"Ракетні обстріли та нальоти "шахедів" стали новими викликами в роботі рятувальників" — працівник ДСНС з Хмельниччини

"Ракетні обстріли та нальоти "шахедів" стали новими викликами в роботі рятувальників" — працівник ДСНС з Хмельниччини

"Ракетні обстріли та нальоти "шахедів" стали новими викликами в роботі рятувальників" — працівник ДСНС з Хмельниччини
Заступник начальника 19 ДПРЧ міста Старокостянтинів Олександр Вакарєв біля своєї частини, 11 вересня 2023. Фото: Олександр Вакарєв

Заступник начальника 19 частини ДСНС у місті Старокостянтинів Олександр Вакарєв 25 років працює в ДСНС. За цей час йому довелося рятувати чимало людських життів. Втім, у 2022 році до пожеж, ДТП й інших надзвичайних подій додалися й нові виклики — обстріли ракетами та "шахедами" з боку РФ.

50-річний Олександр Вакарєв – заступник начальника 19 ДПРЧ міста Старокостянтинів. У ДСНС чоловік працює з 1998 року. Каже, пожежником мріяв стати з дитинства.

"Згадую, коли бувши ще маленьким хлопчиком, тато проводив мене біля підрозділу пожежної частини, я із захопленням роздивлявся ті червоні величезні автомобілі й мене завжди тягнуло туди", — згадує Олександр Вакарєв.

У 24 роки Олександр Вакарєв став пожежником. У перший рік служби чоловік вже на практиці зрозумів що таке рятувати життя інших людей та згадує один випадок, який закарбувався у пам’яті.

"Пам’ятаю, як ввечері надійшло повідомлення, що горить приватний житловий будинок, а всередині є діти. Тоді їхні батьки працювали у нічну зміну, тому дітей доводилося залишати самих. На місці, під час обстеження задимленого будинку, ми знайшли хлопчика років до п’яти і його сестричку, приблизно трьох років. Вони сховалися у комоді. Найбільше вразило те, що той хлопчик намочив хустинку водичкою і тримав біля свого носа і притуляв його до носа сестрички. Саме завдяки таким його діям вони врятувалися від диму і не задихнулися", — розповідає чоловік.

"Ракетні обстріли та нальоти шахедів стали новими викликами в роботі рятувальників": працівник ДСНС зі Старокостянтинова
Олександр Вакарєв біля частини ДСНС у Старокостянтинові, 11вересня 2023. Фото: Олександр Вакарєв

Олександр Вакарєв був спочатку пожежником, після цього – командиром відділення. Працював в різних частинах області. Потім повернувся у старокостянтинівську частину, де якраз перед повномасштабним вторгненням його призначили заступником начальника 19 частини ДСНС у місті Старокостянтинів. Тоді, розповідає працівник ДСНС, рятувальники стикнулися з новими викликами – російськими ракетними обстрілами та атаками "шахедів".

"Під час чергового обстрілу росіянами, люди одного з об'єктів міста не встигли пройти в укриття. Людину зажало бетонними плитами. І коли ми почали витягувати ту людину, почався повторний обстріл. Втім, ми попри це не залишили її під завалами, а витягнули з-під тих плит. В неї був травмований тазостегновий суглоб. Ноги були побиті. Але людина залишилася жива. Зараз пройшла реабілітацію і продовжує службу у ЗСУ", — згадує Олександр Вакарєв.

"Людина дивиться тобі в очі та просить про порятунок": працівник ДСНС у Старокостянтинові про роботу в умовах війни
Олександра Вакарєва нагороджують нагрудним знаком "За відвагу в надзвичайній ситуації", серпень 2023. Фото: ДСНС у Хмельницькій області

За цей порятунок Олександр Вакарєв був нагороджений нагрудним знаком "За відвагу в надзвичайній ситуації".

"Страх завжди є. Але, коли ти дивишся в очі людини, яка просить про порятунок її життя, розумієш, що тільки ти це зможеш зробити. І бажання допомогти перевищує страх. Бо хто ще, якщо не ми", — каже заступник начальника 19 частини ДСНС у місті Старокостянтинів.

За період роботи з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну серед особового складу частини, де працює Олександр Вакарєв, обійшлося без жертв. Це, каже чоловік, завдяки професіоналізму кожного бійця.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок