Психологічна самодопомога: в Україні працює сайт для підтримки військових та біженців

Психологічна самодопомога: в Україні працює сайт для підтримки військових та біженців

В Україні працює спеціальний онлайн-тренажер психологічної самодопомоги. Він розроблений для поліпшення психологічного здоров’я військовослужбовців, ветеранів, переселенців та біженців, а також для дітей і підлітків, які постраждали від військової агресії Росії.

Як йдеться у повідомленні на сайті Мінреінтеграції, сервіс був створений до повномасштабного вторгнення, але нині його значущість зросла в рази. З моменту запуску ресурсом скористалися понад шість тисяч користувачів. Розробив тренажер благодійний фонд Happy mind. Саме на однойменному сайті можна знайти застосунок.

Гендиректор фонду Олександр Тен розповів в етері Суспільне. Спротив, що сайтом може скористатися кожен українець, який потребує допомоги, однак платформа не замінить спеціаліста:

"Це профілактика та поліпшення психологічного стану. Ми це вказуємо на сайті, що це не лікувальний ресурс. До повномасштабної війни лише 3% українців отримували професійну психологічну допомогу. Україна займала перше місце в Європі за психологічними проблемами. Наразі в Україні, мабуть, кожен має таку проблему. Такий тренажер кожному потрібен для поліпшення свого стану, для психологічної стійкості".

Фонд працює з міністерствами, відомствами, де є військовослужбовці, спецпризначенці. Також з тими відомствами, які працюють з біженцями.

Олександр Тен зазначив, що найчастіше військовослужбовці та біженці звертаються з ПТСР, порушенням сну, стресом, панічними атаками, депресією тощо:

"Якщо військовослужбовець має важку контузію чи отримав інвалідність, то це має бути допомога психологів, спеціалістів. А вже потім, для поліпшення свого стану, для реабілітації, можна використовувати наш тренажер".

Гендиректор розказав, що продукт він задумав ще років 15 тому, коли працював в українських корпораціях і стикнувся з вигоранням:

"Я знайшов методику когнітивно-поведінкової терапії, її можна використовувати самостійно для поліпшення свого стану. У 2019 році я отримав сертифікат МОН на використання цього продукту в середній освіті, я подарував цю систему школам. Під час повномасштабної війни я адаптував цей продукт, зробив сайт зі своєю командою, для військових та біженців. Ми маємо методику, яка має наукове обґрунтування і впроваджуємо її в Україні".

Посилання на сайт тут.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок