Бронювання та відстрочка: хто має право на Полтавщині

Бронювання та відстрочка: хто має право на Полтавщині

Бронювання то повістки. Пояснює військкомат
. Суспільне Полтава

Працівники організацій, підприємств, державних органів, які забезпечують життєдіяльність тилу під час воєнного стану, мають право на відстрочку. Її види бувають різні і це не слід ототожнювати з бронюванням.

Про це в ефірі Українського радіо «Полтава» розповів речник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін.

Бронюється не особа, не її прізвище, а саме посада. Якщо людина звільняється, на її місце береться інша особа, то бронювання з неї знімається. Але важливо розуміти, що відстрочка – це не лише відстрочка за бронюванням. Там великий перелік: особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, народні депутати, громадяни, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю, чоловіки і жінки, у яких на утриманні троє та більше дітей. Там великий перелік і бронювання – лише один з пунктів.

Бронювання здійснюють на пів року, говорить Роман Істомін. У разі звільнення працівника з цієї посади, бронювання залишається саме на цей термін.

На обліку в ТЦК він (працівник-ред.) і так стоїть, просто в нього є помітка, що він має право на відстрочку. Він перебуває на військовому обліку і зобов’язаний повідомити в 7-денний термін про зміну своїх військово-облікових даних, у тому числі про, як у даному випадку, права на відстрочку. Він повинен самостійно прибути у ТЦК і повідомити, що я звільнився і я вже не заброньований військовозобов’язаний.

У даному випадку, якщо громадянин не має інших підстав для відстрочки, його направляють на військово-лікарську комісію. Якщо людину визнають придатною або обмежено придатною, то далі можуть відправити на військову службу.

За словами речника, в Україні існує чіткий перелік структур, працівники яких мають право на бронювання.

Є критерії, які визначають підприємства та організації, які є критично важливими для забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Наприклад, підприємства паливно-енергетичного комплексу, охорони здоров’я, освіти, науки, фізичної культури та спорту, соціального захисту населення. Також є перелік об’єктів державної власності, які мають стратегічне значення для економіки. Це можуть бути і приватні, якщо вони виконують замовлення з мобілізації. Ніде не визначено, що це лише державні структури.

За порушення правил військового обліку передбачений штраф від 850 до 1700 гривень.

Повністю інтерв’ю в ефірі Українського радіо «Полтава» щодо особливостей бронювання працівників слухайте за посиланням

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок