Податок на нерухомість: як та скільки платити мешканцям Хмельниччини за додаткові квадратні метри житла

Податок на нерухомість: як та скільки платити мешканцям Хмельниччини за додаткові квадратні метри житла

Податок на нерухомість: як та скільки платити мешканцям Хмельниччини за додаткові квадратні метри житла
. Фото: Суспільне Хмельницький

У цьому році жителі Хмельниччини отримали квитанції на сплату податку за додаткові квадратні метри житла, який вираховується за 2022. За дев’ять місяців 2023 вони вже сплатили майже 107 мільйонів грн податку на нерухоме майно.

Як розраховуватиметься сума податку за зайві квадратні метри та коли необхідно його сплачувати розповіла Суспільному начальниця управління оподаткування фізичих осіб Головного управління ДПС у Хмельницькій області Оксана Дмитрієва.

"Сума податку за квадратний метр встановлюється місцевою владою, хоча й не може перевищувати 1,5% (за квадратний метр площі) від мінімальної зарплатні. Станом на 2023 рік цей відсоток становить 97 грн 50 коп. за "квадрат". За девять місяців цього року жителі області сплатити майже 107 млн грн податку на нерухоме майно", — каже Оксана.

З її слів, податок на нерухоме майно в Україні введений з 2015 року.

Виплати на користь держави доведеться сплатити власникам квартир площею, що перевищує 60 "квадратів", та власникам будинків площею понад 120 "квадратів". Якщо ж площа квартири більша за 300 метрів квадратних або площа будинку перевищує 600 метрів квадратних, розмір податку буде фіксованим та становитиме 25 000 гривень, розповідає посадовиця.

"У цьому році податок вираховується за минулий 2022. Власники житла з "додатковими квадратами" отримали платіжки до 1 липня. Від моменту отримання квитанції про сплату власник нерухомості має 60 днів на її погашення. Далі — нараховуватиметься штраф",— зазначає Оксана Дмитрієва.

Однією з найпоширеніших причин неотримання податкових повідомлень, каже жінка, є невідповідність податкової адреси з фактичним місцем проживання. Адже в "податковій" фіксується адреса, яку особа вказувала при отриманні ідентифікаційного номера.

"Скажімо, людина змінила прописку.Тоді їй потрібно сповістити про це податкову службу або самостійно змінити адресу в електронному кабінеті. Крім того, в Електронному кабінеті Державної податкової служби платники мають онлайн доступ до платіжок ще до їх отримання на поштову адресу. Тут же можна сплатити і податок на нерухоме майно",— додала посадовиця.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок