Фальстарт на губернатора та успішні парламентські: що відомо про кандидата в мери Чернівців від “СН"

Фальстарт на губернатора та успішні парламентські: що відомо про кандидата в мери Чернівців від “СН"

Фальстарт на губернатора та успішні парламентські: що відомо про кандидата в мери Чернівців від “СН"
. Суспільне Буковина

На очільника Чернівецької громади від “Слуги народу” балотуватиметься Віталій Другановський. Його кандидатуру висунули 31 серпня на з'їзді партії. Саме під керівництвом Другановського на парламентських виборах на всіх одномандатних округах області перемогли представники президентської партії. Він був не проти стати головою облдержадміністрації, втім президент його не призначив.

Біографія та освіта

46-річний Віталій Другановський навчався у Чернівецькій школі №1, пізніше отримав спеціальну технічну освіту. Вивчав економіку в Придністровському національному університеті у Молдові, а також юриспруденцію – у Буковинському університеті. Пів року працював на виробництві панчішно-шкарпеткових виробів “Мальва” у Чернівцях. Протягом десяти років був майором податкової міліції у Чернівецькій області. Опісля звільнення займався підприємництвом – ресторанним бізнесом та доставкою їжі. Його дружина Лілія Другановська працює ревізором в обласній податковій.

Політична кар’єра, зв’язки та погляди

У 2019 році Віталія Другановського призначили головою обласного осередку партії «Слуга народу». Він провів дві передвиборчі кампанії на Буковині – президентську та парламентську. На виборах до Верховної Ради Чернівецька область була однією з чотирьох, де на всіх одномандатних виборчих округах перемогли представники партії “Слуга народу”. До цих місцевих виборів Віталій Другановський жодного разу не балотувався.

Фальстарт на губернатора та успішні парламентські: що відомо про кандидата в мери Чернівців від “СН"
Суспільне Буковина

За інформацією LIGA.net, Другановський – кум чернівецького бізнесмена Іллі Павлюка, який має свою групу депутатів всередині фракції “Слуга народу” та, як повідомляє видання, фінансував передвиборчу кампанію мажоритарників з Буковини. Водночас журналіст Юрій Бутусов у тексті на “Дзеркалі тижня” називає Павлюка “рішалою” на митниці. У коментарі Суспільному Другановський сказав: “Можливо ми й хрестили разом чиюсь дитину”. Водночас, за його словами, Павлюка не залучали до фінансування передвиборчої кампанії на парламентських виборах. Випадковістю називає те, що у дільничних виборчих комісіях працювали приблизно 20 співробітників підприємств депутата міської ради Валерія Чинуша, який має спільний бізнес-центр з донькою Павлюка.

Читайте також: Майже не виступали та боролись з ЛГБТ: що за рік у парламенті зробили мажоритарники з Буковини

Після інавгурації Володимира Зеленського Віталій Другановський у коментарі Суспільному сказав, що готовий очолити область, якщо президент запропонує. Тоді ж він почав брати участь у різних заходах облдержадміністрації, не обіймаючи в ній жодної посади.

Фальстарт на губернатора та успішні парламентські: що відомо про кандидата в мери Чернівців від “СН"
Зустріч у Чернівецькій облдержадміністрації з аграріями області. Facebook-сторінка Віталія Другановського

Коли Кабмін погодив рішення про призначення головою облдержадміністрації Сергія Осачука, Другановський поширював дописи, в яких Осачука називали “скандальним контрабандистом”, згодом їх видалив. "Чомусь вважають, що керівник штабу повинен очолити ОДА. Я був готовий, водночас місцеві вибори – не менш важливі", – каже Другановський зараз.

У дописі на своїй сторінці у Facebook кандидат в мери Чернівців виступив проти того, щоб депутати міської ради брали кредит у 150 мільйонів гривень на дороги. Також на своїй сторінці він запитував друзів та підписників, чи підтримують адміністративну відповідальність за "пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму", яку пропонують нардепи з Буковини. На запитання, чи він сам підтримує законопроєкт, відповів: “Я виріс у традиційній сім’ї, тому я проти пропаганди ЛГБТ”.

Гроші

За 2019 рік дружина Другановського задекларувала три автомобілі у власності чоловіка. Авто марки Subaru 2018-го року випуску за майже мільйон гривень подружжя придбало у листопаді минулого року. Минулоріч Лілія Другановська отримала 160 тисяч гривень зарплатні, її чоловік – понад 75 тисяч від продажу рухомого майна та дохід від підприємництва.

Що відомо

  • Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня 2020 року початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.
  • 15 липня Верховна рада ухвалила проєкт постанови про призначення на 25 жовтня чергових місцевих виборів депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та мера Києва.
На початок