Майже не виступали та боролись з ЛГБТ: що за рік у парламенті зробили мажоритарники з Буковини

Майже не виступали та боролись з ЛГБТ: що за рік у парламенті зробили мажоритарники з Буковини

Майже не виступали та боролись з ЛГБТ: що за рік у парламенті зробили мажоритарники з Буковини
. Молбук

Рік тому народні обранці ІХ скликання склали присягу. Тоді більшість депутатів до парламенту привела партія “Слуга народу”. Саме від неї на Буковині обрали чотирьох кандидатів в одномандатних виборчих округах. Вони зразково відвідують пленарні засідання, втім не виступають. Депутати підтримують ініціативи своєї фракції, водночас лише один з них подав законопроєкт, який безпосередньо стосується його округу. Загалом з понад ста законопроєктів, співініціаторами яких вони були, чинними стали 13. Суспільне Буковини проаналізувало, що за рік роботи встигли ініціювати депутати та як вони виконують передвиборчі обіцянки.

Олена Лис, 201 округ з центром у Чернівцях

Нардепка Олена Лис жодного разу не виступала на пленарних засіданнях у парламенті. Стала співініціаторкою 20 законопроєктів, переважно вони вносили зміни до вже існуючих законів. Чинними стали п’ять.

Лис не підтримала постанову про новий адміністративний устрій. За її словами, отримала від виборців багато звернень щодо неї, відтак вважала, що проєкт районування потрібно доопрацювати.

Рік у раді: які законопроєкти подавали мажоритарники з Буковини та за що вони голосували
Джерело: УНІАН

Разом з нардепом Георгієм Мазурашу подала законопроєкт про заборону “пропаганди трансгендеризму та гомосексуалізму”, який омбудсенка Людмила Денисова назвала дискримінаційним. Сама Лис його таким не вважає. У коментарі Суспільному сказала, що він “відстоює віковічні моральні та сімейні цінності України”.

Олена Лис — членкиня комітету з питань освіти і науки. На засіданні комітету вона підтримала кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти. У Чернівцях та в інших містах влаштовували акції проти його призначення. За словами Лис, підтримала призначення Шкарлета, бо міністерство не може бути без очільника “у складний час карантинних обмежень”.

У своїй передвиборчій програмі обіцяла подати два законопроєкти, що стосуються освіти, — про агенства кваліфікації освітян та про підвищення заробітної плати педагогів. Поки цього не зробила.

Читайте також: У Раді розповіли про план роботи на наступну сесію

Максим Заремський, 202 округ з центром у Сторожинці

Депутат Максима Заремський став співініціатором 28 законопроєктів. З них — чинними стали два. Це законопроєкт про річний бюджет та висловлення недовіри тодішньому генеральному прокурору Рябошапці. Останній спільно внесли 157 депутатів.

Максим Заремський подав усі законопроєкти, які обіцяв у передвиборчій програмі. Зокрема, про розвиток екологічного туризму на гірських територіях Чернівецької області, зменшення тиску на середній та малий бізнес, розвиток глибинної переробки деревини. Втім жоден з них ще не розглянули. За його словами, це зумовлено перевантаженням комітетів ради та зміною графіку сесій через карантин.

Максим Заремський разом з головою Верховної ради Дмитром Разумковим
Максим Заремський разом зі спікером парламенту Дмитром Разумковим. Facebook/Максим Заремський

У серпні минулого року в Сторожинці, на окрузі Заремського, випав град, який пошкодив будівлі соціальних закладів, а також домівки та господарства майже двох тисяч людей. Через чотири місяці депутат подав запит, аби Мінфін виділив гроші на ліквідацію наслідків. У липні 2020 року Заремський знову повернувся до цього питання вже у сесійній залі — це був його перший та єдиний виступ у раді за час депутатства.

Заремський виступав за створення на Буковині окремого Гірського району з центром у Вижниці. Втім постанову, яка це передбачала, не підтримав. У коментарі Суспільному сказав, що профільний комітет не дослухався до жителів його округу.

Георгій Мазурашу, 203 округ з центром у Новоселиці

Нардеп став співініціатором понад 30 законопроєктів. Чинними стали два. Є співавтором законопроєкту про молодіжну політику.

У своїй передвиборчій програмі обіцяв проєкт закону про вивіз сміття в громадах. За словами Мазурашу, зараз його готує помічниця. Водночас, на його думку, проблему вирішить “не законодавство, а відповідальність людей”.

Майже не виступали та боролись з ЛГБТ: що за рік у парламенті зробили мажоритарники з Буковини
Район.info

Окрім законопроєкту про штрафи за “пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму”, нардеп Георгій Мазурашу ініціював та зареєстрував проєкт закону №3916 “щодо охорони сім’ї, дитинства, материнства і батьківства”, який пропонує заборонити "пропаганду гомосексуалізму" в закладах освіти та медіа. Юристка Валерія Вершиніна називає ініціативу законодавчим сміттям. В тексті законопроєкту не зазначили, що саме є пропагандою в медіа та навчальних закладах, відтак за неї не зможуть штрафувати.

Голосував за новий адміністративний устрій.

Валерій Божик, 201 округ з центром у Хотині

Ініціював 17 законопроектів, чинними стали чотири. Водночас Божик не подав законопроєкти, про які йшлося в його передвиборчій програмі. Зокрема, про освіту в сільській місцевості, а також про захист та допомогу виробникам сільськогосподарської продукції. У коментарі Суспільному нардеп сказав, що майже завершив розробку останнього. Божик голосував за новий адміністративний поділ, який передбачає утворення Дністровського району з центром у Кельменцях. Напередодні жителі Хотина понад два тижні блокували дорогу, не погоджуючись з таким устроєм. За словами Божика, центр має бути в Кельменцях, а не в Хотині, адже місто — рівновіддалене від решти населених пунктів майбутнього району.

Рік у раді: які законопроєкти подавали мажоритарники з Буковини та за що вони голосували
Unian

Депутати з Буковини переважно голосують зі своєю фракцією. За словами політолога Ігора Бабюка, жоден з них не має досвіду законотворчості, відтак більшість їхніх законопроєктів не доходить до розгляду.

"Вони бачать, що є вже написані іншими депутатами законопроєкти, які їм подобаються. Приєднуються, вносять якісь правки і стають співавторами. Звісно, це не є повноцінна законотворча діяльність” , — каже політолог.

Згідно з даними Rada for you, депутати з Буковини сумлінно відвідують пленарні засідання.

На початок