"Діставати до тилів противника". Як звільняли Кліщіївку і які переваги отримують Сили оборони з наближенням до Бахмута

"Діставати до тилів противника". Як звільняли Кліщіївку і які переваги отримують Сили оборони з наближенням до Бахмута

Українські військові на дорозі в районі Бахмута, 16 вересня
. Українські військові йдуть дорогою, фронт поблизу Бахмута, 16 вересня 2023 року. Фото: Alex Babenko/АР

Російські війська намагались втримати село Кліщіївка всіма можливими силами, використовували максимум зброї, зокрема і сучасну. В червні українські військові почали наближатись до захопленого російською армією села поблизу Бахмута, у липні зайшли — бились за нього зо два місяці, доки не взяли під контроль 17 вересня. У ЗСУ кажуть, зі звільненням населеного пункту українська армія отримала суттєву перевагу на Бахмутському напрямку: нові позиції дозволяють артилерії Сил оборони "діставати" до тилів російської армії. Про те, як йшли бої за населений пункт, та яке значення він має для подальшого просування — у матеріалі Суспільного.

Як звільняли Кліщіївку

Бої за Кліщіївку почалися цьогоріч в липні, каже командир підрозділу 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Дмитро.

"Противник використовував усі наявні вогневі засоби, починаючи від АГС, СПГ, мінометів різних калібрів, ствольної та реактивної артилерії, в тому числі новітні розробки — FPV-дрони та авіацію. По чисельності особового складу і техніки, звичайно, він нас переважає, але рівень підготовки і мотивації особового складу противника набагато нижче", — розповів військовий Суспільному Донбас.
Військовий 80 бригади, які звільнила Кліщіївку
Фото: Суспільне Донбас
"Звільнення далося нам досить важко, противник тримався за кожен будинок, за кожен підвал, але хлопці з наших підрозділів щодня працювали над звільненням. Крок за кроком ми його звільнили і пройшли до кінця".

Ще 25 червня один з підрозділів 80-ї бригади почав рухатись в бік села неподалік Бахмута, розказав старший лейтенант Микола Стригунов. Він заступник командира роти 6 десантно-штурмової роти 2 десантно-штурмового батальйону 80-ї бригади, керував боями на командно-спостережному пункті роти.

Замкомандира розповів, що українські бійці мали проблему із логістикою: підвозити боєприпаси, техніку доводилось здалеку, доставка штурмових груп розтягувалася у часі.

"Дуже сильний масований ворожий артобстріл був при будь-якому нашому переміщенні, дуже багато задіяно російських FPV-дронів, бронетехніки, танків, мінометних та гранатометник розрахунків, розвідувальних та бойових БпЛА, БпЛА-камікадзе та іншої їхньої зброї".
Кліщіївка, звільнена бійцями 80-ї десантної бригади
Фото: 80 ОДШБр/Facebook

За словами Миколи Стригунова, проти українських армійців були різні російські підрозділи, проте "у них не було злагодженості".

"Противник хоробрий, сильний, не боїться підходити впритул до наших підрозділів. Завдяки нашій навченості та люті він отримував постійно по "гризлу". Нападали вони великими "хвилями" цілими взводами. За день доходило до десятка "хвиль". Але ми їх розбивали".

Українським військовим вдалося налагодити надійний зв’язок завдяки ретрансляторами, вони використовували антидронові рушниці та засоби РЕБу, додав боєць 80-ї бригади.

Бійці 80 бригади після звільнення Кліщіївки на Донеччині
Фото: 80 ОДШБр/Facebook

"Звільнити Кліщіївку вдалося завдяки високому морально-психологічному стану наших десантників, їх тренованості, достатній кількості матеріальних засобів: як вогневих, так і спорядження, підтримці артилерії, бойових БпЛА, хорошій та детальній розвідці та злагодженості всіх підрозділів. Ми давили їх вмінням та наполегливістю", — резюмував десантник.

Чим вигідно українській армії звільнення села Кліщіївка в районі Бахмута

Кліщіївка — це південний фланг Бахмутського фронту. Офіційно у ЗСУ повідомили, що Сили оборони України звільнили Кліщіївку 17 вересня.

Село — за сім кілометрів від Бахмута, до початку активних бойових дій тут жили трохи більше 400 людей, до повномасштабної війни пошта, соціальний клуб, ФАП, сільський клуб, бібліотека, церква. Кліщіївка більша звільнену за кілька днів до того сусідню Андріївку, та все ж невелике село: діти їздили до школи в Іванівське, працювали здебільшого в Бахмуті, розповіла староста Іванівського старостинського округу Бахмутської громади Олена Данько.

Андріївка під українським прапором
Командир десантно-штурмового відділення ЗСУ піднімає український прапор як символ звільнення прифронтового селища Андріївка Донецької області, 16 вересня 2023 р., фото: AP Photo/Олексій Бабенко

Військовий оглядач Михайло Жирохов вважає взяття Кліщіївки тактичним поліпшенням ситуації, яке може перерости у стратегічний наступ.

"Там питання в висотах, які знаходяться поряд, і контроль над Кліщіївкою, хоча вона розташована в низині, практично автоматично означає контроль і над цими висотами. Вона дозволяє теоретично розгорнути наступ далі, і перерізати трасу, яка йде з Бахмута на Луганщину".

Керівник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш пояснював 17 вересня: звільнення Кліщіївки дасть українським підрозділам у першу чергу контроль за логістичними маршрутами, якими армія РФ завозить озброєння до Бахмута.

Українські сили, додав він, зможуть "зручніше просуватися у ряди противника і наносити більш точні та глибші вогневі удари, з використанням різних артилерійських систем".

"Перш за все, Кліщіївка нам дає тактичну перевагу в тому, що ми починаємо все ближче підходити до Бахмуту та контролювати логістичні постачання до цього населеного пункту. Наша артилерія далекобійна може глибше діставати до тилів противника. Завдавати вогневого ураження високоточною зброєю по командним пунктам, місцям зосередження особового складу противника, також їх піхоті, техніці та іншим засобам та силам противника", — розказав Євлаш 18 серпня в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив".
Мапа Бахмутський напрямок.
Скрін з мапи проєкту DeepState

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що "лінія оборони армії РФ пробита".

"Після втрати населених пунктів Андріївки та Кліщіївки, ворог проводить численні контратаки з різних напрямків, безуспішно намагаючись повернути втрачені позиції. Адже ці, невеликі, на перший погляд, населені пункти, були важливими елементами оборонного рубежу ворога, який простягнувся від Бахмута до Горлівки".

За словами Сирського, у боях на Бахмутському напрямку були розбиті та втратили боєздатність одні із найбільш підготовлених частин РФ: 72-га окрема мотострілецька бригада, 31-ша та 83-тя окремі бригади десанту.

Запеклі бої в районі Бахмута тривають. За словами Іллі Євлаша, поки що Сили оборони не взяли під контроль залізницю, що розташована на цій ділянці фронту неподалік звільнених сіл.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок