"Навіть ті, хто підтримував окупантів, розуміють, що це фарс". Як проходять фейкові вибори в окупованій Макіївці

"Навіть ті, хто підтримував окупантів, розуміють, що це фарс". Як проходять фейкові вибори в окупованій Макіївці

Фейкові вибори у Макіївці
. Такголосують жителі окупованої Макіївки на псевдовиборах 31 серпня 2023 року. Фото: Telegram/ Адміністрація Макіївки

В деяких окупованих містах Донеччини вже третій день тривають так звані вибори до "парламенту" та місцевих "рад". Зараз працюють "виїзні комісії", а з 8 по 10 вересня "голосувати будуть" на стаціонарних виборчих дільницях.

Як проходила "передвиборча агітація", хто балотується, та як місцеві ставляться до "виборів" — Суспільне Донбас поговорило з жителем окупованої з 2014 року Макіївки. З міркувань безпеки редакція не називає ім'я героя.

Як розказав чоловік, активної "передвиборчої кампанії" кандидати не проводили. Єдиною ознакою наближення "виборів" були лише рекламні білборди з висуванцями від російських політичних партій.

Макіївка
Передвиборча агітація від російської партії. Фото: Telegram/Донецьк Макіївка Маріуполь

"Якоїсь передвиборчої агітації я не помітив окрім білбордів з дивними та смішними лозунгами. От як плакат з невідомим кандидатом від КПРФ з написом: "удвоили линию россии", або "быть воином — жить вечно", — розказує місцевий житель.

Також він розказав, що на підприємстві, де він працює, влітку агітували вступити до партії "Єдина Росія".

Кандидати у "депутати", чия агітація розміщена у місті, невідомі містянам, зазначає чоловік. А місцеві здебільшого не цікавляться "виборами".

"Я взагалі не чув, щоб хтось обговорював ці "вибори" серед моїх знайомих. Людям вже настільки все обридло, що відбувається навколо. Навіть, ті люди, які були на боці росіян, зараз розуміють, що ці вибори — це фарс", — зазначає макіївець.

Також чоловік розказав, що виборчі дільниці окупаційна адміністрація облаштувала у школах та дитячих садочках.

"На кожній такій дільниці є по кілька членів комісії та кілька людей зі зброєю, які мають охороняти членів та не допускати якихось провокацій", — додав він.

Як звітує окупаційна адміністрація, станом на 2 вересня явка виборців на виборах до "народної ради" так званої ДНР склала 11,6%.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок