Викрали техніку. Фермери з Миколаївщини відновлюють своє господарство

Викрали техніку. Фермери з Миколаївщини відновлюють своє господарство

Викрали техніку. Фермери з Миколаївщини відновлюють своє господарство
Фермери Марина та Володимир Ємець, 12 вересня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Фермери Марина та Володимир Ємець намагаються відновити своє господарство у селі Біла Криниця Баштанського району. Внаслідок бойових дій 2022-го року їхня техніка та устаткування були знищені або розкрадені.

Про те, які плани мають та як відновлюють господарство подружжя розповіло кореспондентам Суспільного.

Фінансова допомога від міжнародних організацій, 30 курчат бройлерів та мішок корму від ООН, 72 листи шиферу та мінеральна вата для ізоляції від української держави. Таку підтримку отримала родина фермерів із села Біла Криниця — Марина і Володимир Ємець, чиє господарство було знищене внаслідок бойових дій.

Фермерством, каже Марина, зайнялися сім років тому. 2021-го року вирощували городину на двох гектарах, вже мали прибуток. Однією з основних культур став перець.

"Можливо і не найбільш прибутково, але моєму чоловіку дуже подобається перець, він чомусь закоханий у перець, йому ця культура пасує".
Росіяни викрали техніку. Фермери з Миколаївщини відновлюють своє господарство
Врожай перцю, вересень 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

"Справа у нас йшла дуже добре, у 2022 році перед самою війною, ми побудували опалювану теплицю, провели туди опалення, підготували все до сезону. Найбільш прикре те, що 23-го лютого ми поїхали на закупи — закупили посівний матеріал, крапельну стрічку, добрива — тобто всі гроші, які відкладали на сезон посівний, ми витратили. І на жаль 24-го ми дізналися, що таке лихо нас спіткало", — пригадує Марина Ємець.

У березні 2022-го, коли село опинилося на лінії бойових дій, родина виїхала з Білої Криниці.

"Система поливу згоріла, бо горіло поле — вся труба, все погоріло. Наші всі засоби для роботи також були викрадені, нічого не залишилося, трактор був викрадений — залишилися тільки причіпні до трактора — фреза, культиватор залишився, оприскувач був розбитий", — розповів Володимир Ємець.

Росіяни викрали техніку. Фермери з Миколаївщини відновлюють своє господарство
Пошкоджений будинок родини, вересень 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Залишки снарядів від реактивних систем залпового вогню знаходять на своєму полі й нині.

"Та такого добра вистачає тут. А що там ще у бур’янах на городі – може там ще касети не розірвані є, хто його знає, по городу не ходив ще, воно не видно, небезпечно як то кажуть ходити".

"Соняшник — поле і далі ліс — ось там вже росіяни стояли, ось тут — 600 метрів від нас ці всі позиції, там перерите все, заміноване. Нещодавно ліс горів, не знаю, з якої причини – то стріляло, як петарди "пух-пух-пух-пух" — патрони, а потім і вибухи були", — говорить Марина.

Одна з труб від реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) 2022-го року встромилася біля дверей будинку, що тривалий час простояв без даху і вікон, та поки непридатний для проживання. Облаштовують як житлове приміщення колишній гараж.

Росіяни викрали техніку. Фермери з Миколаївщини відновлюють своє господарство
Труба від РСЗВ, встромлена біля дверей родини. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Однак, каже Марина, сподіваються відновити господарство. Але спочатку треба накопичити грошей — сама фермерка збирається поїхати для цього за кордон і якщо родині допоможуть із розмінуванням, навесні 2024 року знов візьмуться за вирощування городини.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок