"Це — один із символів музичної культури": як на Рівненщині популяризують дудку-викрутку

"Це — один із символів музичної культури": як на Рівненщині популяризують дудку-викрутку

Як створюють дудку-викрутку
Юрій Ковальчук розповідає про дудку-викрутку. Фото: Суспільне Рівне

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї провели майстер-клас із виготовлення дудки-викрутки та грі на ній. Це один із заходів популяризації цього музичного інструменту, який поширений у північних районах області і визнаний нематеріальною культурною спадщиною України.

Майстер з виготовлення інструменту Юрій Ковальчук розповів Суспільному, що процес створення дудки — складний, і найважливіше, щоб вона зазвучала. Дудку роблять із сосни, викручуючи серцевину дерева — звідси й назва інструменту.

"Ми маємо заготовку до дудки, треба зробити, щоб вона грала. Спочатку робиться віконце, потім робиться денце. Надалі створюємо отвори. За традицією отвори робилися випалюванням: розпалювали багаття і сухою палкою, яка розжарювалася, відміряли, де робити отвори. Тут треба практика, не одну дудку створити та зіпсувати заготовки. Є ще певні секрети до яких треба дійти", — говорить Юрій Ковальчук.

У січні 2023 року цей інструмент визнали нематеріальною культурною спадщиною. До нашого часу гра на дудці-викрутці збереглася у Миляцькій та Рокитнівській громадах Сарненського району.

Як створюють дудку-викрутку
Фото: Суспільне Рівне

Як створюють дудку-викрутку
Фото: Суспільне Рівне

Юрій Ковальчук грає на дудці-викрутці близько 30 років, може відтворити мелодії понад 60 колядок та щедрівок. Чоловік є учнем Герасима Хомича — первинного носія традиції виготовлення та гри на музичному інструменті.

"Будь-яку пісню можна зробити й зіграти на дудці. Якщо людина співає, я впевнений, що вона може підібрати та відтворити мелодію. Пісень я знаю дуже багато, мабуть, тисячами", — каже Юрій Ковальчук.

Дудка-викрутка з Полісся
Фото: Суспільне Рівне

Як зазначає директорка обласного центру народної творчості Ірина Баковецька-Рачковська, традиція виготовлення та гри на дудці-викрутці зникає, тому важливо зберегти культурну спадщину:

"Це не просто музичний інструмент — це один із символів музичної культури Рівненського Полісся, народної творчості. Тому ми зацікавлені, аби якнайширші аудиторії, насамперед молодого покоління дізнались і апробували цей напрям".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок