"Це про генетичний код": як рівненська майстриня проводить навчання з вишивки

"Це про генетичний код": як рівненська майстриня проводить навчання з вишивки

Майстер-клас з вишивання у Рівному
. Фото: Суспільне Рівне

Майстриня Ганна Гордієнко проводить майстер-класи у Рівному для людей, які хочуть навчитися вишивати сорочки з автентичними орнаментами. Заняття відвідують жінки, які до цього вишивали лише хрестиком, а зараз опановують складніші техніки.

Майстриня розповіла Суспільному, що з березня 2023 року, відколи почала проводити майстер-класи з вишивки, її заняття відвідали шестеро жінок. Вона знає понад 30 технік вишивання.

Учениці майстрині опановують техніку вишивки, яка притаманна для Рівненщини на межі XIX та XX століть — занизування, гладь і ретязь.

"Після початку повномасштабної війни люди почали хотіти знати більше саме про себе, про своє коріння, ким вони є. Багатьом хочеться навчатися цих технік, творити собі, своїм дітям. Ми почали з сорочки Рівненщини, тих технік, які тут побутували і якими вишивали їхні бабусі", — говорить майстриня Ганна Гордієнко.

Майстер-клас з вишивання у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

Уроки вишивання у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

Учениця майстрині Тетяна Мельничук завершує вишивати сорочку з поліським орнаментом. Вона розповіла, що це її перша власноруч вишита робота:

"У мене було бажання навчитися саме старовинній вишивці, тобто не хрестиком. Побачивши, що буде майстер-клас, я вирішила, що теж хочу спробувати. Вишивка — це про генетичний код, про спадок, який є. Для мене вона відгукується як спадок моїх предків. Я розумію, що це є голоси моїх бабусь, прабабусь".

Вишивання у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

Вишивка Рівненщини
Фото: Суспільне Рівне

Тетяна Тихончук теж відвідує заняття майстрині. На останнє з них вона одягнула вишиванку, яку створила власноруч. Жінка вишила три сорочки, наступну роботу хоче подарувати сестрі.

"Можна було до неї звертатися у будь-яку годину, навіть вночі, вона завжди допомагала, підказувала, якщо у мене щось не виходило. Мені дуже подобається ця вишиванка, бо це наш рівненський орнамент, поліський. Я завжди вишиваю з хорошими думками, я не вишиваю, коли у мене поганий настій чи щось погане сталося. Я вишиваю і тоді заспокоююся", — каже учениця.

Уроки з вишивання у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

Ганна Гордієнко у рамках майстер-класу проводить шосте заняття для учнів. Жінка вирішила навчити вишивати інших, щоб поширювати українську культуру.

"Я створюю вишиті сорочки під замовлення. Такі сорочки, вони достатньо дорогоцінні й не всі люди можуть придбати собі такі, але хочуть. Тому я зрозуміла, що для того, аби українська культура більше поширювалася, я можу навчити людей вишивати. Нехай вони самі створюють собі сорочки, щоб українська культура поширювалася", — говорить майстриня.

"Це про генетичний код": як рівненська майстриня проводить навчання з вишивки
Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок