"Злі птахи" в дії: армія півдня України представила новий безпілотник "Бекфаєр" у боротьбі проти РФ

"Злі птахи" в дії: армія півдня України представила новий безпілотник "Бекфаєр" у боротьбі проти РФ

"Злі птахи" в дії: армія півдня України представила новий безпілотник "Бекфаєр" у боротьбі проти РФ
Безпілотник "Бекфаєр". розроблений зведеним загоном "Злі птахи", 18 вересня 2023 року. . Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Літає попри роботу засобів радіоелектронної боротьби, вражає живу силу та техніку ворога. Безпілотник "Бекфаєр" розроблений зведеним загоном "Злі птахи" було поставлено на озброєння Міністерством оборони України 15 вересня 2023 року.

Про бойову роботу безпілотника "Бекфаєр" журналістам Суспільного розповіли бійці зведеного загону безпілотної ударної авіації ЗСУ "Злі птахи".

За словами командира з бойової роботи зведеного загону "Боїнг", загін складається із пілотів цивільної авіації, інженерів тощо. Усі вони брали участь у розробці та виготовленні безпілотника.

"Зараз ми на війні, кожен робить свою справу, у кожного своя ніша того що він мусить робити, на період війни із задоволенням, але після війни, зрозуміло, що ми підемо своїми стежками цивільними й це нас і мотивує", — розповідає командир з бойової роботи зведеного загону "Боїнг".

"Злі птахи" в дії: армія півдня України представила новий безпілотник Бекфаєр у боротьбі проти РФ
Командир з бойової роботи зведеного загону "Боїнг", 18 вересня 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

"Бекфаєр" — власна розробка зведеного загону безпілотної ударної авіації ЗСУ "Злі птахи". На цей безпілотник не впливають засоби радіоелектронної боротьби

"Один одного ми давимо, не даємо літати й тому треба прориватись крізь їх зону РЕБ Радіоелектронна боротьба.та наводити шороху у їхньому тилу. Тому цей літак був спеціально розроблений під цю задачу, щоб в тилу вони не розслаблялись", — говорить командир зведеного загону.

Запуск безпілотника, 18 вересня 2023 року.
Запуск безпілотника, 18 вересня 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Запуск безпілотника відбувається за допомогою пневматичної катапульти, а не вручну, розповідає головний конструктор та автор літачка, військовослужбовець чиїм позивним назвали безпілотник "Бекфаєр"

"Зараз серед пілотів БпЛА відсоток втрат з причини того, що їх виявляє РЕР Радіоелектронна розвідка.російських військових і наводе артилерію, цей відсоток був дуже великий. Тому що є демаскуючі фактори, за якими можна прорахувати: це антени, випромінювання, навіть рація є демаскуючим фактором", — розповідає старший оператор зведеного загону "Злі птахи" "Бекфаєр".

За словами старшого оператора, БпЛА — це самостійний робот, в який зашивається програма, який завчасно вилітає з вкладеними координати та відпрацьовує точно плюс-мінус метр-два, а буває так, що прямо попадає.

"Злі птахи" в дії: армія півдня України представила новий безпілотник Бекфаєр у боротьбі проти РФ
Старший оператор зведеного загону "Злі птахи" "Бекфаєр", 18 вересня 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Підготовка безпілотника до запуску триває чотири хвилини. Після зльоту безпілотника загін їде з місця запуску чекати на його повернення з виконання завдання. Станом на 18 вересня відстань польоту близько 20 кілометрів у глибину, для "Бекфаєра" це мало, каже командир з бойової роботи зведеного загону "Боїнг".

"Це бомбер, радіус ураження з точки зльоту складає 35 кілометрів у кожну сторону. Несе два осколкових чи під іншу задачу підлаштовані боєприпаси, вагою до двох кілограм кожен. Наносе ураження з дуже високою точністю, близько двох-п'яти метрів", — говорить "Боїнг".

"Злі птахи" в дії: армія півдня України представила новий безпілотник Бекфаєр у боротьбі проти РФ
Приземлення безпілотника за допомогою парашуту, 18 вересня 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Після виходу з бойового режиму Бекфаєр повертається на задану точку і приземляється за допомогою парашуту.

"Кожен бойовий виліт ми дивимось як він бомбить, як він будує маршрут, обираємо тактику, повністю обслуговуємо його і він у нас постійно, майже кожного тижня не принципові покращення, але вносимо", — розповідає "Бекфаєр".

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок