Траєкторія та точка удару, недостатні руйнування для HIMARS ООН опублікувало новий звіт щодо теракту в Оленівці

Траєкторія та точка удару, недостатні руйнування для HIMARS ООН опублікувало новий звіт щодо теракту в Оленівці

Траєкторія та точка удару, недостатні руйнування для HIMARS ООН опублікувало новий звіт щодо теракту в Оленівці
. Колонія в Оленівці

Звіт із новини деталями та висновками щодо теракту в колонії в тимчасово окупованій Оленівці оприлюднило управління Верховного комісара ООН з прав людини. На основі інтерв’ю з понад 50 свідками та постраждалими, а також аналізу доступних відео та фотографій, ООН підтвердило раніше озвучені організацією дані про те, що вибухи не були спричинені HIMARS.

Звіт із подробицями опублікований 4 жовтня.

"Ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розмір вирви, що лишилась, та радіус удару не характерні для боєприпасів HIMARS. Навіть одна ракета HIMARS, ймовірно, спричинила б пошкодження та руйнування казарми та прилеглої території значно більшого масштабу", — йдеться у звіті.

Також, зазначили в ООН, свідки розповіли, що чули численні вибухи.

Вивчаючи фото та відео зруйнованого вибухом приміщення, в ООН дійшли висновку, що точка удару приходиться на західну стіну барака, також є ще дві можливі точки проникнення через дах.

"Хоча точний тип зброї та місце її походження визначити не вдалося, структура пошкоджень виявилася відповідною боєприпасу, який рухався за траєкторією зі сходу на захід", — зазначили у документі.

Щодо безпеки військових у звіті також звертають увагу на те, що 28 липня 2022 року в колонії перебували тисячі українських військовополонених та затриманих, водночас відстань до лінії фронту становила приблизно 14 кілометрів. "Безпосередня близькість колонії до лінії фронту наражала військовополонених на небезпеку військових дій", — додали в ООН.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зауважило, що держава, яка тримає в полоні, несе відповідальність за безпеку військовополонених і у разі їх смерті чи поранення зобов’язана провести негайне офіційне розслідування, яке встановлює індивідуальну кримінальну відповідальність за смерть або поранення військовополонених. Проте офіс управління Верховного комісара не отримав інформації про те, що РФ виконала зобов'язання щодо розслідування.

"На жаль, навіть у такому серйозному звіті, ООН не може скласти 2+2 і зрозуміти, що винна у трагедії лише РФ. Сподіваюся, що у наступному звіті їм вистачить мужності прямо про це написати. Однак "почерк" РФ вже знає весь світ. Тож у свідомих людей та організацій немає жодних сумнівів у тому, хто стоїть за цим цинічним воєнним злочином", — прокоментував цю частину звіту омбудсман Дмитро Лубінець.

У звіті також нагадали, що на ранок після вибуху з місця були прибрані речові докази, окупанти привезли до колонії російських журналістів, яким продемонстрували залишки боєприпасів поза бараком, де був вибух, назвавши їх боєприпасом від системи Himars.

Що відомо про теракт в Оленівці

Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії №120 в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, , була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними ОГПУ, оприлюдненими в річницю трагедії 28 липня 2023 року, вибух у бараці, де утримували азовців, стався у проміжок між 22:00 28 липня 2022 року по 01:00 29 липня 2022 року.

Попередньо справу кваліфікують за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни.

За даними окупантів, загинули понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних були зокрема захисники Азовсталі.

За даними на кінець липня 2023 року, які повідомили Суспільному в Офісі генпрокурора, завдяки молекулярно-генетичним експертизам ідентифікували 41 загиблого під час вибуху, експертизи щодо 16 тіл тривали. Загалом призначені 57 судово-медичних експертиз щодо встановлення причин смерті загиблих.

Українські слідчі дійшли висновку, що вибух у виправній колонії в Оленівці, де перебували українські військовополонені, був спричинений реактивним термобаричним гранатометом.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримування. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з військовим керівництвом РФ.

3 серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що організація запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії. 28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

Через п'ять місяців після створення місії Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію. На переконання Дмитра Лубінця ООН має відновити місію з розслідування злочину росіян в Оленівці.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок