Попекла руки дітям паяльником: подробиці історії з багатодітною мамою з Хмельницького

Попекла руки дітям паяльником: подробиці історії з багатодітною мамою з Хмельницького

Попекла руки дітям паяльником: подробиці історії з багатодітною мамою з Хмельницького
Зліва — фото рук з допису про багатодітну маму, яка знущається над своїми дітьми, яке облетіло соцмережі, справа - фото рук дівчинки, про яку йшла мова у дописі, під час відвідування багатодітної родини ювенальними поліцейськими та працівниками Служби у справах дітей . Фото: Instagram Софії Митюк та ювенальна поліція Хмельницької області

Знущається над власними дітьми, б'є їх та попекла руки паяльником. Такий допис минулого тижня опублікувала в Instagram хмельничанка Софія Митюк. Також жінка повідомила, що поскаржилася на незадовільне виконання батьківських обов'язків своєю знайомою, 25-річною матір'ю трьох малолітніх дітей з Хмельницького, до Служби у справах дітей. Ті викладені в заяві факти перевірили разом із працівниками поліції. До яких висновків дійшли — дізнавалося Суспільне Хмельницький.

"Забила на сполох, коли побачила фото попечених рук дітей", — авторка допису

Хмельничанка Софія Митюк, яка виклала у соцмережі історію про свою знайому — багатодітну матір з Хмельницького, розповідає, що давно помічала, що та не дуже добре доглядає за дітьми.

"Інна навчалася в одній школі з моїм чоловіком, вони давно дружили. Дев'ять місяців тому вона народила третю дитину, дівчинку, і попросила мого чоловіка стати її хресним батьком. З того часу наша сім'я якось намагається допомагати Інні, бо я розумію, що їй одній доводиться виховувати трьох маленьких дітей. З першим чоловіком, від якого у неї двоє старших дітей, вони розлучилися, з третьою дитиною вона одинока мама", — каже Митюк.

Зі слів Софії, Інна не достатньо дбає про своїх дітей.

«Я давно помічала, що Інна не дуже добре дбає про дітей — вони постійно хочуть їсти, одягнені в брудний одяг, неохайні. Та й у дома в неї частенько не прибрано, не наготовлено. Сказати, що вона перебуває у складних життєвих обставинах, я б не сказала — вона отримує аліменти, отримує соціальну допомогу на дітей. У неї своє житло – гарна однокімнатна квартира у новобудові, з непоганим ремонтом. Здавалося б, що ще потрібно молодій мамі з дітьми, але я помічаю, що Інну цікавить трохи інше — гулянки з друзями, п'яні посиденьки, чоловіки, але не діти. До того ж, Інна може на них підняти руку, якщо вони починають капризувати, сама бачила, як вона семирічну Софію шарпала, вдарила по обличчю", — розповідає Софія Митюк.

Попекла руки дітям паяльником: подробиці історії з багатодітною мамою з Хмельницького
Софія Митюк з чоловіком на прогулянці з дитиною. Фото: Instagram/Софія Митюк

За словами авторки допису, звернутися до Служби у справах дітей вирішила тоді, коли побачила фото попечених рук семирічної доньки та чотирирічного сина Інни, зроблені два роки тому.

"Так вийшло, що моя знайома Маша колись жила по сусідству з Інною, вони разом гуляли з дітьми у дворі. Якось Маша мені показала фото, сказала, що зробила їх два роки тому, коли ще жила по сусідству з Інною. На фото руки дітей були попечені. Маша розповіла, що опіки помітила, коли діти прийшли гратися з її дитиною. Вона запитала старшу Софійку, їй тоді було п'ять років, що таке з ручками, і та сказала, що попеклася. Опік був і в меншого хлопчика, на зап'ясті. На той час йому було два рочки і він нічого сам не міг сказати. Маша каже, стала допитуватися в Софійки, що це таке, і та розповіла їй, що це їх з братиком так покарали за те, що вони шкодили", — додає Софія.

Того ж дня жінка спробувала з’ясувати у матері дітей, що сталося. Однак, чіткої відповіді не отримала: Інна спихувала провину то на свою маму, то на співмешканця.

«Тож наступного дня я пішла у Службу в справах дітей, написала заяву, а ввечері мені зателефонувала мама Інни і почала мене обзивати, сказала, аби я не лізла в їхню сім'ю і що я усе одно нічого не доведу, бо в неї усюди є зв'язки. З її слів я зрозуміла, що їх уже попередили про мою заяву, і що без розголосу її ніхто не розглядатиме", — говорить Софія.

З її слів, вона не прагне, аби Інну позбавили батьківських прав та забрали у неї дітей.

"Просто хочу, аби відповідні служби звернули увагу на цю сім'ю, якось повпливали на Інну, проконтролювали. Я коли опублікувала допис, то багато людей писали, що знають цю родину, і не з кращого боку. Просто не розумію, чому до цього часу дітей Інни не взяли на облік, хоч мені особисто в Службі дітей сказали, що про ситуацію в курсі. Складається таке враження, що усім просто усе одно, в яких умовах ростуть ці діти", — каже авторка допису.

"Після допису я не могла вийти на вулицю через страх", багатодітна мама

Через допис Софії я кілька днів боялася вийти на вулицю, мені було страшно через ті коментарі, які читала під її дописом, розповіла Суспільне Хмельницький багатодітна мама Інна.

"Приходили навіть думки, аби покінчити з життям. Я не розумію, за що можна так мене ненавидіти, щоб настільки принизити, морально познущатися. Я до Софії завжди ставилася приязно, але з пересторогою — морально вона сильніша за мене, авторитарніша. Для неї когось принизити – це не проблема", — говорить Інна.

З чоловіком Софії Русланом, каже Інна, вони дружили зі школи, вчилися в одному класі. Тепер він є хрещеним батьком її третьої донечки.

"Можливо, Софія мені заздрить, бо я живу у власній квартирі, яку мені подарувала бабуся, а вони живуть у гуртожитку з батьками Софії. Бували рази, коли Руслан після сварок з Софією чи її батьками приходив до мене поскаржитися на життя. Розумію, що Соні це могло не подобатися. Крім того, Руслан працює разом з батьком моєї дитини Пашею, з яким у нас складні стосунки. Не можу сказати, що Паша до мене чи нашої дитини добре ставиться. Останнім часом вони з Русланом завадилися до мене в гості, частенько напідпитку. Спочатку я терпіла, а одного разу не стерпіла, почала їх виганяти, довелося викликати поліцію. Після цього Соня мені сказала, що у Руслана проблеми і вона мені влаштує "спокійне життя". От і влаштувала, зганьбила на все місто і мене, і моїх рідних. Але Бог їй суддя", — каже Інна.

Попекла руки дітям паяльником: подробиці історії з багатодітною мамою з Хмельницького
Багатодітна мама з трьома своїми дітьми під час відвідування ювенальної поліції та працівників Сkужби у справах дітей. Фото: ювенальна поліція Хмельницької області

Зі слів багатодітної мами, хоч з трьома дітьми їй одній приходиться не легко, вона намагається робити все, аби в дітей було усе необхідне.

"Я ніколи б не заподіяла їм нічого такого, в чому мене звинуватила Софія. Це все наклеп на мене. У старшої доньки деколи на руках лущиться шкіра, бо у неї є алергія, це підтверджено довідками від лікаря. Фото з алергією на руках і використали в дописі, виставивши його під тим кутом, який було потрібно. Можливо, я й не найкраща мама, але точно не такий монстр, яким мене виставили у дописі", — переконує Інна.

"Викладені в дописі факти підтвердження не знайшли", ювенальна поліція

У ювенальній поліції Хмельницької області повідомили, що в ході моніторингу соціальних мереж їхніми працівниками був виявлений допис, у якому повідомлялось про неналежне виконання батьківських обов’язків 25-річною хмельничанкою щодо трьох малолітніх дітей.

"Інспектори ювенальної превенції разом з працівниками служби у справах дітей Хмельницької міськради провели обстеження умов проживання згаданої у дописі сім’ї. В ході перевірки у дітей тілесних ушкоджень не виявлено, шрами від опіків та садна — відсутні. Умови проживання — задовільні. За даним фактом поліцейські спільно з відповідними органами продовжують здійснення перевірки та наразі працюють над з’ясуванням усіх обставин. Сім'я узята під супровід", — йдеться у повідомленні поліції.

"Ми не можемо забрати дітей через одну заяву", – Служба у справах дітей

У Службі в справах дітей Хмельницької міської ради перевіряють факти, викладені у заяві Софії Митюк, каже її керівниця Світлана Дика. З її слів, багатодітна родина, про яку йдеться у заяві, на обліку в них не перебуває і в їхнє поле зору ніколи не потрапляла.

"В кожному випадку, коли є якісь звернення, ми на них реагуємо, але часто заявники дуже "згущують фарби", і отакими своїми необдуманими вчинками ще більше шкодять дітям, про яких вони, на їхню думку, дбають. Я завжди кажу, що коли мова йде про благо для дітей, треба бути дуже обережними", — зауважила Світлана Дика.

З її слів, вилучати дітей з сім'ї — це один із найвідповідальніших кроків, до якого прибігають вкрай рідко.

"Ми маємо зробити усе від нас залежне, аби діти залишилися в родині і мали щасливе дитинство зі своїми близькими — мамою, татом. Тож коли бачимо, що є якісь загрози, спочатку дітей ставимо на облік, проводимо профілактичну роботу з їхніми батьками та близькими. Вилучення дітей відбувається з працівниками поліції лише у тих випадках, коли є реальна загроза їхньому здоров'ю чи життю. Тоді дітей відвозимо до лікарні, бо лише лікарі можуть оцінити фізичний та психологічний стан дітей, та паралельно займаємося вирішенням питання, що робити з дітьми далі. Часто вони повертаються в сім'ю, деколи їх забирають рідні бабусі, тітки чи дяді, просто знайомі, оформлюється опіка над дітьми. Якщо ситуація зовсім критична, може стояти питання про позбавлення мами чи тата батьківських прав, але таке рішення приймає лише суд", — пояснює Світлана Дика.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок