalab, що облаштовує місця проживання для ВПО на заході України.

Це проєкт спільного житла для людей, які втратили свої домівки через війну.

В межах проєкту відремонтували та облаштували 24 кімнати, а також місця загального користування. Ці приміщення містили чотири кухні, їдальню, дитячу кімнату, ванні кімнати, пральню, коворкінг та вхідну зону.

"CO-HATY слугує прикладом того, як студія міського дизайну адаптується до кризових ситуацій, надаючи аварійне житло, дотримуючись при цьому ключових принципів житлових прав для маргіналізованих внутрішньо переміщених громад", — йдеться на сайті премії.

архітектурна премія
Кімната, відремонтована у межах проєкту Co-Haty. Фото: Tania Pashynska/miesarch.com
  • 13 будинків для ВПО на Чернігівщині від District #1 й архітектора Олександра Петренка.

Це 13 індивідуальних житлових будинків для переселенців у Старому Бикові Новобасанської громади Чернігівської області.

"Це будівництво було більше, ніж просто цегла та розчин, це було про: вдихнути життя в післявоєнне спустошене село; досягти цього з обмеженим бюджетом, фактично, в межах вартості традиційного тимчасового модульного пластикового будинку; наповнити село свіжою енергією та навичками", — зазначають творці на сайті премії.

архітектурна премія
13 будинків для ВПО, вид з дрона. Фото: miesarch.com/
  • модульні будиночки "Незламні матусі" у Львові від Sulykarchitects.

Це тимчасове житло для вагітних жінок-переселенок, які через війну втратили власне житло. У містечку зможуть розміститися понад 100 людей. Матусям та дітям гарантують безпеку та цілодобовий медичний супровід.

"Цей соціальний проєкт переосмислює вигляд типового тимчасового житла. Роблячи крок убік від поширених контейнерних рішень, він показує, як тимчасове житло може стати частиною міської урбаністичної тканини і забезпечити відчуття дому та безпеки", — зазначають на сайті премії.

архітектурна премія
Будиночки проєкту "Незламні матусі". Фото: Galyna Kuchmanych/miesarch.com

Серед інших номінантів:

  • ЖК "Клубне містечко 12" в Івано-Франківську від GaidArt та Atelier Architecture+;
  • торгово-офісний центр на площі Петрушевича у Львові від архітектурної студії Андрія Асанова;
  • клабхаус "Балтійська Хол" у Львові від Sheremeta Architects Group;
  • ЖК "Катеринославський" у Дніпрі від Filimonov & Kashirina Architects;
  • центр надання адміністративних послуг у Новій Каховці від Anna Kyrii Architectural Projecting Group;
  • ЖК Fayna Town (черга 5) від компанії KAN BUD.

Премія Європейського Союзу в галузі сучасної архітектури

Цю премію вручають один раз у два роки коштом Європейського Союзу та Фонду Міса ван дер Рое, для визнання і винагороди якості архітектурних творів у Європі.

Її заснували у 1987 році та назвали на честь Людвіга Міса ван де Рое — німецько-американського архітектора і дизайнера, фундатора "інтернаціонального стилю", одного із класиків західної міської архітектури XX століття.

Церемонія вручення проходить наприкінці травня в Барселоні, в стінах павільйону Німеччини — твору Міса ван де Рое.

На премію роботи можуть номінувати незалежні експерти, національні архітектурні об'єднання та консультативний комітет премії. П'ять робіт-фіналістів відвідує журі, яке обирає переможця (Prize Winner) і "новітнього архітектора" (Emerging Architect Winner).

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок