"У майбутньому себе бачу режисером фільмів та серіалів". Юнак родом з Авдіївки здобув друге гран-прі Чiлдрен Кiнофест

"У майбутньому себе бачу режисером фільмів та серіалів". Юнак родом з Авдіївки здобув друге гран-прі Чiлдрен Кiнофест

"У майбутньому себе бачу режисером фільмів та серіалів". Юнак родом з Авдіївки здобув друге гран-прі Чiлдрен Кiнофест
. Фото: Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Двічі переселенець Матвій Глазунов захоплюється анімацією. Три його роботи здобули перемогу на міжнародному дитячому конкурсі Children Kinofest, дві з яких взяли найвищу нагороду — гран-прі. Вперше це сталося у 2021, вдруге — цьогоріч.

До 2014 року родина Матвія жила в Авдіївці на Донеччині, до 2022 — на Харківщині. Саме там їх застала повномасштабна війна.

Чому юнак захопився ляльками, чи хоче він пов'язати своє майбутнє з анімацією та про що його новий переможний мультфільм “Вниз по скелі” — він розповів Суспільному Донбас.

Матвію Глазунову чотирнадцять, він пішов у дев'ятий клас у Мукачеві Закарпатської області. Каже, попри те, що це вже не перший переїзд для його родини, звикнути до нового місця для нього непросто.

Хлопець родом з Авдіївки Донецької області. У 2014 разом з батьками він переїхав на Харківщину. Там захопився майструванням ляльок, а з часом його хобі переросло в створення мультиків, розповідає Матвій.

"Вниз по скелі": гран-прі Children Kinofest 2023

За сюжетом фільму, два золотошукачі вирішили відправитися на пошуки скарбів. Вони почули легенду про те, що на крижаному озері заховане золото. Відшукавши його, один з чоловіків зрадив напарника та втік зі скарбом. Іншому — необхідно було виживати в дикій природі й це йому вдалося.

"Спочатку був процес виробництва ляльок, декорацій, а потім я вже знімав поступово. Озвучувати допомагали батьки та знайомі. Я мультик знімав на телефон", — розповідає автор.

Хронометраж мультфільму п'ять хвилин. Матвій працював над ним близько року.

"З усіх робіт фільм "Вниз по скелі" мені подобається найбільше. Тут і ляльки краще, я вивчив вже всі техніки. Все добре пропрацьовано: сюжет, історія. З кожним фільмом у мене виходить краще", — розповідає переселенець.

За переможний фільм Матвій Глазунов отримав нагороду у 10 тисяч гривень.

Як розповідає автор, картина про небезпечну пригоду золотошукача натхненна оповіданням Джека Лондона "Жага до життя".

Успіх юного мультиплікатора: крок за кроком

Матвій Глазунов став володарем Гран-прі дитячого кіноконкурсу вдруге. Вперше найвищу нагороду він здобув у 2021 році з роботою "Мелісса".

У 2022 — здобув приз за Найкращий анімаційний фільм у віковій категорії 11-14 років з роботою "Чорний лютий" про події в Україні.

Сценарій фільму про російсько-українську війну Матвій почав писати, коли з батьками сидів в укритті: "Я зробив цей мультфільм, щоб показати людям, що відбувається під час війни. Можливо, комусь розкрити очі".

Свої фільми Матвій Глазунов робить у техніці Stop-motion. Декорації та ляльок до них виготовляє власноруч.

“Спочатку я пишу сценарій для фільму. Щоб зробити ляльку, мені потрібно зробити спочатку каркас, потім обмотати її поролоном і зшити якийсь одяг”.
Юнак родом з Авдіївки створює анімаційні фільми
11 травня 2021 рік. Відео про роботу над фільмом "Мелісса". Фото: кадр з відео/Youtube Матвій Глазунов

На початках з героями йому допомагала мама, розповідає юнак.

Його батьки — творчі люди. Займаються рукоділлям, роблять прикраси та продають їх за кордоном. До 2014 року в Авдіївці Донецької області в них була власна майстерня одягу.

"У майбутньому я себе бачу режисером усіляких фільмів та серіалів. У 2023 році я взяв участь у Children Kinofest, оскільки тоді мені ще не було чотирнадцяти. Тепер я подаватиму свої роботи на інші конкурси для більш дорослої аудиторії", — розповідає юний мультиплікатор.

"Кораліна у світі жахів" — його улюблений ляльковий мультиплікаційний фільм, що екранізований за дитячою повістю Ніла Ґеймана. Також Матвію подобається його режисерська робота, ділиться юнак.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок