Ранковий удар РФ по Харкову, підготовка до поховань в Грозі. Головні новини Харкова та області 6 жовтня

Ранковий удар РФ по Харкову, підготовка до поховань в Грозі. Головні новини Харкова та області 6 жовтня

Ранковий удар РФ по Харкову, підготовка до поховань в Грозі. Головні новини Харкова та області 6 жовтня
. Наслідки ударів по Харкову 6 жовтня 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 5 жовтня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

Працівники кав'ярень та ресторанів у центрі Харкова не зупинили роботу, попри наслідки ранкового ракетного удару

Як реагують відвідувачі — дивіться у відео.

Естонські волонтери потрапили під російський обстріл у Харкові

Волонтери з естонських громадських організацій "Ваба Україна" та "Україна Абі" потрапили під ракетний обстріл Росії вранці 6 жовтня.

Про це повідомила організація у X (раніше Twitter).

В організації заявили, що жоден волонтер не постраждав, але їхні машини були знищені, оскільки російська балістична ракета "Іскандер" впала за 20 метрів від них".

Розчищають хащі біля цвинтаря для близько 40 могил: у Грозі на Харківщині готуються ховати загиблих

Родичі загиблих внаслідок ракетного удару по Грозі пишуть на папері «зайнято», прізвище сім'ї та кількість людей — так вони позначають місця для поховання рідних на цвинтарі. Сьогодні цвинтар розширюють на близько 40 могил.

Українські військові відбили атаки армії РФ у районах двох населених пунктів на Харківщині — Генштаб

У районах Синьківки та Іванівки на Куп'янському напрямку українські бійці відбили атаки росіян. Під авіаудари потрапили п'ять населених пунктів Харківської області.

Про ситуацію на Куп'янському, Лиманському та Слобожанському напрямках фронту повідомили у вечірньому зведенні Генштабу 6 жовтня.

Болвінов: з 52 загиблих встановили імена 39 людей

Експерти змогли встановити імена 39 людей, які загинули під час ракетного удару по селу Грозі на Харківщині 5 жовтня, повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. За його даними, особи ще 13 людей досі невідомі, експерти продовжують працювати: "Слідчі, криміналісти, експерти працюють без перерв та відпочинку, щоби люди могли якнайшвидше дізнатися про своїх рідних".

Наслідки обстрілів Харкова та Грози: подкаст Українського Радіо Харкова

Житель села Грози на Куп'янщині Валерій Козир внаслідок російського удару 5 жовтня втратив доньку, загинула і родина його зятя. Валерій був далеким родичем військового, якого того дня поминали. Це був найбільший за кількістю жертв удар по Харківщині з початку російського вторгнення, кажуть в ОВА. Репортаж з місця:

РФ вдарила по Вовчанську: рятувальники загасили пожежу

Обстріл стався о 10:30, повідомили у ДСНС Харківщини.

"Один зі снарядів потрапив у житловий будинок барачного типу, частково зруйнувавши його. Там перебували люди. Відразу почалася пожежа, яка охопила площу 800 кв. м. Також зруйновані 3 одноповерхові господарчі будівлі та автомобіль", — сказано у повідомленні.

Погода на 7 жовтня на Харківщині

"7 жовтня очікуються вночі заморозки на поверхні ґрунту 0-5°, вдень пориви південно-західного вітру, 17-22 м/с", — сказано у повідомленні регіонального гідрометцентру.

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без істотних опадів. Вдень дощ;
  • Вітер південно-західний, 7-12 м/с, вдень пориви, 17-22 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 1-6° тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0-5°, вдень 12-17°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 1-3° тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0-5°, вдень 14-16°.

Коментар лікарів про стан людей, які зазнали поранень у Харкові та Грозі внаслідок російських ударів

Дивіться, як лікарі оцінюють стан поранених:

Патрульні показали кадри перших хвилин після удару РФ по Основ'янському району

Відео опублікував перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Корегувальника ударів по "Барабашово" у Харкові засудили до 12 років ув'язнення — СБУ

Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

"Мова йде про місцевого жителя, який після початку повномасштабного вторгнення "зливав" у російський Telegram-бот інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ. Він потрапив у поле зору воєнної розвідки РФ, яка згодом дистанційно залучила його до співпраці на користь країни-агресора", — йдеться у повідомленні.

Встановлено, що засуджений збирав розвіддані про місця розташування Сил оборони на території обласного центру. Найбільше його цікавили локації укріпрайонів та маршрути руху підрозділів українських військ у напрямку східного фронту, повідомив Абдула.

Співробітники СБУ затримали чоловіка у серпні 2022 року під час проведення контрдиверсійних заходів у Харкові.

"У судовому засіданні чоловік свою вину не визнав. Він повідомив, що боявся обстрілів і тому, "щоб відвернути небезпеку", передавав інформацію через месенджер. З ким спілкується — нібито не знав, як і про заборону оприлюднювати офіційно не надану інформацію", — повідомила пресслужба облпрокуратури.

Мають підготувати 40 могил: репортаж Суспільне Харків з Грози

Як село оговтується після ракетного удару та як проводжатиме загиблих — репортаж:

У Грозі на Харківщині чотири людини зникли безвісти після удару РФ 5 жовтня, з них — двоє дітей

Про це повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

За його словами, правоохоронці та рятувальники 6 жовтня завершили роботи на місці удару.

"Одинадцять фрагментів тіл, в тому числі дрібних, відправили на експертизу вчора, 5 жовтня. Вилучені сьогодні рештки тіл також будуть досліджені з використанням ДНК лабораторій. Четверо жителів села Грози зникли безвісти, серед них двоє дітей. Чи стали вони також жертвами російського "Іскандера", зможемо сказати після закінчення ДНК-аналізів", — написав Болвінов.

За даними поліції, внаслідок удару загинула 51 людина, шестеро зазнали поранень.

У селі Грозі готують місце для масового поховання загиблих внаслідок удару 5 жовтня

На двох цвинтарях оватимуть загиблих людей внаслідок удару по селу Грозі 5 жовтня, сказав Суспільне Харків начальник селищної військової адміністрації Сергій Старіков.

"Є загиблі й з сусіднього селища Шевченкового, більшість — з села Грози. Люди зібралися на поминки, не встигли сісти за стіл, як відбувся ракетний удар. Є випадки, коли загинула уся родина, але скільки таких, наразі сказати складно. Загиблий військовий, якого поминали, поліг під час окупації Шевченківської громади, його не могли тут поховати. Село відзначається дружністю, організованістю, тому у кафе було багато. Моя думка, що це наведення, бо високоточна зброя потрапила по об'єкту", — каже Старіков.

Гроза
Квіти на місці зруйнованого внаслідок удару РФ кафе та магазину вселі Грозі, Харківська область, 6 жовтня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Серед чотирьох зниклих безвісти людей можуть бути двоє дітей, повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Португальські журналісти потрапили під обстріл у Харкові

6 жовтня журналісти португальського телеканалу RTP потрапили під обстріл у Харкові.

Про це розповів український продюсер телеканалу RTP Андрій Коваленко, повідомляє Інститут масової інформації.

За його словами, команда приїхала у Харків напередодні та заночувала в готелі, а сьогодні планувала знімати матеріал про розмінування із ДСНС та їхати до села Гроза, де унаслідок російського обстрілу загинули понад 50 людей.

"О 6.50 ранку я прокинувся від того, що був дуже-дуже гучний свист. Я навіть спочатку не відчув вибуху — просто розірвалися вікна. Мене придавило віконною рамою. Пил, вогонь... Я, чесно кажучи, думав, що згорю, але руки були під ковдрою у той момент і це врятувало. Але вогонь вибуховою хвилею вийшов", — розповів Андрій Коваленко.

Ракетні удари по Грозі та Харкову. Що відомо про стан поранених

У одному з медзакладів Харкова на лікуванні перебувають п'ятеро поранених внаслідок ракетного удару по селу Грозі 5 жовтня. Серед них — чотири жінки та один чоловік. Ще дев'ятьох пацієнтів до лікарні доправили після ракетних ударів по Харкову вранці 6 жовтня.

Про це Суспільне Харків повідомив медичний директор лікарні Руслан Врагов.

За словами Врагова, у загальній палаті нині перебуває одна з поранених у Грозі. Ще четверо пацієнтів, яких привезли після обстрілу села, перебувають у палатах інтенсивної терапії.

"Одна жінка у тяжкому стані під'єднана до апарату ШВЛ. Чоловік дихає самостійно, але за підтримки кисню. Ще дві жінки у тяжкому стані, вони у свідомості, дихають самостійно. У них мінно-вибухові травми тяжкого ступеня. Двох жінок прооперували. В однієї пацієнтки вилучили уламки з черевної порожнини. Стан пацієнтів стабільний", — розповів Руслан Врагов.

У Харкові внаслідок ракетної атаки пошкоджені 69 житлових будинків

Внаслідок ракетного обстрілу РФ центру Харкова пошкоджені 72 будівлі. З них — 69 житлових будинків, повідомила пресслужба Харківської міськради.

"За попередніми підрахунками, пошкоджено 681 вікно у квартирах та 107 — у місцях загального користування, чотири покрівлі. Віконні пройоми закривають ОСБ-плитами. Комунальники вже обстежили 12 будівель, і ці роботи тривають", — йдеться у повідомленні.

Розмінування на Харківщині

Поблизу Семенівки сапери знищать вибухонебезпечний предмет з 15:00-16:00 6 жовтня. Про це Суспільне Харків сказав директор обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокол

Кількість поранених внаслідок удару по Харкову зросла до 30 людей

Загалом поранення дістали 30 людей.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. За його словами, це 20 чоловіків і дев'ять жінок віком від 18 до 85 років, також поранений 11-місячний хлопчик.

"Стан більшості поранених, у тому числі дитини, середній. Також є кілька пацієнтів у легкому стані. Їм надали допомогу на місці. У людей, вибухові травми, осколкові поранення рук і ніг, обличчя, гематоми. У двох — гостра реакція на стрес", — повідомив Синєгубов.

Цвинтар у Грозі готують до масового поховання

На кладовищі в селі Грозі розчищають хащі біля цвинтаря, щоб звільнити місце під поховання загиблих внаслідок ракетного удару 5 жовтня. Тут мають викопати близько 40 могил, сказав майстер комунального підприємства Володимир Андросович.

За останніми даними Харківської обласної військової адміністрації, внаслідок влучання ракети «Іскандер» по кафе, де поминали загиблого військового, загинули 52 людини. За даними поліції регіону, кількість загиблих — 51 людина, четверо вважаються зниклими безвісти.

Житель селища Шевченкового дістав поранення внаслідок обстрілу

О 9:00 російські військові обстріляли Шевченкове Куп‘янського району. Пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди.

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

Поранення дістав 56-річний місцевий житель. За попередніми даними, удар звдали з РСЗВ "Торнадо-С".

Троє людей поранені внаслідок обстрілу Вовчанська

Внаслідок обстрілу Вовчанська Чугуївського району знищено житловий будинок на три квартири.

Про це повідомив начальник ОВА Олег Синєгубов. Будинок загорівся.

"Постраждали троє цивільних людей, які проживали в будинку. 76-річний чоловік отримав важкі опіки, чадним газом отруїлися 75-річна жінка та жінка 25 років, яка має інвалідність", — написав Синєгубов.

Усі троє людей госпіталізовані.

Внаслідок атаки по Харкову 28 людей поранені, ще двоє — загинули

На місці влучання російської ракети в житловий будинок у Харкові рятувальники знайшли тіло 68-річної загиблої жінки. Це бабуся загиблого 10-річного хлопчика та його пораненого 11-місячного брата.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Зараз відомо про 28 поранених. Роботи з розбору завалів тривають.

Під завалами у Харкові знайшли жінку — Терехов

Серед завалів будинку у Слобідському районі знайшли тіло 68-річної жінки, повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

Кількість жертв ранкового ракетного удару по Харкову зросла до двох: раніше рятувальники дістали з-під уламків цегли та бетону тіло 10-річного хлопчика

Речник прокуратури — про удари ракетами "Іскандер" по Харкову та тривогу

Ракети типу "Іскандер" запустили по Харкову з території Бєлгородської області 6 жовтня. Про це розповів речник прокуратури області Дмитро Чубенко. За даними начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, 27 людей дістали поранення внаслідок атаки по Харкову, 10-річний хлопчик загинув.

За даними облпрокуратури, через швидкість руху ракети цього типу не встигли оголосити тривогу.

"Ракета не відображалася на радарі, ймовірно", — сказав Дмитро Чубенко.

Речник прокуратури повідомив, мешканці будинків зазнали поранень від розбитого скла, у них забиття, закриті черепно-мозкові.

У Харкові внаслідок атаки РФ поранені 27 людей

Кількість поранених внаслідок ракетних ударів по Харкову вранці 6 жовтня збільшилася до 27, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Свідчення очевидців про ракетну атаку по Харкову

У центральній частині Харкова одна з ракет влучила в землю, пошкоджені два житлові будинки поруч та інші споруди. У Слобідському районі міста удару завдали по триповерховому будинку.

Про це Суспільне Харків розповів речник ДСНС Харківщини Євген Василе

Харків
Євгенія Димченко з донькою Ольгою, мешканки триповерхового будинку, по якому ударила російська ракета, Харків, 6 жовтня 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Євгенія Димченко та її донька Ольга чекають на завершення розбору завалів, їх квартира поверхом нижче за місце влучання.

"Я на другому поверсі живу, а на третій влучило, усе посипалося. На третьому поверсі жила родина з двома дітьми, он хлопчика зараз мертвим знайшли. Звичайна хороша родина, працювали. Мене витягли по драбині із донькою, бо горів третій поверх. Балкони повилітали. Мені треба до квартири, щоб своїх котів знайти", — розповіла мешканка зруйнованого триповерхового будинку Євгенія Димченко.

Наслідки ударів по Харкову 6 жовтня

Під завалами житлового будинку в Харкові рятувальники знайшли тіло 10-річного хлопчика. Попередньо, відомо про 23 поранених, серед яких 11-місячна дитина.

Про це повідомила пресслужба прокуратури області.

"Загиблий 10-річний хлопчик та 11-місячна поранена дитина — з однієї родини. Молодшу дитину та батьків доставили до лікарні з травмами", — повідомив речник прокуратури Дмитро Чубенко.

У Харкові серед завалів знайшли тіло 10-річного хлопчика — Синєгубов

Під завалами житлового будинку рятувальники знайшли тіло 10-річного хлопчика, повідомив начальник ОВА Олег Синєгубов.

Попередньо, 16 людей дістали поранення, серед них — 11-місячна дитина

По Харкову вдарили ракетою типу "Іскандер" — поліція

Російські війська завдали двох ударів по Харкову ракетами типу «Іскандер», повідомляє пресслужба поліції області.

Внаслідок ударів по Харкову до медиків звернулися дев'ятеро людей, серед них — дитина

До медиків звернулися дев'ятеро цивільних, серед поранених —11-місячна дитина.

Про це повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Інформація про влучання у Київському та Основ’янському районах Харкова. Рятувальники ліквідовують наслідки влучань, загорання авто, розбирають завали будівель", — написав Синєгубов.

Внаслідок ранкового удару по середмістю є влучання по житловому будинку, повідомляє кореспондент Суспільного.

Погода 6 жовтня на Харківщині

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без істотних опадів. Вдень місцями невеликий дощ;
  • Вітер західний, 9-14 м/с; місцями пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі 6-11°, вдень 15-20°;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 9-11°, вдень 15-17°.

У Харкові пролунав вибух 6 жовтня. Що відомо про атаку РФ

У Харкові пролунав вибух близько 6:46 6 жовтня. О 6:48 була оголошена повітряна тривога.

Удари по Харкову підтвердив керівник обладміністрації Олег Синєгубов, закликавши перебувати в укриттях.

Попередньо, удар завдали по центру міста, написав на своїй Telegram-сторінці міський голова Ігор Терехов.

На початок