Жінки з медичною освітою Хмельниччини з 1 жовтня мають стати на облік у ТЦК

Жінки з медичною освітою Хмельниччини з 1 жовтня мають стати на облік у ТЦК

Жінки з медичною освітою Хмельниччини з 1 жовтня мають стати на облік у ТЦК
. Фото ілюстративне, Суспільне

З 1 жовтня 2023 року усі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту, зобов'язані стати на облік до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Навіть ті, які працюють не за фахом.

Про це розповіли у службі зв’язків з громадськістю Хмельницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

36-річна сімейна лікарка амбулаторії №1 міста Хмельницький каже: в медичному закладі працює п'ять років. На облік до місцевого військкомату ставала ще під час працевлаштування.

"Коли почалася повномасштабна війна у нас всіх працівників викликали до військкомату для проходження медичної комісії та оновлення даних",— розповіла сімейна лікарка.

28-річна Валентина Прокопова у 2014 році закінчила медичне училище. Зараз працює фармацевтом в одній з аптек Кам'янця-Подільського. Військовий квиток, каже, вже має.

"Ми коли випускалися з медичного училища, то одразу ставали всі на облік. У нас військові квитки є у всіх, і у мене в тому числі. Але якщо треба поновити якісь дані чи щось уточнити, то звісно прийду",— каже фармацевтка.

У Хмельницькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки розповіли, що постанова на військовий облік — це не мобілізація жінок-медиків. Це виконання змін до закону про наявний резерв фахівців медичної сфери.

"Коли жінка стає на військовий облік вона продовжує жити звичним життям. Тільки у разі зміни прізвища, сімейного стану, народженні дитини, зміни місця роботи, або проживання потрібно повідомити ТЦК та СП в якому вона стоїть на обліку для того, щоб внесли зміни в реєстр військовозобов’язаних. Та раз на п’ять років проходити військово лікарську комісію для визначення стану здоров’я",— розповіли у ТЦК.

Аби жінкам стати на військовий облік, потрібно прийти до ТЦК з наступними документами: заява про взяття на облік; паспорт або ID-картка; ідентифікаційний номер; документ про здобуття освіти; довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює; свідоцтво про народження дітей чи документ про опіку; свідоцтво про шлюб; фотокартки 3х4. Всі ці документи потрібні для заведення особової справи у ТЦК. Далі громадянку спрямують на проходження ВЛК, яка визначить придатна вона до служби чи ні.

За словами працівників ТЦК, жінки призиваються на військову службу тільки за власним бажанням.

"Нагадуємо, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою",— розповіли у ТЦК.

А от ухилення від військового обліку, пояснили в ТЦК, прирівнюється до адміністративного правопорушення. Від так, військовозобов’язаній загрожує штраф від 850 до 1700 грн.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок