Символізують загиблих захисників України. У Миколаєві школярі висадили кущі калини на Алеї пам'яті

Символізують загиблих захисників України. У Миколаєві школярі висадили кущі калини на Алеї пам'яті

Символізують загиблих захисників України. У Миколаєві школярі висадили кущі калини на Алеї пам'яті
Калина пам'яті, яку посадили у миколаївському ліцеї, 3 жовтня 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві третього жовтня в одному з ліцеїв відкрили Алею пам'яті загиблих на фронті випускників. Над її створенням працювали вчителі та учні, які також здійснювали пошуково-дослідницьку роботу. Представники різних шкіл України висадили калини на своїх алеях, де один кущ символізує одну загиблу людину.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного з місця події.

Валентин Логвіненко, Андрій Горожанський, Олександр Грищенко, Олександр Капічун та Олексій Слющенко — усі вони випускники одного ліцею, які загинули на фронті. Тепер їхні імена на банерах закладу.

Матір Олексія Слющенка Тетяна згадує, яким був її син.

"Він відправив всіх нас дівчат — маму, жінку, невістку — за кордон. Мені нічого не казали, що він на війні... Він мене оберігав. Коли я вже приїхала назад у квітні цього року, то на Великдень, на другий день він мені сказав: "Мамо, я на війні!", — розповідає Тетяна Слющенко.

Тетяна Слющенко, 3 жовтня 2023 року
Тетяна Слющенко, 3 жовтня 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Брат загиблого воїна Юрій каже, Олексій у дитинстві часто хворів, однак завжди був наполегливим і займався спортом.

"Останні роки він працював тренером у спортивному залі. У нього було багато послідовників. Він брав участь у багатьох заходах і загинув вже шостого червня. Разом зі своїми побратимами знаходився на лівому березі Дніпра, безпосередньо на одному з островів. Та відбивали наступ росіян", — каже Юрій Слющенко.

Випускник ліцею "Герой України" посмертно, офіцер Сил спеціальних операцій Олександр Капічун загинув 27 лютого 2022 року — на четвертий день повномасштабної війни, розповідає його батько Валерій.

"Яким він був? Цілеспрямованим. Можливо, трохи замкнутим, але цілеспрямованим. З золотою медаллю закінчив військове училище. З відзнакою закінчив Академію НАТО. Він добивався сам чого хотів. Захотів піти на Q-курси з виживання — пішов. Захотів стати перекладачем в Ліберії — він туди потрапив", — розповідає батько загиблого військовослужбовця Олександра.

Пам'ятка дошка, встановлена у Миколаєві, 3 жовтня 2023 року
Пам'ятка дошка, встановлена у Миколаєві, 3 жовтня 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Аби ще раз вшанувати пам'ять загиблих випускників, представники ліцею організували захід, відкривши Алею пам'яті. Працювали над її створенням та відповідно проводили пошуково-дослідницьку роботу вчителі та учні. За свою роботу отримали відзнаки "Я — волонтер".

"Ми спілкувалися з батьками, збирали усі фото, підписували петиції на вручення цим бійцям звання "Герой України". Наш ліцей, наші вчителі підтримують зв'язок з усіма батьками випускників. Знають, що з випускниками, які випустились 10, 20 років тому. Це цікаво", — каже суперлідер учнівського самоврядування Таїсія Пугач.

Захід проводили в рамках Всеукраїнської акції Платформи пам'яті "Меморіал" загальноліцейського проєкту "Об'єднаймося заради майбутнього". Школярі разом з вчителями по всій Україні висадили калини на шкільних алеях, де один кущ символізує одного загиблого військового. Під час урочистостей батькам вручили спеціальні свідоцтва про вшанування пам'яті їхніх синів.

"Якщо ви подивитесь на ці банери, то побачите, що на кожному з них є QR-код. QR-код веде на сайт ліцею, де є сторінка, присвячена кожному герою. І будь-хто може просканувати цей QR-код і прочитати про героя докладніше", — сказала директорка ліцею Олена Карпенко.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок