"На кожному полі по шість "Ураганів". Історія фермера, який мріє відродити знищене господарство і чекає розмінування

"На кожному полі по шість "Ураганів". Історія фермера, який мріє відродити знищене господарство і чекає розмінування

Фермерське господарство «Світоч» фермер заміновані поля земля село Яремівка Харківщина
Засновник фермерського господарства "Світоч" Сергій Кохан село Яремівка, Харківська область. Фото: Суспільне Донбас

Близько сотні тонн пшениці, 250 тонн соняшника, трактори, комбайни, сівалки втратив через бої та окупацію фермер Сергій Кохан. Його господарство у селі Яремівка, що розташоване на межі Харківщини та Донеччини, росіяни знищили під час окупації. До повномасштабного вторгнення фермер обробляв понад триста гектарів землі. Через рік після звільнення села він не може засіяти землю через замінування.

"Зерно пропало, а солярки трошки сховали"

З березня по вересень 2022 року село Яремівка було під російською окупацією.

"Наше село було окуповане 27 березня, був зірваний міст, і село Яремівка, де ми знаходимось, воно було в такому мішку, що люди не змогли виїхати. Ми не змогли, ні техніку вигнати, ні зерно вивезти. В складах залишилося багато зерна, пшениці було близько ста тонн, соняха 250 тонн, кукурудза була, просо. Все це розграбоване, частина пропала, згнила, тому що склад розбитий", — розказав засновник фермерського господарства "Світоч" Сергій Кохан.

Чоловік займається фермерством понад 20 років. Каже, за цей час купив майже всю необхідну техніку для обробки полів. Нині усі трактори, комбайни, сівалки знищені.

"У нас був оприскувач, я його купив у 2021 році. Ми за нього заплатили до мільйона гривень. У комплекті до нього був комп'ютер, навігатор. Він причіпний: ми могли виїжджати обробляти поле, не робити похибок завдяки йому. Встигли придбати сучасний обприскувач, але, на жаль, він не зберігся", — каже чоловік.

Фермерське господарство «Світоч» фермер заміновані поля земля село Яремівка Донеччина Харківщина
Знищений оприскувач. Фото: Суспільне Донбас

Був на території підприємства і склад паливно-мастильних матеріалів. "У нас було солярки понад п'ять кубів, але ми її трошки поховали, порозвозили, знали, що російські окупанти йшли, у них солярка закінчувалась, ми її ховали по людях, роздавали, щоб їм нічого не дісталося", — згадує Сергій Кохан.

Втрати фермер через бої та окупацію

До повномасштабного російського вторгнення фермер обробляв близько трьохсот гектарів землі, вирощував зернові та технічні культури.

"До 24 лютого планували, займались, купували техніку, обновляли сівалки, планували купляти ще трактори, комбайни, планували склад ще один побудувати зерновий. З 2021 на 2022 рік, у нас озимої було засіяно близько 140 гектарів. Дуже добрі сходи, еліта була. Це теж прийшлося все покинути, воно згоріло все", — згадує фермер.

Фермерське господарство «Світоч» фермер заміновані поля земля село Яремівка Донеччина Харківщина
Засновник фермерського господарства "Світоч" Сергій Кохан, село Яремівка, Донеччина. Фото: Суспільне Донбас

На період окупації Сергій із родиною виїхав із села.

"Як тільки деокупували наш населений пункт, 11 вересня офіційно дозволили в'їжджати, можна було в Яремівку в'їхати. 26 вересня, я вже був тут на місці, дивився, що залишилось від моєї бригади, від нашого бізнесу. Повернувся додому, в мене зруйнований на сто відсотків будинок, залишилася кухня літня, баня. Ми швидко з сином її відремонтували та вже рік живемо в літній кухні", — згадує чоловік.

Знищене фермерське господарство «Світоч» фермер заміновані поля земля село Яремівка Харківщина
Фермерське господарство знищене російськими окупантами, село Яремівка, Харківщина. Фото: Суспільне Донбас

Розмінування гектара коштує до 13 тисяч гривень

Обробляти та засівати землі фермер наразі не може через замінування. "На кожному полі у нас тут по шість "Ураганів", на ста гектарах, де все засіяно мінами-"пелюстками". Знаходили протитанкові міни. В поле не виїжджаємо, не хочеться ризикувати своїм життям, життям свого сина або інших людей, наймати когось. Чекаємо, що буде якась допомога від держави в плані розмінування, тому що, щоб розмінувати гектар, це обстеження і саме розмінування коштує від 3 до 13 тисяч гривень. Ми цього не потягнемо", — каже про замінування фермер.

Знищена техніка фермерське господарство «Світоч» фермер заміновані поля земля село Яремівка Донеччина Харківщина
Знищений трактор, земля село Яремівка, Харківщина. Фото: Суспільне Донбас

"На полі 113 гектарів. Перед війною тут була засіяна озима пшениця, яка стояла в ідеальному стані та, на жаль, ми її не змогли убрати, це поле вигоріло. Треба розмінувати для того, щоб рухатись далі, відновлювати ці поля. Вони можуть давати продукцію, яку ми можемо реалізовувати та підіймати, відновлювати село, тому що це і орендна плата людям, які до війни отримували десь до двох тисяч з гектара, і за ці кошти і вони можуть відновлюватись", — каже чоловік.

Знищена будівля техніка фермерське господарство «Світоч» фермер заміновані поля земля село Яремівка Донеччина Харківщина
Фермерське господарство знищене російськими окупантами, село Яремівка, Харківщина. Фото: Суспільне Донбас

Попри проблеми, каже фермер, він налаштований відновити своє господарство.

"Я не думав навіть, щоб покидати цю землю, кудись тікати та залишати. Ми будемо відновлюватись. Мрія — відновитися".

Сергій Кохан каже, що попри розбиту техніку та втрату врожаю минулого року, якщо територію вдасться розмінувати, вони готові висіяти до ста гектарів озимих.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок