У Полтаві відкрили першу в Україні СТО "Вільних"

У Полтаві відкрили першу в Україні СТО "Вільних"

СТО
. Суспільне Полтава

У Полтаві відкрили першу в Україні соціальну СТО. На цій станції гроші, виручені за ремонт цивільних машин, направляють на безкоштовний ремонт автівок для військових.

Про це Суспільному розповів засновник благодійного фонду "Вільні та незламні" Денис Кляп.

Жителька Полтави Наталія Васько стала першою клієнткою соціальної СТО. На станцію техобслуговування жінка приїхала замінити гуму на колесах.

У Полтаві відкрили перше в Україні СТО "Вільних"
Виручені гроші направляють на ремонт автівок для військових. Суспільне Полтава

"Випадково, шукала поряд із місцем проживання. Замінила колеса і допомогла тим самим нашим ЗСУ", ― говорить жителька Полтави Наталія Васько.

У цій автомайстерні гроші, виручені за ремонт цивільних машин, направляють на безкоштовний ремонт автівок для військових. Це перший такий проєкт в Україні, розповів директор благодійного фонду "Вільні та незламні" Денис Кляп.

У Полтаві відкрили перше в Україні СТО "Вільних"
Автомобіль Наталії Васько, яка приїхала замінити гуму на колесах. Суспільне Полтава

"Суть проєкту в тому, щоб відремонтувати як можна більше, допомогти нашим військовим. Тому що останні два місяці до виникнення цієї ідеї, у нас найбільша стаття витрат була це - ремонт автомобілів. Наших волонтерських, військових. Середній чек був десь 50-70 тисяч гривень на ремонт однієї машини. Виникла ідея півтора місяці тому, сьогодні вже перший день робочий наш. 100% прибутку йде на ремонт військових автомобілів. Ремонт плюс закупівля запчастин", ― говорить засновник благодійного фонду "Вільні та незламні" Денис Кляп.

У одному із боксів станції головний механік Олександр Шкурупій оглядає автомобіль. Його автомайстри готують для військових. Вже за тиждень готову автівку передадуть на Донеччину, каже Олександр.

Першу в Україні СТО "Вільних"
У Полтаві відкрили першу в Україні СТО "Вільних". Суспільне Полтава

"Є датчик тиску, який розміщений на паливному насосі, і ми діагностували, що він некоректно працює. Для подальшого використання машини нам потрібно його зняти, заміряти опір, який він нам дає, правильно чи ні. І потім уже дивитись чи у нас проблеми із датчиком, чи з паливним насосом високого тиску. Уже в етапі демонтажу ходова частина, це заміна шрузів повна, заміна амортизаторів, заміна важелів і заміна гальмівних колодок. І планове ТО (техобслуговування – ред.)", ― каже головний автомеханік СТО "Вільних" Олександр Шкурупій.

Нині у майстерні працює троє автомайстрів. Як розповів Денис Кляп, в подальшому вони планують влаштовувати на роботу ветеранів війни.

У Полтаві відкрили перше в Україні СТО "Вільних"
Інструменти автомеханіків. Суспільне Полтава

"Вже один ветеран є, який через тиждень десь має починати роботу в нас. Ми готові взяти ветеранів на навчання, навіть, якщо вони без досвіду, але в них є бажання, ветеранів з інвалідністю, неважливо. Якщо в них є бажання і вони розуміють, що вони зможуть щось робити, ми готові їх навчити з нуля і надати роботу", ― розповідає засновник благодійного фонду "Вільні та незламні" Денис Кляп.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок