Справа про закриті укриття: директора департаменту КМДА відсторонили від посади

Справа про закриті укриття: директора департаменту КМДА відсторонили від посади

Роман Ткачук
Директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. Фото: Анна Железняк / Суспільне

Директора департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука відсторонили від посади до 16 жовтня на час досудового розслідування. Таке рішення ухвалив сьогодні, 13 вересня, Київський апеляційний суд.

Про це із судової зали повідомляє кореспондентка Суспільного.

Роману Ткачуку інкримінують службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК України), що призвело до загибелі людей біля зачиненого укриття 1 червня.

За версією слідства, Ткачук не забезпечив роботу доступних укриттів у Деснянському районі столиці. Внаслідок цього під час повітряної атаки Росії загинули три людини.

Апеляційний суд у справі про зачинене укриття
Прокурорка Деснянської окружної прокуратури Києва Яна Луцишина під час засідання Апеляційного суду. Київ, 13 вересня, 2023р. Фото: Влада Прізова/Суспільне

Як розповіла Суспільному прокурорка Деснянської окружної прокуратури Києва Яна Луцишина, раніше Голосіївський райсуд відмовив у задоволенні клопотання про відсторонення Ткачука від посади начальника Департаменту муніципальної безпеки. Тепер Апеляційний суд задовольнив скаргу сторони обвинувачення.

На думку прокурорки, Ткачук, перебуваючи на посаді, може впливати на свідків у справі про зачинені укриття.

"Більшість працівників департаменту Муніципальної безпеки допитані в рамках вказаного кримінального провадження, як свідки. Тому директор департаменту має безпосередній зв’язок зі своїми підлеглими і це був один із аргументацій, чому його необхідно відсторонити від посади", — сказала Луцишина.

Сторона захисту Ткачука рішення Апеляційного суду не коментувала.

Що відомо про справу про зачинене укриття у Києві

Уночі 1 червня Росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього у Деснянському районі столиці загинули три людини: 9-річна дівчинка, її 34-річна мама і 33-річна жінка. Чоловік однієї з загиблих та жителі району стверджують, що укриття, де хотіли сховатися від обстрілу люди, було зачинене.

Мер Києва Віталій Кличко ініціював тимчасове відсторонення від виконання обов'язків посадовців Деснянського району через загибель людей унаслідок атаки РФ уночі 1 червня. Мова про голову Деснянської райдержадміністрації Дмитра Ратнікова і керівника медзакладу, де надійшли скарги на роботу укриття.

Правоохоронці затримали трьох посадовців та охоронця медзакладу у справі про закрите укриття у Києві.

3 червня Голосіївський суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваним у справі про закрите укриття у поліклініці, біля якої вночі 1 червня загинули троє людей у Деснянському районі столиці. керівника поліклініки, його заступника та посадовицю РДА відправили на цілодобовий домашній арешт. Охоронцю медзакладу суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

20 червня слідчі Нацполіції вручили начальнику Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку підозру у неналежному виконанні службових обов'язків, що призвело до загибелі трьох людей біля зачиненого укриття.

21 червня Голосіївський районний суд Києва відправив Ткачука під цілодобовий домашній арешт на два місяці.

14 серпня Голосіївський райсуд змінив Ткачуку запобіжний захід з цілодобового на нічний домашній арешт.

На початок